Begalybių banga

Autizmo simbolis laikui bėgant evoliucionavo tiek formos, tiek spalvos prasme. „Ilgą laiką dėliones detalė buvo asocijuojama su autizmo spektro sutrikimu, tačiau ją pradėjus asocijuoti su neigiamu aspektu, trūkumais pereita prie begalybės simbolio. Jis rodo, kad spektras yra platus, kompleksiškas ir apima asmenis, turinčius tiek daugybę skirtingų stiprybių, tiek iššūkių, tiek didelį potencialą, tiek ir sunkią negalią. Šiuo metu begalybės autizmo simbolis, pavaizduotas vaivorykštės spalvomis, yra plačiausiai naudojamas vakaruose“, – paaiškina Lina Sasnauskienė, Lietuvos autizmo asociacijos „Lietaus vaikai“ vadovė.

Lietaus vaikų šeimų begalybė

L. Sasnauskienė dalijasi, kad asociacija yra tarptautinės organizacijos „Autism-Europe“ narys ir šiais metais prisijungė prie jų iniciatyvos, kviečiančios kaip palaikymo simbolį atvaizduoti begalybės ženklą: „Labai vertiname, kad begalybių banga nuvilnijo per visą Lietuvą. Džiugina, kad sulaukėme dėmesio iš valstybinių institucijų, viešųjų įstaigų, verslo atstovų. Begalybės ženklo nuotraukai sustojo net LR Prezidento kanceliarijos komanda. Socialiniuose tinkluose dalinosi ir mums begalybių nuotraukas siuntė darželiai, mokyklos, bibliotekos bei kitos įstaigos iš visos Lietuvos.“

Lietaus vaikų šeimų žygis

„Skirti laiko ir sustoti begalybės ženklo nuotraukai – tai autistiškų asmenų ir šeimas, auginančių autistiškus vaikus, palaikymas ir supratimo išreiškimas. Tikiu, kad ne vienoje įstaigoje buvo ne tik sustota bendrai nuotraukai, tačiau ir skirtas atitinkamas dėmesys autizmo temos pristatymui moksleiviams, aptarimui įmonėse, o taip didėja informuotumas, keičiasi požiūris. Esame dėkingi visiems, kurie paminėjo autizmo mėnesį dalvaudami renginiuose, patys juos organizuodami, bei dalindamiesi begalybių banga“, – dėkoja L. Sasnauskienė.

Lietaus žmogus paramos kino vakaras

Lietaus žmogus

Remiantis begalybės simbolika būtent balandžio 18 d. 18 val. gausus būrys visuomenės narių, verslo ir valdžios institucijų atstovų susirinko į paramos kino vakarą „Lietaus žmogus“ Multikino kino teatre PPC „Ozas“. Filmas dažnai tituluojamas kaip vienas pirmųjų atskleidęs autizmo tematiką ir buvo sugrąžintas vienam kartui į kino ekraną minint autizmo supratimo mėnesį.

Lina Sasnauskienė

„Filmo „Lietaus žmogus“ parodymas kino teatro ekrane yra labai simboliškas. Būtent jis įkvėpė Lietuvos autizmo asociaciją pavadinti „Lietaus vaikai“. Filmo pagrindinis herojus gali padėti suprasti, kaip kai kurie autistiški asmenys jaučiasi, tačiau svarbu atsiminti, kad nėra vienodų autistiškų asmenų, todėl filme vaizduojamas herojus negali atspindėti viso spektro. Nepaprastai džiaugiamės, kad susirinko tiek daug palaikančių mus žmonių, kad sulaukėme daug gražių žodžių, teigiamų atsiliepimų apie mūsų surengtą vakarą“, – sako L. Sasnauskienė.

LV šeimų žygis

Visos surinktos lėšos už įsigytus bilietus bus skirtos emocinei paramai tėvams, kurių vaikams ką tik patvirtinta autizmo diagnozė. Pasak L. Sasnauskienės, dažnai koncentruojamasi į pagalbą vaikams, tačiau mes norime atkreipti dėmesį, kad pirmiausiai turime padėti tėvams, kurių vaikui, ką tik patvirtinta autizmo diagnozė. Desperatiškas noras, kuo greičiau padėti vaikui, tėvus veda į emocinį ir fizinį išsekimą, psichologines problemas ir didelius lūžius gyvenime. Suprasdami, kaip yra svarbu, kad tėvai nebūtų palikti vieni, tiesiame pagalbos ranką jiems.

Delfi darbuotojai taip pat formavo begalybės ženklą

Lietaus vaikų šeimų žygis

„Inicijuodami įvairias veiklas, skirtas autizmo mėnesiui paminėti ir organizuodami renginius, siekėme, kad jie būtų aktualūs, kuo platesnei visuomenės daliai: švietimo specialistams, įvairių įstaigų darbuotojams, valdžios atstovams, tėvams, auginantiems autistiškus vaikus, bei plačiajai visuomenei“, – komentuoja L. Sasnauskienė.

LV šeimų žygis

Pasak asociacijos vadovės, informacijos poreikį ir aktualumą parodė ir Nacionalinės autizmo konferencijos sėkmė, į kurią nuotoliu prisijungė daugiau nei 500 dalyvių iš visos Lietuvos. Konferencija tampa tradiciniu mūsų asociacijos organizuojamu renginiu ir šiais metais joje įžvalgomis ir patirtimi dalijosi 10 kompetentingų ekspertų iš 4 šalių įvairiomis temomis nuo socialinio supratimo iki bendradarbiavimo su tėvais.

Autizmo mėnesį vainikavo bendruomenei skirtas taip pat simbolinis 8 kilometrų lietaus vaikų šeimų žygis. „Autizmo kelionė – iššūkis visai šeimai, kurį lengviau įveikti, kai šalia yra palaikantys ir suprantantys žmonės. Buvimas bendruomenėje gali leisti išvengti socialinės izoliacijos, suteikia jėgų ir stiprybės, tvirtumo jausmą, kad šeima nėra viena. Bendruomenė ypatingai laukia vasaros stovyklos, kuomet visi susitinkame pajūryje, o šis pavasario žygis, subūrė daugiau nei šimtą tėvų su vaikais ir suteikė galimybę teigiamas vasaros emocijas išgyventi anksčiau, belaukiant stovyklos.“