Apžvelgsime ir paminėsime keletą ryškiausių Lietuvos krepšinio eSporto ekipų, kurios rungtyniauja pasitelkdamos „Playstation 4” konsolę. Atstovai mielai sutiko pasidalinti savo mintimis ir ateities planais, susijusiais su naująja sporto šaka.
Komanda "Green Death"

1. „Green Death“
(Ziogas92, ULTR4BL3553D, P4ul3k4z1994, MykasaLT, Tomacas88-LT, Herbalyst22)

Ekipos atstovo Tomo Žagelio teigimu, komandos pavadinimas – „Green Death“ – buvo pasirinktas dėl grėsmingo skambesio, bei siekio populiarinti Lietuvos vardą. Nėra paslaptis, kad analogiškas pavadinimas dažniausiai siejamas su Kauno „Žalgirio“ aistruoliais, kurie yra žinomi tarp Europos šalių. Komanda susibūrė šiemet, nors dauguma žaidėjų jau buvo pažįstami nuo praėjusio sezono.

Ekipos pagrindą sudaro 22-28 metų įvairiose srityse dirbantys vaikinai. Pagrindinė kylanti problema – skiriamas laisvas laikas rungtynėms. Visgi komanda žaidime demonstruoja puikius rezultatus (80 pergalių ir 24 pralaimėjimai) ir yra pasiekusi vieną aukščiausių galimų reitingo pakopų. Ateities planuose numatomas dalyvavimas oficialioje NBA eSporto atrankoje, bei tikimasi, kad bent vienas komandos narys galėtų pradėti profesionalo karjerą.
Komanda "Kostmosas"


2. „Kostmosas“

(Normantuks, Majushenka, ovis-41, ekskavatorius, redline040, sertas24, sabonis123, zwerys88, tomisx19880913)

Viena iš tarptautiškiausių Lietuvos komandų. Ekipos atstovo Normanto Skurdelio teigimu, sudėtį sudaro lietuviai iš Jungtinės Karalystės, Airijos, Danijos ir Norvegijos. Tikriausiai tai viena iš priežasčių, kodėl buvo pasirinktas pavadinimas – „Kostmosas“, nes yra pakankamai sunku nustatyti pagrindinę žaidžiančiųjų vietovę.

Visgi N. Skurdelis teigia, kad pagrindinis ekipos tikslas - garsinti Lietuvos vardą ir vienyti išvykusius tautiečius, o virtualus krepšinis yra puiki terpė tam pasiekti. Dauguma ekipos žaidėjų yra dirbantys, o amžiaus vidurkis siekia apie 29 metus, tačiau tai netrukdo siekti aukštų rezultatų. Šiuo metu „Kostmosas“ yra iškovojęs 75 pergales ir patyręs 18 pralaimėjimų. Komandos nariai neatmeta galimybės dalyvauti oficialioje NBA eSporto lygos atrankoje.
Komanda "Lietuvos rinktinė"


3. „Lietuvos rinktinė“

(Zaliaakis, SherwoodHawk, AuguPart, ikonitas, Prisesk, Orestasp, salis44)

Iš pirmo žvilgsnio, pavadinimas gali sufleruoti, kad tai yra rinktinė, o ne klubas. Visgi komandos vadovas Valdas Ditmanas sutiko plačiau papasakoti apie surinktos komandos idėją. Pašnekovas teigia, kad pavadinimas buvo pasirinktas tam, kad aiškiai reprezentuotų Lietuvos vardą, žaidžiant prieš užsienio komandas iš įvairiausių šalių: Kinijos, Japonijos, Ispanijos, Italijos, Latvijos ir kitų.

Ekipa buvo suburta todėl, kad grupė bendraminčių jau ilgą laiką kuria ir tobulina savo virtualias kopijas, bei rungtyniauja prieš dirbtinį intelektą arba atsitiktinai pasitaikiusius žaidėjus. V. Ditmano iniciatyva buvo sukviesti visi norintys prisijungti į vieną grupę ir išbandyti savo jėgas vienoje komandoje. Šiuo metu „Lietuvos rinktinės“ branduolį sudaro 18-34 metų studentai ir dirbantys asmenys, kurių dalis gyvena Jungtinėje Karalystėje ir Olandijoje.

Kaip ir kiekvienos ekipos pagrindinė problema – komandos surinkimas rungtynėms, nes dauguma turi kitas pagrindines veiklas. Vis dėl to, kolektyvas demonstruoja stabilius rezultatus, o pergalių rezultatas siekia 65 procentus. Kaip ir dauguma kitų komandų, „Lietuvos rinktinės“ nariai planuoja dalyvauti NBA eSporto lygos atrankoje, bet tikisi tam tikrų žaidimo techninių klaidų korekcijų. Tai leistų pasiekti aukštesnį virtualios tikrovės realistiškumo lygį.
Komanda "Žaidimų lyga"

4. „Žaidimų Lyga“
(wytia, Kenis3000, Sadivied, runflat969, foxie11, Pacers_pwnz, marius_smith, solopova13, Edgaras1919)

Komandos istorija prasidėjo nuo 2014 m., kai grupė draugų sugalvojo įkurti pirmąją oficialią virtualaus krepšinio lygą. Vienas iš organizacijos įkūrėjų Deividas Baika papasakojo apie šiandienines komandos aktualijas. Ekipoje rungtyniauja lietuviai gyvenantys JAV, Vokietijoje ir Čekijoje. Įdomu tai, kad „Žaidimų Lygoje“ žaidžia vienintelė mergina ,tarp visų Lietuvos virtualaus krepšinio komandų – Lietuvos krepšinio rinktinės narė Marina Solopova.

Kaip teigia ekipos atstovai, pagrindinis grupės tikslas nėra sportinis rezultatas. Kol dar nėra aiški oficialiosios NBA eSporto lygos struktūra, šiuo metu yra išbandomos įvairios žaidimo variacijos ir marketingo galimybės, padėsiančios skelbti naujienas apie veiklą. Organizacija bendradarbiauja su Lietuvos „Youtube“ atstovais bei žaidimų kūrėjais. D. Baikos manymu, eSportas galėtų būti puiki terpė krepšinio mėgėjams ir aistruoliams, kurie nori tapti aktyviais oficialių rungtynių dalyviais.

Galime paminėti ir kitas Lietuvos „NBA 2K“ eSporto komandas: „Uz Lietuva vyrai“, „Icedogs“.
Apibendrinant galima teigti, kad yra matoma aiški tendencija, jog e-krepšininkų vis daugėja ir e-sporto populiarumas auga, o pagrindinis daugumos „NBA 2K“ komandų tikslas – garsinti Lietuvos vardą pasaulyje.