Pravieniškių pataisos namuose bausmę už sukčiavimą ir kitus nusikaltimus atliekantis 22 metų Mantas Piragis taip sugebėjo merginą apsukti aplink pirštą, kad ši jam patikėjo ne tik savo asmeninius internetinės bankininkystės duomenis, bet ir įtikino savo draugus, kad šie pagelbėtų jos naujajam bičiuliui. Taip vaikinas susišlavė svetimus pinigus – daugiau kaip 916 eurų. Tiesa, jie kaliniui nepadėjo praturtėti – pinigus teks grąžinti.

Išaiškėjus aferai, M. Piragiui buvo iškelta baudžiamoji byla, kuri baigėsi jau septintuoju teistumu – teisėjai nutarė jaunąjį sukčių 2 metams 6 mėnesiams įkalinti pataisos namuose. Tuose pačiuose, kuriuose jis ir sugebėjo apgauti juo patikėjusią naivią merginą.

Bylos duomenimis, nusikaltimus M. Piragis padarė atlikdamas bausmę Pravieniškių pataisos namuose. Nors ir draudžiama, bet čia kalėdamas vaikinas laisvai naudojosi mobiliojo ryšio telefonu su internetu. Jį, kaip sakė nuteistasis, nusipirko iš kitų kalinių.

Sukčius iš anksto parengė planą – pažinčių svetainėje patalpino anketą, kad simpatiškas vaikinas iš Klaipėdos norėtų susipažinti su jauna mergina. Kad iš tikrųjų yra simpatiškas, M. Piragis net pasivadino gražuoliuku.

Naujai atsiradusi anketa iš karto patraukė taip pat pajūryje gyvenančios Renatos dėmesį – mergina iš karto jam parašė laišką. M. Piragis nedelsdamas atsakė, tačiau pasivadino ne tikru, o išgalvotu – Tomo – vardu.

„Pradėjome susirašinėti, kartais pabendraudavome telefonu, bet taip ir niekada nebuvome susitikę“, – vėliau pareigūnams prisipažins Renata.

Jaunai merginai patiko flirtuoti su virtualiu draugu, jie vienas kitam papasakojo daug savo paslapčių, todėl Renata nė kiek nenustebo, kai vieną dieną jos „išsvajotasis princas“ paskambino telefonu ir paprašė pagalbos – juk draugams reikia padėti.

„Jis paklausė, ar neturiu banke sąskaitos – esą jam turi pervesti pinigus iš užsienio, jis nenorėjo, kad pinigai įplauktų į jo sąskaitą, nes tuomet juos nuskaičiuotų antstoliai, kuriems šis buvo skolingas“, – tyrėjams sakė mergina.

Renatai nė nekilo mintis, kad ji gali būti apgauta – iš karto „Tomui“ padiktavo savo elektroninės bankininkystės duomenis. Kai netrukus į sąskaitą įplaukė beveik 300 eurų, Renata vėl sulaukė pagalbos prašymo – reikėjo šiuos pinigus pervesti į kitą sąskaitą.

Aklai internetinio draugo prašymus pildžiusi Renata dar nesuprato, kad pakliuvo į sukčiaus spąstus, todėl po kiek laiko sulaukusi dar vieno pagalbos prašymo, kreipėsi į draugus – jų taip pat paprašė leisti pasinaudoti banke esančia sąskaita, esą nenori, kad visi pinigai patektų tam pačiam žmogui. Šie taip pat nieko blogo neįtarė ir padiktavo slaptus duomenis.

O netrukus ir paaiškėjo visa klasta – pasinaudojęs banko sąskaitomis M. Piragis iš vienos greituosius kreditus teikiančios bendrovės pasiskolino pinigų. Juos vaikinas vėliau išleido pataisos namuose apsipirkdamas parduotuvėje, be to, papildomai internetu nusipirko kompiuterį.

Apie draugo iš pažinčių svetainės klastą sužinojusi Renata ir jos draugai, supratę, kad pateko į sukčiaus spąstus, liko nieko nepešę – internetinis draugas atsijungė telefoną, o jo anketa pažinčių svetainėje buvo ištrinta. Beliko kreiptis pagalbos į policiją.

Pareigūnams sukčiaus ilgai ieškoti nereikėjo – jis buvo surastas Pravieniškių pataisos namuose. Tyrimui prasidėjus paaiškėjo, kad M. Piragis bandė gauti ir daugiau pinigų pasinaudodamas nukentėjusiųjų banko sąskaitomis, tačiau kita greitųjų kreditų bendrovė paskolų nesuteikė – esą naujieji klientai neatitiko reikalavimų.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas M. Piragis iš karto pripažino savo kaltę, sakė, kad gautus kreditus pervesdavo į nieko blogo net nenutuokiančių draugų sąskaitas, o po to šie juos atsiųsdavo į pataisos namus. „Gailiuosi dėl to, ką padariau, pinigus grąžinsiu“, – teisme aiškino jis.