Pareigūnams pradėjus skambinti interneto pažinių portaluose nurodytais prostitučių numeriais, pirmasis bandymas baigėsi netikėtu pokalbiu. Vietoje seksą siūlančios 20-metės atsiliepė vyras. Klientu apsimetantis pareigūnas iškart pasakė, jog skambina pagal skelbimą pažinčių portale. Susinervinęs vyriškis į tai atsakė klausimais: „Kur skelbimą radai?! Vėl kažkokia „suka“ („kalė“, - red.) įdėjo!“.

Pareigūnui balsas pasirodė pažįstamas – pernai internete irgi buvo panašus skelbimas, o paaiškėjo, kad kažkas taip kiaulina autoserviso savininkui ar meistrui.

Slapstosi nuo įkyraus gerbėjo

Pirmoji tą vakarą aplankyta moteris – Šeškinėje įsikūrusi Marina (tai jos darbinis pseudonimas), kurios skelbimuose rašoma: „Plotą turiu, tau tereikia atvažiuoti ir pajusti... orgazmą...“. Skelbimuose ji arba nenurodo savo amžiaus, arba gerokai pasijaunina – rašo, kad jai 39 metai, nors iš tikrųjų jai jau 48-eri. Telefonu pasiteiravus paslaugų kainos, paaiškėjo, kad veteranė nebrangininkė – 100 litų. Tikslinantis, ar tai valandos kaina, ar „už kartą“, Marina atsakė: „Už seansą. Neskubant...“.

Į butą užėjusiam neuniformuotam policininkui Marina pasiūlė nusirengti, paklausė, ar jis eis į vonią. Pareigūnas pareiškė į dušą neisiantis, tik nusiplausiantis rankas. Nusiplovęs rankas ir išėjęs iš vonios „klientas“ pasiteiravo, ar pinigus duoti dabar. Kai moteris atsakė „taip, taip“, pareigūnas jai parodė tarnybinį pažymėjimą. Marina suglumo: „Tai kam tas rankas plovei?“.

Ši moteris jau labai seniai žinoma Vilniaus policijos Ekologijos ir teisės pažeidimų prevencijos skyriaus pareigūnams. Ji daug kartų bausta už prostituciją, baudas moka tvarkingai (pareigūnai juokauja, kad nors tokiu būdu iš prostitučių renkami mokesčiai valstybei).

Marina dažnai kaitalioja nuomojamus butus ir telefono numerius. Moteris tvirtina, jog tai daro ne dėl policijos, o slapstydamasi nuo įkyraus gerbėjo: „Maniakas pristojo kažkoks juodas, gruzinas gal. Sakė, nori kartu gyventi“. Bet Marina su juo gyventi nesutikusi, tada jis ėmęs grasinti, kad stovės prie buto durų ir gąsdins klientus.

Marinai užtenka vieno nuolatinio „sugyventinio“ - katino Murziko.

Iš Rusijos, Rostovo prie Dono, prieš daug metų į Lietuvą atsikrausčiusi Marina taip ir neišmoko lietuvių kalbos. Nors jai teko pasirašinėti dešimtis administracinių teisės pažeidimų (vertimasis prostitucija) protokolų, jai iki šiol sunku parašyti du standartinius žodžius „nuoširdžiai gailiuosi“.

Nepriima jaunuolių, nes jie įsimyli

Kitas tą vakarą pareigūnų aplankytas butas – naujame name, gražiai įrengtas, labai tvarkingas. Jame darbuojasi dvi dailios merginos, kurios, akivaizdu, rūpinasi ne tik butu, bet ir savo išvaizda. Todėl čia ir kainos gerokai didesnės – 400 litų už seksą su viena iš jų. Tačiau antradienio vakarą klientu apsimetusiam pareigūnui buvo padaryta nuolaida – 400 litų už seksą su abiem. Paklaustos, kodėl sumažino kainą, paaiškino: „Mūsų nuotaika šiandien gera“.

Jų skelbimų tekstai įvairiuose portaluose skiriasi, bet visuose nurodoma, kad jaunesni, nei 30 metų vyrai nepageidaujami (pvz., „Esu pati geriausia!!! Aplankyk mane, patirk tikrą malonumą. Pasikviesiu į svečius dosnų vyruką. Laukiam jūsų. N-30“).

Jaunos merginos (vienai – 21, kitai – 27 metai) vaizdžiai paaiškino, kodėl nepageidauja bendraamžių ir nustatė amžiaus cenzą.

Merginos prisiminė vieną išskirtinesnių klientų – senolį, kurio amžių jos apibūdino taip: „Žmonės tiek negyvena“. Išeidamas jis prisipažino sergąs Alzheimerio liga. Nusistebėjus ir pasidomėjus, ar šis klientas sugebėjo pasinaudoti jų paslaugomis, merginos sakė, jog su senoliu viskas buvo tvarkoje. „Dažniausiai nestovi dvidešimtmečiams. Ir ilgai viskas tęsiasi – darbas, nevertas pinigų“. Be to, jaunuoliai nenori mokėti ir t.t. Todėl jos su jais neprasideda. „Geriausia nuo 30 metų – tokie vyrai žino, ko nori, neįsimyli, nerašinėja žinučių, nepuola sveikintis gatvėje ir t.t. Kas vyksta čia, yra viena, kas už šių durų, kita“, - paaiškino „braškės“ (taip jas dėl vieno iš internetinių pseudonimų vadina pareigūnai).

Šios merginos stengiasi atsirinkti klientus, joms nepatinka chamai, girti, apsvaigę nuo narkotikų. Taip pat jos nelinkusios tenkinti keistų užgaidų: „Prisižiūri porno ir nori velniai žino ko. Ir dar pasiūlo šimtą litų...“.

Vaiko netekusi narkomanė ir naujokė

O prie stoties dirbančios prostitutės neišrankios – joms tinka visi. Dauguma šių moterų yra narkomanės ir joms galvoje tik viena – kaip gauti heroino dozę. Todėl čia 100 litų yra tik pradinė suma – galima derėtis ir susitarti dėl 70-50 litų.

Šaltą vakarą, atvažiavus pareigūnams, stoties prieigose klientų lūkuriavo septynios prostitutės (viena jų netgi su aukštuoju išsilavinimu).

Pirmoji buvo sulaikyta 30-metė narkomanė. Ji pasakojo, kad buvo metusi narkotikus, pusantrų metų jų nevartojo ir nesivertė prostitucija (tai patvirtina ir policijos duomenys – per nurodytą laiką ji nė karto nebuvo sulaikyta). Tačiau prieš 7 mėnesius draugas pasiūlė heroino ir vieno karto užteko, kad ji vėl taptų narkomane. Teko grįžti į stotį, nes nuolat reikia narkotikų.

Prieš mėnesį Vaiko teisių apsaugos tarnyba paėmė jos dviejų metukų vaiką (10-metė dukra gyvena su tėvu). Pasak moters, tai paskatino ją bandyti vėl atsisakyti kvaišalų. Trečiadienį ji turėjo išvykti į reabilitacijos centrą. Tačiau antradienio vakarą jai dar reikėjo narkotikų, todėl ji šaltyje vaikštinėjo Seinų gatvėje. Paklausta, ar nešalta, atsakė: „Žinoma, šalta! Bet ką daryt? Viskas per tą šūdą...“. Surašius protokolą ir paleidus iš policijos mašinos, mergina vėl stojo į savo įprastą vietą netoli viešbučio.

Tą vakarą prie stoties įkliuvo dar viena prostitutė. 43 metų moteris tvirtino atėjusi čia uždarbiauti pirmą kartą gyvenime. Patikrinus duomenų bazėje paaiškėjo, kad ji iki šiol tikrai nė karto nebausta už prostituciją, tik už tėvų valdžios nepanaudojimą arba panaudojimą priešingai vaiko interesams.

Moteris sakė, jog neturi darbo, todėl pabandė užsidirbti prie stoties. Pasak jos, Darbo birža jai jau pasiūlė darbą, kurio ji ketina imtis. Moteris pareigūnams prisiekinėjo, kad jei tikrai gaus žadėtą darbą, prie stoties nebeis.