Įkliuvo po tragedijos

Kauno apygardos teisme nagrinėjamoje byloje kaltinamųjų suole sėdintys vyrai nepasižymi nusikalstamam pasauliui būdingais bruožais. Vis dėlto kriminalistai neatmeta versijos, kad kažkurio jų sąžinę slegia kraupi nelaimė Kauno I forte.

2008 m. lapkritį iš Vilniaus į Kauną ekskursijon atvežti moksleiviai vaikštinėjo I forte. Klasės draugų akivaizdoje nugriaudėjo sprogimas, kai 9-erių mergaitė koja užkliudė nedidelį buteliuką. Sprogimas sudraskė moksleivei koją. Medikams teko pašalinti pėdą ir dalį blauzdos.

Tuoj po nelaimės kriminalistai vieną po kito sulaikė dabar teisiamus vyrus. Per kratas jų namuose rasta įvairių sprogstamųjų medžiagų, įrangos.

Teisiamieji neprisipažįsta sukėlę sprogimą Kauno I forte, tačiau kitų sprogimų nesigina.

Žaidė ir smaginosi

Teisiamųjų suole labai marga publika: nuo vos 8 klasių išsilavinimą teturinčio bedarbio iki Biochemijos institute vyresniuoju specialistu dirbančio gydytojo doktoranto. Ne mažiau įspūdinga vieno teisiamojo veikla – „Geležinio vilko“ ugnies skyriaus taikytojas.

Visus šiuos skirtingo amžiaus, išsilavinimo ir profesijų vyrus vienijo ta pati aistra sprogmenims. Ji juos ir atvedė į vieną interneto svetainę, kurioje rašoma apie sprogimus. Pokalbiai forumuose, sprogstamųjų medžiagų gamybos receptai. Tuomet teisiamiesiems ir kilo idėja surengti didelį sprogimą.

„Tuo metu buvo gražu“, – kaltai šyptelėjo vienas teisiamųjų Mantas Giedraitis. Jis prisipažino, kad tada nežinojo įstatymų, todėl tikėjosi, kad nedidelio galingumo sprogmenys bėdos nepridarys. Vis dėlto sprogdinti mieste savo pasigamintų mišinių nedrįso. Tam rinkosi nuošalesnes vietas.

Prilygo 50 kg trotilo

Vienas įspūdingiausių ir galingiausių sumanymų buvo vyrų žygis į Kazlų Rūdos apylinkes. Visi sutarė, kad pasigamins po maždaug 15 kg sprogstamojo mišinio. Nė vienas neskaičiavo, kiek kuris atsinešė, tačiau visi susirinko prie Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejaus.

Iš čia patraukė į numatytą vietą. Kelias valandas automobiliais klaidžiojo po Kazlų Rūdos miškus. Čia nutarė susprogdinti 5 kg užtaisą. Filmavo viską, ką darė.

Į duobę visi sudėjo tai, ką atsivežė. Preliminariais skaičiavimais, sprogstamosios medžiagos kiekis galėjo siekti 130 kg. Vėliau ekspertai įvertino, kad šio kiekio sprogstamoji gali atitiko 50 kg sprogimo stiprumą pagal trotilo ekvivalentą. Nugriaudėjus griausmui, liko 6 m skersmens ir 2 m gylio duobė.

Kūrė filmą

„Ką įsivaizdavote sprogdindami žmogaus maketą?“ – klausė prokuroras. Vienas kaltinamiesiems inkriminuojamų epizodų – tai vėliau interneto svetainėje rastas filmukas, kaip sprogsta savos gamybos maketas.

Šio epizodo istorija prasideda vieno namo Sukilėlių prospekte rūsyje. Ten trys kaltinamieji pasigamino sprogstamąjį mišinį. Kaip sako patys, susipylė jį į bulvių maišą ir pėsčiomis patraukė į Kleboniškio mišką.

Vyrai pasakojo norėję nufilmuoti ir vėliau sumontuoti filmą. Esą jis turėjo būti ne apie sprogstantį žmogų, o apie tai, kas gali atsitikti žmogui sprogdinant. Nors ir nepavykus sumanymui, teisiamieji filmuotą vaizdelį įkėlė į svetainę.