Apie tai byloja europarlamentarų aktyvumą fiksuojantis reitingas. Tačiau kai kurie politikai šio reitingo nesureikšmina, esą jis neatspindi tikrojo darbo nuveikto Briuselyje, skelbia INFO TV laida „Info diena“.

Europarlamentarų darbai skirstomi į kelias kategorijas, tačiau pagal bendrą aktyvumą politikų iš Lietuvos sąrašo viršūnėje – ir į Lietuvos prezidentus, ir į dar vieną kadenciją Europos parlamente nusitaikęs Zigmantas Balčytis.

Europarlamentaras, kuriam tai buvo pirma kadencija Briuselyje sako, kad per penkerius metus nuveikė nemažai ir džiaugiasi esąs sąrašo viršuje. Pasak jo, triūsas nenuėjo perniek.

„Dalyvavimas komitete nereiškia tik klausyti kitų, reikia ir pareikšti savo nuomonę, ten laiko nėra labai daug duodama, viena minutė pasisakymui ir per ją tu turi pasakyti esmę. Po to reikia pasisakymą palydėti tam tikrais pakeitimais, kurie gali arba negali būti įtraukti į dokumentą. Man tikrai pavyko įtraukti daug savo minčių“, - „Info dienai“ pasakojo Z. Balčytis. Pagal aktyvumą Balčytis visame Europos parlamente iš 766 narių užėmė 23-ią vietą.

Nedaug nuo jo atsiliko „tvarkiečių“ atstovas Juozas Imbrasas - 2 pagal aktyvumą tarp lietuvių ir 25-tas tarp visų Europos parlamento narių: „Tobulumui ribų nėra, bet dirbau, kiek galėjau, aišku, patrūkti irgi negalima. Dirbau intensyviai, man patiko tai, ką dariau, mačiau rezultatą“ , - tvirtino J. Imbrasas. „Tvarkietis“ juokavo, kad jei būtų norėjęs pagal darbštumą būtų aplenkęs ir Z. Balčytį.

Tarp mažiausiai pasižymėjusių atsidūrė konservatorius Algirdas Saudargas, kuris sieks dar vienos kadencijos. Jis konservatorių partijos sąraše – pirmas. Tarp lietuvių pagal aktyvumą šis politikas liko priešpaskutinis – 11. Atsidūrė ir beveik pačiame dugne tarp visų europarlamentarų – 717.

Tačiau antros kadencijos sieksiantis Saudargas tokių reitingų nesureikšmina. Anot parlamentaro, reikia žiūrėti į atskirus nuveiktus darbus, o ne viską suplakti į vieną krūvą.

„Dalyvavimas balsavime yra pagrindinė pareiga. Tai mano aktyvumas yra tarp pirmųjų, kiek atsimenu. Pirmąsias pozicijas, matyt, užėmė tie politikai, kurie mėgsta daug kalbėti. Aš neypatingai tą vertinu, todėl kad aš net ne visas kalbas klausau, jos labai kartojasi, aš išklausau pagrindinių pranešėjų arba politinių grupių ir kelias nuomones iš kai kurių valstybių“ , - INFO TV atviravo A. Saudargas.

Ne itin garbingoje – paskutinėje vietoje tarp lietuvių ir 734 vietoje tarp visų Europos parlamento narių liko „darbietė“ Justina Vitkauskaitė – Bernard.

Tačiau menkai įvertintas aktyvumas politikės nenuliūdino, mat ji aiškiai žino, kodėl taip atsitiko. Į Europos parlamentą ji pateko tik 2012-aisiais, t.y. įpusėjus kadencijai. Jauna politikė pakeitė Seimą pasirinkusį Viktorą Uspaskichą. „Yra sunkiau, nes laiko lieka jau mažiau gilintis į tam tikrus klausimus ir įsijungti į visos frakcijos veiklą, užsitarnauti pagarbą“ , - tvirtino „darbietė“.

Tačiau jaunai politikei Europos parlamentas – ne naujiena. Briuselyje ji nuo 2004 m., dirbo ir V. Uspaskicho padėjėja. „Darbietė“ sako, kad per savo trumpesnę nei įprastai kadenciją galėjo nuveikti ir daugiau, tačiau atliktais darbais liko patenkinta: „Rodoma statistika nebūtinai yra tikrasis atspindys. Pavyzdžiui, pasirašyti rašytinę deklaraciją yra tik tai, kad padedi savo parašą. Kitas dalykas yra, jei tu, pavyzdžiui, inicijuoji kokią nors rezoliuciją, jeigu pats esi pranešėjas, tai tikrai sudėtingas darbas. Aš per trumpą laiką regioniniame komitete buvau šešėlinė pranešėja trims pranešimams, moterų komitete – vienam. Teikėme nemažai pataisų su savo komanda.“

Vienas įtakingiausių Lietuvos žmonių ir Europos parlamento senbuvis, Briuselyje praleidęs 10 metų Vytautas Landsbergis pastarąją kadenciją nebuvo itin aktyvus, tarp Lietuvos politikų jis liko 9. Konservatorius jau anksčiau pripažino, kad savo daro ir amžius, todėl trečios kadencijos jis nebesieks.

Europarlamentarai iš Lietuvos nesiėmė vertinti vieni kitų darbų. Esą niekas per daug netingėjo, visi stengėsi ir dirbo.

„Visi pakankamai aktyviai dirbo, gal kartais vertėtų labiau pasistengti, bet kai gaunam kritikos, tai nėra blogai“, - pripažino J. Vitkauskaitė – Bernard.

Aktyviausiai Europos parlamente besibaigiančioje penkerių metų kadencijoje reiškėsi Portugalijos politikai – jie užėmė pirmą, trečią, ketvirtą vietas. Antroje vietoje – Katalonijos europarlamentaras, penkta vieta atiteko europarlamentarei iš Italijos.