„Šiuo metu atliekami procesiniai veiksmai, sprendžiame, ar pradėti ikiteisminį tyrimą, nes jis pats nenori kalbėti, teigia, kad paslydo ir susižalojo netyčia, tačiau yra konstatuoti kūno sužalojimai“, – Delfi teigė Alytaus pataisos namų direktorius Genadijus Lepiochinas.

Jis pažymėjo, kad įvykio aplinkybių kol kas negali komentuoti, nes jas dar aiškinasi Kalėjimų departamento Kriminalinės žvalgybos skyriaus pareigūnai.

„Pas mus pareigūnai dirba 24 val. per parą, patys pamatėme, užregistravome ir pradėjome aiškintis, kas nutiko“, – G. Lepiochinas neslėpė, kad iš karto J. Jakutį pamatę pareigūnai suprato, kad šis yra patyręs sužalojimus.

„Jo nereikėjo vežti į ligoninę, pagalba suteikta vietoje, šiandien jis jaučiasi gerai, – taip, toks atvejis buvo, nėra ko slėpti“, – sakė G. Lepiochinas.

Kadangi J. Jakutis buvo siejamas su Vilniaus kriminalinėmis grupuotėmis ir, įtariama, laikosi kalinių subkultūros, greičiausiai dėl to vengė ne tik bendrauti su įkalinimo įstaigos pareigūnais, bet ir nurodyti asmenis, kurie esą jį galėjo sumušti. Pagal nerašytas kalinių taisykles tai prilygtų bendradarbiavimui su pareigūnais ir toks nuteistasis iš karto galėtų būti pažemintas iki žemesnės vadinamosios „ožių“ kastos.

Tiesa, Alytaus pataisos namų vadovas pažymėjo, kad įkalinimo įstaigoje stengiamasi kovoti su subkukltūros apraiškomis. J. Jakutis kalėjo su kitais vadinamaisiais „vierchais“, Delfi šaltinių teigimu, tarp jo ir kitų nuteistųjų esą kilo konfliktas, susijęs su praeities istorijomis ir asmeniniu gyvenimo aplinkybėmis.

Tačiau tai ne vieninteliai įvykiai Alytuje – savaitgalį pareigūnai nustatė apie dešimt nuteistųjų, kurie galimai buvo apsvaigę nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų. Visi jie buvo izoliuoti.

J. Jakutis į Alytaus pataisos namus pateko 2018 m. vasarą, kai su kitais kaliniais buvo pervežtas iš Pravieniškių pataisos namų 2-ojo lokalinio sektoriaus, kuriame kalėjo „Pravieniškių mafijos“ lyderiai.

2017 m. vasarį teismas J. Jakučiui už disponavimą dideliu narkotinių medžiagų kiekiu skyrė 10 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Kol kas su sutuoktine neišsiskyrusio J. Jakučio (nors teisme jau yra pradėtas skyrybų procesas) namuose pareigūnai rado 387 gramus grynojo kokaino. J. Jakutis pareigūnams aiškino, kad šiuos kvaišalus esą jo paprašė pasaugoti kitos „pupytės“ Skaistės Steikūnaitės dabar jau oficialus sutuoktinis Aurelijus Perminas, pravarde Šūdmaišis.

Šioje byloje J. Jakutis buvo kaltinamas, bet išteisintas dėl neteisėto sutuoktinės sekimo – vyras slapta klausėsi V. Jakutienės pokalbių su vėliau nušautu kauniečiu Deimantu Bugavičiumi, siejamu su „Agurkinių“ grupuote.

