Regis labiausiai nuo aferistų nukentėjo 63-ejų šiaulietė. Ji pasiskundė pareigūnams, kad nuo liepos 1 d. iki rugpjūčio 12 d. nenustatyti asmenys apgaulės būdu iš jos pasisavino 36 000 eurų. Policija įtaria net 3 nusikalstamas veikas. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo, netikros banko kortelės pagaminimo ir svetimų duomenų panaudojimo.

57-erių vilnietė policijai pranešė, kad nepažįstama moteris, per internetinę investavimo platformą, apgaulės būdu iš jos išviliojo beveik 10 000 Eur.

Rugpjūčio 18 d. apie 16 val. Vilniuje į butą Danės g. telefonu paskaminusi moteris prisistatė banko darbuotoja. Apsimetėlė iš 49-erių gyventojos išviliojusi elektroninės bankininkystės duomenis, iš jos banko sąskaitos pasisavino 3 800 Eur.

O 51-erių vilnietė, paspaudusi telefonu gautą nuorodą dėl parduodamos prekės, prarado 850 Eur.

Nuo sukčių nukentėjo ir Šilutės r. gyventojas. 41-erių vyras policija pranešė, kad aferistasi iš jo išviliojo daugiau nei 6000 Eur.

37-erių Raseinių r. gyventoja, aktyvavusi elektroniniu paštu gautą nuorodą, suvedė elektroninės bankininkystės bei savo asmens duomenis ir juos patvirtino programėle. Atlikus šiuos veiksmus iš nukentėjusiosios banko sąskaitos pasisavinta 5000 Eur.

Daugiau sukčiavimo schemų atskleidžia Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai.

Sukčiavimai, susiję su bankais

Bankas prašo atnaujinti duomenis? O gal kilo sistemos nesklandumų ir paslaugus darbuotojas nori padėti – tereikia jūsų prisijungimo duomenų, ir viską padarys už jus? Atsargiai, nes nei banko, nei Sodros, nei bet kurios kitos institucijos ar organizacijos darbuotojas negali prašyti jūsų prisijungimų. Jei taip nutiko – tikriausiai susidūrėte su finansiniais sukčiais.

Verta žinoti:

- Su jumis susisiekti gali ne tik skambučiais, bet ir laiškais ar SMS žinute su nuoroda, kuri nukreipia ne į oficialų, o fiktyvų puslapį.

- Žinutes ir laiškus galite gauti nuo „banko“, sukčiams suklastojus siuntėjo vardą.

- Nepasiduokite skubinimui ir būkite itin atidūs. Rašybos ir gramatikos klaidos, prastas ar pasikeitęs svetainės dizainas ir jo kokybė, netiksli informacija vis rečiau išduoda apgaulę. Dabar sukčiai sukuria kone tobulus svetainių dublikatus, todėl akivaizdžių skirtumų galite ir nepastebėti.

- Nepasiduokite spaudimui pasidalinti ekranu. Jokios finansinės institucijos ar organizacijos darbuotojas šito jūsų neprašys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją