Praėjusį vasarį tarp Toronto „Raptors“ ir Memfio „Grizzlies“ klubų įvyko Lietuvoje didžiulio dėmesio sulaukę mainai – Kanados klubas lietuvį Joną Valančiūną ir dar du krepšininkus išmainė į Memfio komandos aukštaūgį M. Gasolį.

34-erių ispanas netruko įsitvirtinti „Raptors“ klube. Faktas lieka faktu, bet būtent su M. Gasoliu, Kawhi Leonardo vedama Toronto komanda pirmą kartą lygos istorijoje tapo NBA čempione.

Dabar M. Gasolis pripažįsta, kad to nebūtų buvę, jei įvykiai būtų klostęsi taip, kaip pradžioje norėjo jis pats.

„Yra tokia žaidėjų grupelė, kurie per visą savo karjerą NBA lygoje nė karto nebuvo išmainyti. Jeigu tai būtų priklausę nuo manęs, aš nebūčiau norėjęs būti išmainytas. Aš visuomet tikėjausi, kad galiu pakisti situaciją Memfyje ir patempti komandą į viršų. Bet, ačiū Dievui, jie mane ignoravo“, – Barselonoje per susitikimą su žurnalistais kiek ironiškai apie „Grizzlies“ klubą atsiliepė M. Gasolis.

Tenesio valstijos klube ispanas praleido visą dešimtmetį. „Grizzlies“ komandoje 216 cm ūgio ispanas rungtyniavo nuo pat 2008-ųjų, kol buvo išmainytas į Torontą.

Jį Memfyje pakeitęs J. Valančiūnas greitai tapo vienu iš „Grizzlies“ lyderių, šią vasarą Memfio klubas su lietuviu sudarė naują 3-ejų metų trukmės 45 mln. JAV dolerių vertės sutartį.

Jau kitą savaitę – rugpjūčio 2-ąją – Ispanijos mieste Pamplonoje M. Gasolis ir J. Valančiūnas turės galimybę susitikti akis į akį.

Ten pirmąsias savo kontrolines rungtynes žais pasaulio čempionatui besirengiančios Ispanijos ir Lietuvos rinktinės.

Tiesa, nėra aišku, ar treneriai Sergio Scariolo ir Dainius Adomaitis savo aukštaūgius leis į aikštę – dėl NBA ir FIBA organizacijų sutarties, NBA lygos krepšininkai prie savo rinktinių oficialiai galės prisijungti tik nuo rugpjūčio 1-osios. Taigi, bent jau susižaidę su savo bičiuliais rinktinėse NBA krepšininkai dar tikrai nebus.

Be M. Gasolio, ispanai savo gretose turi dar tris NBA lygos žaidėjus – brolius Willy ir Juancho Hernangomezus bei Ricky Rubio.

Lietuvos komandoje be J. Valančiūno NBA lygos klubui priklauso Domantas Sabonis.

Į artėjančias rungtynes Pamplonoje visi 10 tūkstančių bilietų buvo išparduoti greičiau nei per parą.

Barselonoje M. Gasolis pakomentavo ir plačiai nuskambėjusį Nikolos Mirotičiaus sugrįžimą iš NBA į Europą. Ispanijos rinktinei padėti atsisakęs N. Mirotičius šią vasarą sudarė milžiniškos vertės ilgametį kontraktą su „Barcelonos“ klubu. Anot M. Gasolio, tai jo nenustebino.

„Man tai nebuvo netikėtumas. Gal tik šiek tiek pradžioje, tačiau ilgainiui supratau, kodėl jis priėmė tokį drąsų sprendimą. Praėję metai NBA Nikolai buvo sunkūs dėl mainų, gimė vaikas. Tu visuomet ieškai tam tikro stabilumo ne tik būdamas žaidėjas, bet apskritai būdamas žmogumi“, – pažymėjo Ispanijos krepšinio veteranas.

M. Gasolis „Raptors“ klube rungtyniaus ir kitą sezoną.