J. Jakutis teisme buvo prisipažinęs, kad vartojo narkotines medžiagas.

„Vartojau tik kanapes, jų dervą, esu bandęs heroiną, – sakė J. Jakutis. – Vartojau, nes šeimoje turėjau visokių problemų – tėtis susirgo nepagydoma liga, mama irgi sirgo, su žmona prasidėjo nesutarimai...“

Visi nemalonumai J. Jakučiui prasidėjo dar 2014 m., kai jis buvo sulaikytas Stokholmo oro uoste Švedijoje – su draugu ketino skristi į Frankfurtą (Vokietija). Jį patikrinę oro uosto darbuotojai aptiko narkotinių medžiagų. Kiek tiksliai buvo grynųjų narkotinių medžiagų, neaišku, nes švedų ekspertai tokių tyrimų neatlieka, tačiau žinoma, kad už kojinės J. Jakutis buvo užsikišęs daugiau kaip 4, 45 gramus tamsios spalvos į plasteliną panašios masės.

Narkotines medžiagas oro uosto darbuotojai aptiko atsitiktinai – kai J. Jakutis ėjo pro oro uosto patikros punktą, dėl kojoje esančio svetimkūnio suskambo metalo detektorius. O tada vyras buvo apžiūrėtas ir sulaikytas su narkotikų kontrabanda. J. Jakutis galėjo būti teisiamas Švedijoje, bet šios šalies pareigūnai perdavė bylą kolegoms iš Lietuvos.

Justas Jakutis
Vėliau tęsiant tyrimą pareigūnai J. Jakučio namuose atliko kratą – čia buvo rastas labai didelis kiekis narkotikų. Ekspertai nustatė, kad dainininkės sutuoktinis laikė net 387 gramus grynojo kokaino.

Per kratą namuose buvo aptiktas ir neteisėtai laikomas revolveris, o jam priklausančiame garaže – neteisėtai laikomi šaudmenys.Čia buvo rasti ir dar keli gramai kanapių.

Duodamas parodymus J. Jakutis teisme pasakojo, kad po incidento Švedijos oro uoste buvo nubaustas už narkotinių medžiagų laikymą, turėjo sumokėti baudą. Kadangi dėl šio nusikaltimo Lietuvoje taip pat buvo iškelta byla, sumokėti pinigai jam turėtų būti grąžinti, bet dėl to J. Jakutis į Švedijos ambasados atstovus net nesikreipė.

J. Jakutis sakė, kad prieš skrisdamas į Frankfurtą per Stokholmą už 50 Lt buvo nusipirkęs kanapių, jas laikė piniginėje. Kad narkotikai yra piniginėje, jis pamatė tik oro uoste, o paskui ir buvo sulaikytas. Tada paaiškėjo, kad vyro piniginėje yra ne kanapės, o heroinas. Kodėl jam buvo parduotas heroinas, o ne kanapės, dainininkės sutuoktinis nesugebėjo paaiškinti, nors pripažino, jog atskiria narkotines medžiagas.

„Minčių pardavinėti narkotikus niekada neturėjau“, – sakė V. Jakutienės vyras, kuriam inkriminuojamas ir ketinimas parduoti heroiną.

Kriminalistai J. Jakutį sulaikė ir jo namuose bei garažuose kratas atliko 2016 metų vasario pradžioje. Kartu su juo buvo sulaikytas ir A. Perminas – jam taip pat buvo pateikti įtarimai, tačiau vėliau jie panaikinti, nors J. Jakutis su tokia pareigūnų pozicija kategoriškai nesutiko ir net prokuroro priimtus sprendimus skundė ikiteisminio tyrimo teisėjui. Anot J. Jakučio, būtent dėl draugystės su A. Perminu jis turi didelių problemų – namuose rastas kokainas priklausė Šūdmaišiui. O tuo metu, kai vyrai buvo sulaikyti, A. Perminas buvo labai reikalingas pareigūnams – teisme buvo atversta „Agurkinių“ grupuotės byla, o Šūdmaišio liudijimas turėjo demaskuoti nusikalstamam susivienijimui, įtariama, vadavusį dainininkės M. Bui mylimąjį S. Velečką.

Ne kartą policijoje apklaustas J. Jakutis tyrėjams pasakojo, kad su A. Perminu susipažino dar 2014 m. rugsėjį, kai šis jau bendradarbiavo su pareigūnais, tiriančiais „Agurkinių“ grupuotės nusikaltimus. J. Jakutis, kuris palaikydavo ryšius su Vilniaus nusikalstamo pasaulio atstovais, sakė, kad draugystės iniciatorius buvo būtent A. Perminas – jis pats paskambino telefonu ir pakvietė pasisvečiuoti prie Vilniaus esančiuose prabangiuose namuose. Tuose pačiuose, kur gyvena ir S. Steikūnaitė.

Vyras sakė, kad taip, be jokių įsipareigojimų, jie bendravo maždaug mėnesį – apie jokius verslo reikalus net nebuvo užsimenama. Tačiau vėliau esą jų santykiai buvo artimesni – jie vyko ir į Vokietiją, ir į Latviją. Čia esą kartą A. Perminas buvo pardavęs narkotikus, o po šio sandorio jie kartu važiavo į Šiaulius – A. Perminas pareiškė, kad jam reikia pasiimti automobilį „Audi Q7 “ (teigiama, kad juo važinėjasi S. Steikūnaitė).

Šiauliuose A. Perminas sutvarkė savo reikalus, bet į Vilnių išvažiavo ne tuščiomis – įsigijo du paketus su narkotikais. J. Jakutis teigia, kad apie tai sužinojo tik prie Ukmergės, kai sustojo degalinėje išgerti kavos. Čia, anot jo, Šūdmaišis pareiškė, kad jam paskambino vienas labai svarbus žmogus, turi skubiai su juo važiuoti susitikti, bet negali vežtis narkotikų.

J. Jakutis sutiko juos „priglausti“ – kokainą įsidėjo į maišelį ir parsivežė į namus.

Vyras tikino, kad vėliau paskambinęs A. Perminas pareiškė, jog tą naktį savo krovinio neatvažiuos pasiimti, todėl J. Jakutis kokainą paslėpė batų spintelėje.

Būtent joje pareigūnai vėliau ir aptiko šiuos kvaišalus – J. Jakutis jau nuo pirmosios apklausos tikino, kad kokainas priklauso būtent A. Perminui. Bet jokių įrodymų negalėjo pateikti, o ekspertai, patikrinę pirštų antspaudus, esančius ant paketų, nenustatė, kad juos būtų lietęs Šūdmaišis. Tiesa, ant paketų buvo pirštų antspaudai, tik jų ekspertams nepavyko identifikuoti.

O tuo metu A. Perminas kategoriškai kratėsi jam gresiančių nemalonumų ir tikino, kad nieko bendro neturi su pas J. Jakutį rastu kokainu.

Justas Jakutis ir Vita Jakutienė
Pareigūnai nenustatė, kad A. Perminas būtų kaip nors susijęs su šiais narkotikais, jis net nebuvo užfiksuotas vaizdo įrašuose, kuriuos tyrėjams pateikė degalinės darbuotojai.

V. Jakutienės sutuoktiniui pareigūnai inkriminavo ir daugiau nusikaltimų, susijusių su narkotikais – jo garažuose buvo rasta kanapių, o motinos namuose, kur gyveno, aptiktas revolveris ir trys šoviniai, o nuomojamame garaže – dar septyniolika šovinių. J. Jakutis ir dėl šių kaltinimų pripažino kaltę, sakė, kad ginklą turėjo dar nuo senų laikų, kai vadovavo saugos bendrovei. O kad kartais suvartodavo narkotikų, taip pat neneigė – teisinosi, kad ilgai negali užmigti naktimis, o pavartojus hašišo esą jam „palengvėja“.

„Vartojau savo malonumui, prieš miegą“, – sakė kaltinamasis. Tiesa, pareigūnai, patikrinę J. Jakučio šlapimą, nenustatė, kad vyras būtų vartojęs narkotines medžiagas.

„Negaliu paaiškinti, gal ilgas laiko tarpas buvo praėjęs, bet tikrai nebuvau priklausomas nuo narkotikų“, – sakė jis. Tuo metu ginklą jis laikė namuose dėl to, kad ne kartą su žmona yra sulaukęs grasinimų, taip pat buvo apibraižytas V. Jakutienės automobilis, jam taip pat buvo išdaužtas stiklas. Dėl to, anot J. Jakučio, V. Jakutienė net kreipėsi į policijos pareigūnus, tačiau įtariamieji nebuvo surasti.

Nors ikiteisminio tyrimo metu atsisakė pasakoti apie tai, kaip sekė savo žmoną, J. Jakutis teisme šiuos kaltinimus pripažino ir papasakojo, kodėl nepaliko sutuoktinės ramybėje, kai ši išsikraustė gyventi į savo motinos namus. Kai J. Jakutis sekė savo žmoną, tuo metu ji vakarus leisdavo su su D. Bugavičiumi.

Pareigūnai nustatė, kad J. Jakutis net du mėnesius slapta sekė savo sutuoktinę ir klausėsi daugelio jos itin artimų pokalbių su D. Bugavičiumi.

J. Jakutis buvo sumontavęs pasiklausymo įrangą ne tik namuose, kurie priklausė V. Jakutienės motinai ir kuriuose tuo metu gyveno V. Jakutienė, bet ir šios vairuojamame automobilyje BMW X5, kuris kol kas oficialiai priklauso bankui.

Justas Jakutis ir Vita Jakutienė
Bylos duomenimis, J. Jakutis net 21 kartą klausėsi žmonos pokalbių, vykusių jos motinos namuose, ir dvigubai daugiau – 42 kartus, kai ši kalbėjosi savo automobilyje. Nustatyta, kad vyras buvo sumontavęs pasiklausymo įrangą, į kurioje esantį mobiliojo ryšio telefoną paskambinęs galėdavo girdėti, kas vyksta toje vietoje, kur yra padėta pasiklausymo aparatūra. Nežinia, kas tuo metu dėjosi J. Jakučio galvoje, nes jis automobilyje išklausė daugiau kaip 11 val. trukusių V. Jakutienės pokalbių.

Beveik 16 val. J. Jakutis praleido klausydamasis V. Jakutienės pokalbių per slapta įrengtą pasiklausymo aparatūrą šios motinos įsigytuose namuose sostinės Pašilaičių mikrorajone.

Kai kurie pokalbiai trukdavo net po pusantros valandos. Visuose pokalbiuose, kuriuos slapta užfiksavo pareigūnai, buvo girdimas V. Jakutienės balsas. Anot šaltinių, ne viename pokalbyje „Naujosios pupytės“ atlikėja prisipažino, kad jos sutuoktinis stebi kiekvieną žingsnį ir žino, jog ji ši bendrauja su D. Bugavičiumi. Jį V. Jakutienė vadindavo tiesiog Deima. Ikiteisminio tyrimo teisėjai tuo metu pareigūnams buvo davę leidimą klausytis J. Jakučio pokalbių, tačiau, atrodo, vyras to net neįtarė, nes kalbėdamas telefonu visiškai nesilaikė jokių atsargumo priemonių.

Knygoje „Pravieniškių mafija“ rašoma, kad J. Jakutis telefonu draugams ne kartą skundėsi, jog jo žmona V. Jakutienė yra neištikima ir užmezgė romaną su „agurkiniams“ priklausančiu D. Bugavičiumi. Jį J. Jakutis taip pat įvardindavo kaip Deimą. Vyras bičiuliams taip pat buvo prisipažinęs, kad dėl žmonos neištikimybės namuose buvo kilęs konfliktas, jie kaip reikiant susipyko ir nutarė kurį laiką gyventi atskirai.