Apie tai, kodėl 2010-aisiais išsiskyrė A. Čapliko vadovaujamų liberalcentristų ir A. Zuoko keliai, politikai kalbėjosi DELFI diskusijoje „Kas geriau?“

Klausiamas, kodėl paliko liberalcentristų gretas ir įkūrė sąjungą „Taip“, A. Zuokas aiškino žmonėms kėlęs aukštus reikalavimus, todėl negalėjęs susitaikyti su tuo, kad LiCS gretose buvo daug „užsisėdėjusių“ politikų, kurie paprastai būna aktyvus per rinkimus, o vėliau pasyviai mėgaujasi iškovota vieta Seime.

„Pirmiausia mes ne kartu galbūt dėl to, kad aš keliu gana aukštus reikalavimus žmonėms ir ypač tiems, kurie yra politikoje. Manyčiau, kad didžioji Lietuvos politikos problema ta, kad yra labai daug žmonių, kurie per ilgai politikoje, kurie Seime sėdi trečią-ketvirtą kadenciją. Jie labai aktyvūs rinkimų laikotarpiu, tačiau kai tampa Seimo nariais, atsipalaiduoja trims su puse metų ir vėl prieš rinkimus bando būti aktyvūs“, - svarstė A. Zuokas.

Jo teigimu, LiCS gretose jo netenkino tai, jog dauguma žmonių buvo pavargę nuo politikos, tačiau sau to nepripažino. A. Zuokas sako nenorėjęs būti garvežiu tokiems žmonėms, kad jie patektų į Seimą ir dar ramiai prabūtų ketverių metų laikotarpį parlamente.

„Manęs netenkino būtent tai, kad tie žmonės, kurie turėtų degti noru keisti, veikti, deja, jau buvo tapę kaip ir dauguma Seimo narių šiandien – šiek tiek pavargę nuo tos politikos, tačiau niekada sau to nepripažįstantys. Todėl natūralu, kad aš pasirinkau kitą kelią ir tikrai nenoriu būti garvežiu ar dar kažkuo, kad jie patektų į Seimą ir kad prabūtų ketverių metų laikotarpį, o ne veiktų. Todėl aiškiai pasakiau tą garsiai. Net ir tuo metu pasakiau, kad LiCS turi atsinaujinti, turi keistis ir turi sudaryti sąlygas ateiti į politiką naujiems veidams, naujiems žmonėms“, - laikus, kai buvo liberalcentristų lyderiu, prisiminė A. Zuokas.

Tačiau dabartinis LiCS pirmininkas A. Čaplikas teigia, kad taip kalba įžeistos A. Zuoko ambicijos, mat 2009-aisiais partija pirmininku išrinko Gintautą Babravičių, kuris pakeitė šešerius metus partijai vadovavusį A. Zuoką.

„Pirmiausia reikia kelti reikalavimus pačiam sau. Jeigu organizacija neišrinko A. Zuoko pirmininku, tai nereiškia, kad reikia iš jos pabėgti. Jeigu prisiminsime tuos įsipareigojimus, kuriuos prisiėmė LiCS, ir kur mums šiandien nuolat primena, tai juos prisiėmė A. Zuokas“, - teigė A. Čaplikas, kalbėdamas apie likusias partijos skolas.

Pasak A. Čapliko, A. Zuokas, matyt, tapatino save su partija arba Dievu, jeigu neišrinktas pirmininku pasijuto įžeistas.

„Kalbant atvirai, tiesiai ir šviesiai, tai jeigu organizacija neišrenka žmogaus pirmininku, tai žmogaus problema, o ne partijos problema. Jeigu tu save tapatini su partija, su Dievu, su Viešpačiu, tai tada ši logika tinka“, - teigė LiCS lyderis.

Jis taip pat nesutiko su A. Zuoko nuomone, jog trečia ar ketvirtą kadenciją Seime dirbantys politikai yra užsnūdę arba blogesni.

„Aš klausausi ir girdžiu apie trečią-ketvirtą kadenciją. Tai tarp tokių Seimo narių šiandien yra, pavyzdžiui, Česlovas Juršėnas. Jis ką, blogas Seimo narys? Jis dirba net, atrodo, penktą kadenciją ar kelintą. Ar tai buvimo Seime rodiklis? Na, nereikia mums to garvežio, tokio, kuris įsivaizduoja, kad juo buvo“, - reziumavo A. Čaplikas.