Šiurpus nusikaltimas Plungės rajoną sukrėtė šių metų birželį, o antradienį Klaipėdos apygardos teisme pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje 22 metų Vilius Uznys, jo bendraamžis Julius Gečas ir 21 metų Vytautas Jogminas kaltinami žmogaus nužudymu iš savanaudiškų paskatų ir plėšimo.

„Mano tėtis toks jau buvo, užgerdavo porą savaičių, o paskui vėl ilgai būdavo blaivas. Tą birželį jis gėrė, bet kai jau išsiblaivė, atsigavo, iš ryto nuėjo į darbą. Sutarėme, kad jis grįš kitos dienos rytą. Tačiau jo nesulaukiau, visi jo telefonai buvo išjungti. Tada praėjo dar dvi nerimo paros ir kreipiausi į policiją. Netrukus ir paaiškėjo, kad nužudyto mano tėvo kūnas rastas Plungės rajono Alksnėnų kaimo pievose“, – teisme ašarojo nužudyto 57 metų taksisto Kazio Besevičiaus dukra.

24 metų mergina gyveno su tėvu, kuris su jos mama yra išsituokęs, o vyresnis brolis jau keleri metai uždarbiauja užsienyje. Abu nužudytojo vaikai iš kaltinamųjų prašo atlyginti po 30 tūkst. eurų neturtinę žalą.

V. Uznys savo kaltę pripažino visiškai, o J. Gečas ir V. Jogminas – iš dalies. Jie nepripažįsta, kad jų veiksmai lėmė taksisto mirtį.

Kaltinamajame akte teigiama, kad birželio 17-ąją apie 23 valandą į taksi automobilį, kurį vairavo K. Besevičius, Plungės rajone, Alksnėnų kaime, įsėdo minėta trijulė.

Ant galinės sėdynės atsisėdęs V. Uznys netrukus iš nugaros savo ranka apglėbė taksisto kaklą ir pradėjo smaugti. Kiti jo draugai tuo metu aukai kumščiais daužė per galvą.

Po kurio laiko jie taksistą ištraukė iš automobilio. Vyras pakrito ant žemės, o vaikinai jį daužė ir spardė. Nustatyta, kad įvairias kūno vietas suduota ne mažiau nei 20 smūgių.

Kai K. Besevičius jau buvo sumuštas lyg bokso kriaušė, vaikinai apieškojo jo kišenes, rado 30 eurų, kuriuos pagrobė.

Vyriškio kūną jie įkrovė į automobilį, nuvežė į pamiškę ir išmetė iš automobilio. V. Uznys K. Besevičių dar smaugė automobilio saugos diržu, o vėliau koja prispaudė aukos gerklę, kad jis visiškai uždustų.

Taksistas mirė nuo sumušimo ir smaugimo. Jis mirė toje pamiškėje, kur buvo numestas.

Vaikinai pagrobė taksi automobilį „Audi 100“ ir dar kurį laiką juo važinėjosi po Plungės rajono kaimus, tačiau galiausiai mašinos nebesuvaldė, atsitrenkė į medį, ją paliko ir pabėgo.

Eismo įvykį užfiksavo Plungės pareigūnai Jie išsiaiškino, kad automobilis priklauso vienai taksi įmonei, o tada paaiškėjo, kad be žinios dingo jį vairavęs K. Besevičius.

Jo dukra policijoje parašė pareiškimą, kad būtų pradėta tėvo paieška. Operatyvūs pareigūnų veiksmai lėmė, jog netrukus buvo sulaikyti įtariamieji, kurių viena ir parodė, kur numestas K. Besevičiaus kūnas.

Į teismą atvesti vaikinai kiek įmanydami slėpė savo veidus. Teisėjų kolegijai jie prisiekinėjo, jog nėra pasirengę liudyti, nors kaltinamąjį aktą gavo gruodžio 1-ąją, tačiau esą teismo posėdžiui nesirengė, nes galvojo, kad tik bus sprendžiamas kardomųjų priemonių klausimas.

„Žinote, tokia byla, toks stresas, reikia laiko pasirengti duoti parodymus“, – kalbėjo J. Gečas.

V. Uznys yra baigęs 9 klases, iki suėmimo dirbo pas ūkininką. Jis ne kartą buvo teistas, o kai išgirdo klausimą, kada paskutinį kartą ir už ką, atsakė paprastai: „Net nebežinau“.

J. Gečas yra baigęs 11 klasių, pinigų užsidirbdavo klodamas trinkeles. Jis taip pat ne kartą teistas.

9 klases baigęs V. Jogminas taip pat praeityje yra teistas, bet jo teistumas jau išnykęs. Nors niekur nedirbo, jis vienintelis iš visų kaltinamųjų nukentėjusiesiems sugebėjo atlyginti savo dalį turtinės žalos – 350 eurų.