Bylą kuruojančio prokuroro Mindaugo Ražansko pateiktais duomenimis, tarptautinė organizuota grupuotė vykdė šešėlinę prekybą prabangiais mobiliojo ryšio telefonais „Vertu“ (pigiausias - 5 tūkst. eurų) ir tauriaisiais metalais Europos Sąjungoje bei Rytų valstybėse. Šiuo metu byloje yra trylika įtariamųjų, buvo prašoma keturis iš jų suimti.

Vienas iš keturių - verslininkas V. Kastujevas, anksčiau kalėjęs Rusijoje. Pareigūnai sulaikė ir jo sūnų Arturą. Ketvirtadienį paaiškėjo, kad jo suimti neprašoma.

Didžiulės apimties byloje atlikta daug kratų. Vienoje jų teko kviesti ugniagesių pagalbą. Antakalnio gatvėje apsilankę FNTT pareigūnai paprašė atidaryti į įtariamųjų sąrašą patekusio asmens seifą. Sulaukę neigiamo atsakymo, kad seifo geruoju niekas neatidarys, FNTT pareigūnai viską greitai išsprendė. Metalinį seifą ugniagesiai atidarė panaudoję elektrinį diskinį pjūklą vyriams nupjauti. Ką tiksliai rado, teisėsaugininkai neatskleidžia, tačiau prasitarė, kad radinys neprastas. Areštuoti prabangūs namai, automobiliai.

Skaičiuojama, kad kelerius metus veikusi gauja žarstė dešimtis milijonų litų, aišku, į valstybės biudžetą jokių mokesčių nebuvo sumokėta. Prokuroro duomenimis, verslaujantys asmenys ne vienerius metus vyrai klastojo dokumentus arba iš viso prekes parduodavo neoficialiai, be dokumentų. Vienas įtariamųjų teisme prisistatė elektriku, kuris dirba pagal patentą, o jo advokatas tikino, kad vyras tikrai nėra nusikaltėlis, turi šeimą, gyvenamą vietą, tad bėgti ir spėltis neturi pagrindo. Teisėsaugos struktūros į šį asmenį žiūri rimčiau.

Papildyta 11.35 val.: Pagal įtarimus, jam, kaip ir daugumai kitų, gresia iki aštuonerių metų nelaisvės. Iki pietų suimtas tik vienas įtariamųjų, oficialiai elektriku dirbantis vyras. Tiesa, teismas neleido jo laikyti maksimalių galimą laiką, kaip to prašė prokuroras. Jis suimtas mėnesiui. Taip pirmas teismo sprendimą suimti išgirdęs įtariamasis.

Pirmasis į Vilniaus apygardos teismą atvestas įtariamasis, apie pietus išgirdo, kad gali keliauti į namus. Jis nebuvo suimtas.

DELFI primena, kad tarp antradienį sulaikytųjų (visi uždaryti į areštinę 48 valandoms) yra teistų Lietuvoje ir užsienyje už finansinius nusikaltimus. Pagrindiniais įtariamaisiais prokuratūra ir FNTT įvardija du Lietuvos piliečius, tačiau neminima, kad tai būtent V. ir A. Kastujevai.

V. Kastujevo advokatė: viešų komentatų nebus

Papildyta 14.00 val.: V. Kastujevas į Vilniaus miesto apylinkės teismą atvestas likus kelioms minutėms iki 14-tos. Vyras elgėsi ramiai, neslėpė veido. Jo laukdama advokatė patikino, kad jokių viešų komentarų iš jų pusės nebus.

Prokuroras teismui pateikė prašymą V. Kastujevą suimti 3 mėnesiams. Advokatė teismui pareiškė, kad nėra jokio pagrindo, be to, nei jos ginamajam, nei jai nebuvo leista susipažinti su ikiteisminiu tyrimu ir pareikštais įtarimais. Kone visi įtariamųjų advokatai laikėsi teisme vienodos versijos - viskas daroma skubotai, neapgalvojus tolesnių veiksmų, o įtarimai sunkiais nusikaltimais "laužti iš piršto".

V. Kastuvejo advokatė teisme pasiekė, kad jai būtų leista susipažinti su bylos duomenimis, kurie buvo pateikti teismui. Jos argumentai, kad net neaišku, dėl kokių kaltinimų reikalinga gynyba, teismą įtikino. Tam teismas skyrė valandą laiko.

Papildyta 15.30 val.: V. Kastujevui, kaip ir kitiems įtariamiesiems, inkriminuojami finansiniai nusikaltimai, apgaulingas apskaitos tvarkymas. Pats V. Kastujevas ramiai kalbėjo apie jam pareikštus įtarimus. Jis teigė, kad niekuomet nebendravo su buhalteriais, kurie vykdė pinigines operacijas, niekada nedalyvavo nusikalstamoje veikoje, niekada ir nieko neįpareigojęs vykdyti bent kokį nusikaltimą. Taip pat sakė, kad ofšorinių kompanijų nesteigė.

Papildyta 15.47 val.: Teismas, išklausęs prokuroro ir advokatės bei įtariamojo argumentus, paskelbė, kad sprendimas bus priimtas per valandą.

Papildyta 16.23 val.: Apie 16.20 val. paaiškėjo, kad teismas dar vienam įtariamųjų atvėrė duris į laisvę. Popietę panašiu metu kaip ir V. Kastujevas į teismą atvestas ketvirtas šios bylos įtariamas asmuo, teismo nuomone, neturi būti laikomas už grotų. Prokurorai prašė jį suimti porai mėnesių.

Papildyta 16.34 val.: Netrukus teismas paskelbė, kad prokuroro prašymas suimti V. Kastujevą trims mėnesiams tenkinamas tik iš dalies. Vyras suimamas dviem mėnesiams.

Anot prokuroro M. Ražansko, į teismą kreipėsi būdamas tvirtas, kad pagrindas suimti tikrai yra, tačiau plačiau apie tai jis kalbėti nepanoro, mat dar vyksta ikiteisminis tyrimas.

Rusijoje kalėjęs verslininkas buvo teistas už sukčiavimą stambiu mastu. 2011 metais jis sugrįžo į Lietuvą. Iki teistumo Rusijoje V. Kastujevui priklausė Vilniaus „Žalgirio“ klubas. 

DELFI šaltinių teigimu, V. Kastujevas sulaikytas, antradienio pavakarę atliekamos kratos ir poėmiai. Neoficialiais duomenimis, tyrime sulaikytas ir Michailas Artiuškevičius (bendrovės „Grand Trade“ vadovas) bei Jurijus Ždanovas.

Sulaikytiesiems pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo, turto pasisavinimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir dokumentų klastojimo.