Anot Kauno apylinkės teismo pranešimo, ūkininkas apgaule savo ir savo ūkio naudai įgijo didelės vertės svetimo turto.

Vyras su Suomijoje veikiančia įmone buvo sudaręs išankstinio finansavimo sutartį. Ja įsipareigojo per 2017-2018 metų audinių auginimo sezoną užsakovams pateikti 6000 kailių ir už šį užsakymą gavo 114 000 eurų avansą.

Daugiau kaip 55 000 eurų ūkininkas išgrynino ir nepateikė jokių išlaidas pagrindžiančių dokumentų.

Žinodamas, kad nėra įvykdęs įsipareigojimų, bet siekdamas apgaule įgyti svetimą didelės vertės turtą ir suprasdamas, kad įsipareigojimų nevykdys, ūkininkas dėl tų pačių kailiukų sudarė sutartį ir su Kanadoje veikiančia įmone. Jis nutylėjo apie neįvykdytus bei pradelstus įsipareigojimus, bet vėl įsipareigojo iki 2019 m. sausio 20 d. pristatyti 5000 neapdorotų audinių kailių, nors šie buvo įkeisti.

Nuslėpdamas, kad audines yra įsipareigojęs užauginti Suomijos įmonei, ūkininkas iš Kanadoje veikiančios įmonės avansu gavo 75 000 eurų. Iš jų apie 23 000 eurų išgrynino, bet ir vėl nepateikė išlaidas pagrindžiančių dokumentų. Likusią sumą - apie 52 000 eurų, jis panaudojo padengti finansinius įsipareigojimus įmonėms ir fiziniams asmenims. Lėšos buvo pervestos į buvusios sutuoktinės banko sąskaitą.

Sudarydamas sutartį su Kanadoje veikiančia įmone, ūkininkas tikino, kad augina 1 tūkst. 700 audinių ir apie 9 tūkst. 350 audinių jauniklių, nors Ūkinių gyvūnų registre buvo deklaravęs, jog jų augina tik 6 tūkst. 500.

Kad sudarytų įspūdį, jog įsipareigojimus ketina vykdyti, vyras įmonei pristatė 147 vnt. kailių iš sutartų 5000 vnt.

Ikiteisminio tyrimo metu ir teismo posėdžiuose vyras kaltės nepripažino. Jis teigė, kad audinių kailių nepristatė, nes sugedo ūkyje buvęs šaldytuvas. Kailiai sušuto ir juos esą teko išmesti. Dėl aplaidžios buhalterinės apskaitos tvarkymo ūkininkas kaltino buhalterinės įmonės darbuotojus.

Kauno apylinkės teismo nuosprendžiu vyras pripažintas kaltu dėl sukčiavimo bei aplaidaus apskaitos tvarkymo. Jam paskirta 15 000 eurų dydžio bausmė ir pilnai tenkintas civilinis 89 804 eurų ieškinys turtinei žalai atlyginti.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją