Teoriniu šio dešimtuko lyderiu turėtų būti juodkalnietis Nikola Vučevičius. Geriausią savo karjeros sezoną sužaidęs Orlando „Magic“ aukštaūgis pirmą kartą karjeroje buvo išrinktas į Visų žvaigždžių rungtynes ir užbaigė pirmenybes fiksuodamas net 28 naudingumo balų vidurkį. Visgi jo pavardę iš šio reitingo išbraukė JAV pasirodę pranešimai, jog Vučevičius ruošiasi pasirašyti ketverių metų trukmės 100 milijonų JAV dolerių kontraktą su „Magic“ klubu.

Išvardintieji žaidėjai yra išrikiuoti pagal reguliariajame sezone fiksuotą naudingumo koeficientą. NBA lygoje šis rodiklis skaičiuojamas iš sezono metu pelnytų taškų, atkovotų kamuolių, atliktų rezultatyvių perdavimų ir blokų bei perimtų kamuolių sumos atėmus pramestų metimų iš žaidimo bei baudų metimų skaičių ir gautąjį skirtumą padalinus iš sužaistų rungtynių kiekio.

Skirtingai nei Europoje naudojamoje naudingumo koeficiento skaičiavimo sistemoje, NBA taikomoje formulėje neatsižvelgiama į išprovokuotų bei atliktų pražangų ir gautų blokų skaičių. Reitinge nurodomas toks žaidėjų amžius, kokio jie bus sulaukę šių metų liepos 1-ąją dieną.

Už dešimtuko ribų liko visa eilė pajėgių ir gerai žinomų NBA krepšininkų. Sunkiojo krašto puolėjo pozicijos sąraše galime sutikti tokias pavardes kaip Jabari Parkeris, Taj Gibsonas, Marcusas ir Markieffas Morrisai, Al-Farouqas Aminu, Noah Vonleh, Jeffas Greenas, Demarre Carrollas ar Maxi Kleberas.

Dar įspūdingiau atrodo plati vidurio puolėjų pasiūla: naujų kontraktų šią vasarą ieškos Dewayne‘as Dedmonas, Thomas Bryantas, Brookas ir Robinas Lopezai, Edas Davisas, Kevonas Looney bei Richaunas Holmesas.

Smalsumui patenkinti – jeigu Domantas Sabonis šiais metais būtų tapęs laisvuoju agentu, naudingiausių priekinės linijos krepšininkų sąraše jis užimtų penktąją vietą. Trečiąjį sezoną NBA lygoje užbaigęs Indianos „Pacers“ aukštaūgis jame pasižymėjo 20,2 naudingumo balo vidurkiu.

10. Rudy Gay, 32-eji metai, 17 naudingumo balų.


2018-19 metų sezono uždarbis: 10,1 milijono JAV dolerių.

Rudy Gay

Po 2016-17 metų sezone patirtos Achilo sausgyslės traumos į San Antonjių persikėlęs krepšininkas šių metų pirmenybėse sugebėjo pademosntruoti, jog vis dar gali būti naudingas NBA klubams. Vasarą 33-ią gimtadienį atšvęsiantis Gay pastaruosius dvejus metus žaidžia iškeitęs sau iki tol įprastą lengvojo krašto į sunkiojo krašto puolėjo poziciją, o šiais metais toks sprendimas žaidėjui atnešė ryškios naudos.

Gerokai mažesniu greičiu nei iki traumos pasižymintis Gay 2018-19 sezone užfiksavo geriausius savo karjeros rezultatus taiklumo iš žaidimo (50 proc.), tritaškių pataikymo (40 proc.) bei atkovotų kamuolių per rungtynes (6,8) kategorijose ir pasižymėjo 13,7 taško vidurkiu.

Po sunkios traumos krepšininkui reabilituotis padėjęs San Antonijaus klubas neslepia noro išlaikyti patyrusį žaidėją savo sudėtyje. Prie karjeros saulėlydžio artėjančiam krepšininkui šią vasarą pasirašysimas kontraktas gali tapti paskutiniąja ilgalaike sutartimi.

9. JaVale’as McGee, 31-eri metai, 17,4 naudingumo balo.


2018-19 metų sezono uždarbis: 2,4 milijono JAV dolerių.

JaVale'as McGee


Nors šio aukštaūgio pavardė neretam NBA gerbėjui visų pirma asocijuojasi su komiška „Shaqtin‘ A Fool“ laida, McGee pasirodymas šių metų pirmenybėse buvo pakankamai solidus. Vidutiniškai po 12 taškų per rungtynes rinkusiam aukštaūgiui šis sezonas tapo rezultatyviausiu jo karjeroje.

Dėl savo atletiškumo ir gynybinių sugebėjimų vertinamo krepšininko silpnąja žaidimo dalimi ir toliau lieka silpna ištvermė. Per visą savo karjerą 25 aikštėje praleidžiamų minučių ribą McGee peržengti sugebėjo tik du kartus – 2010-12 metų sezonuose.

Nors JaVale‘as Los Andželo „Lakers“ ekipoje pasikėlė savo vertę, tikėtis įspūdingos vertės kontrakto aukštaūgiui tikrai nevertėtų. Priklausomai nuo likusios sudėties komplektacijos, Kalifornijos klubas gali nuspręsti išlaikyti vidurio puolėją savo komandoje, tačiau net ir be „Lakers“ dėmesio aukštaūgis be darbo tikrai neliks.

8. Willie Cauley-Steinas, 25-eri metai, 18 naudingumo balų.


2018-19 metų sezono uždarbis: 4,7 milijono JAV dolerių.

Willie Cauley-Steinas


Ketvirtąjį sezoną NBA lygoje užbaigęs Sakramento „Kings“ narys neslepia savo noro palikti Kalifornijos sostinės komandą. Pavojingu ginklu deriniuose du-prieš-du tapęs Cauley-Steinas jaučia, jog „Kings“ taikoma itin greito puolimo sistema neleidžia jam pilnai atsiskleisti, o būnant aikštėje jį per retai pasiekia komandos draugų perdavimai.

Nors WCS vadinamas žaidėjas pademonstravo nežymų progresą, nerimo kelia jo itin suprastėjęs baudų taiklumas. Per visą karjerą 61 procento tikslumu tokias galimybes išnaudojantis krepšininkas šiais metais už varžovų pražangas skirtus metimus realizavo vos 55 procentų taiklumu.

Sakramento organizacija pateikė aukštaūgiui kvalifikacinį pasiūlymą ir pavertė jį apribotu laisvuoju agentu, tačiau šiuo metu aktyviai domisi kito vidurio puolėjo įsigijimo galimybe. Jei „Kings“ išlaikys Harrisoną Barnesą ir ras naują aukštaūgį, Cauley-Steinas gaus galimybę be kliūčių palikti visą karjerą atstovautą klubą.

7. Enesas Kanteris, 27-eri metai, 19,1 naudingumo balo.


2018-19 metų sezono uždarbis: 18,6 milijono JAV dolerių.

Enesas Kanteris


Pastaraisiais metais ne savo žaidimu, o kritika Turkijos prezidentui Recepui Erdoganui žiniasklaidos dėmesio dažniau sulaukęs Kanteris apie save krepšinio pasauliui priminė atkrintamosiose varžybose. Niujorko „Knicks“ komandoje sezoną pradėjęs, bet iš jos atleistas aukštaūgis galiausiai atsidūrė Portlando „Trail Blazers“ organizacijoje.

Nors Enesui čia buvo numatyta atsarginio vidurio puolėjo vieta, skaudi koją susilaužiusio Jusufo Nurkičiaus trauma atvėrė turkui vietą „Blazers“ starto penkete. Petį susižeidęs krepšininkas atkrintamosiose varžybose pademonstravo kovingumą ir jose pasižymėjo 11,4 taško bei 9,7 atkovoto kamuolio vidurkiais.

Nors Nurkičiaus sugrįžimas į aikštę veikiausiai įvyks tik kitais kalendoriniais metais, Kanteris negali būti garantuotas, jog jam pavyks likti Portlando klube. „Trail Blazers“ turės pratęsti kontraktus su Aminu, Sethu Curry, Rodney Hoodu ir Jake‘u Laymanu. Net ir atsikratę Evano Turnerio sutarties, Oregono valstijos klubo atstovai turės pasukti galvą kaip suburti konkurencingą sudėtį ir išvengti prabangos mokesčio nuobaudos.

6. Jonas Valančiūnas, 27-eri metai, 19,6 naudingumo balo.


2018-19 metų sezono uždarbis: 16,5 milijono JAV dolerių.

Jonas Valančiūnas


Po Toronto „Raptors“ ir Memfio „Grizzlies“ mainų sėkmingiausią savo karjeros atkarpą sužaidęs JV nustebino daugumą lygos apžvalgininkų atsisakydamas galimybės pratęsti kontraktą su Grizliais ir artėjančiais metais uždirbti 17,6 milijono JAV dolerių.

Spekuliuojama, jog tokį sprendimą uteniškis galėjo priimti dėl klubo iš anksto duoto žodinio pažado pasiūlyti jam naują ilgalaikę sutartį.

Savo klubo simbolį Marcą Gasolį į Kanadą išsiuntusi Memfio organizacija parodė norą išlaikyti pagrindinį mainų laimikį. Adrianas Wojnarowski sekmadienio vakarą jau paskelbė, jog J. Valančiūnas su „Grizzlies“ sudarys naują trejų metų 45 mln. JAV dolerių vertės sutartį.

5. Alas Horfordas, 33-eji metai, 19,9 naudingumo balo.


2018-19 metų sezono uždarbis: 28,9 milijono JAV dolerių.

Alas Horfordas


Pastarojoje pastraipoje paminėtas Bostono „Celtics“ aukštaūgio paieškas įžiebė Horfordo sprendimas atsisakyti galimybės likti Masačiusestso valstijos klube. Tiek krepšininkas, tiek klubas nespinduliuoja noru pratęsti bendradarbiavimą, o paties aukštaūgio pavardė jau aktyviai siejama su kitomis lygos komandomis.

Puikiu komandinės gynybos supratimu, kamuolio skirstymo gebėjimu bei stabiliu taiklumu iš toli pasižymintis vidurio puolėjas iš Dominikos Respublikos domina Naujojo Orleano „Pelicans“, Los Andželo „Clippers“ ir „Lakers“ bei Dalaso „Mavericks“ ekipas.

Nors Horfordui prieš nepilną mėnesį suėjo 33-eji metai, JAV žiniasklaida spekuliuoja, jog jo amžius neatbaidys lygos klubų ir vidurio puolėjas pasirašys ketverių metų trukmės apytiksliai 100 milijonų JAV dolerių sutartį.

4. DeMarcusas Cousinsas, 28-eri metai, 20,8 naudingumo balo.


2018-19 metų sezono uždarbis: 5,3 milijono JAV dolerių.

DeMarcusas Cousinsas


Prieš pusantrų metų vienu grėsmingiausių pasaulio aukštaūgių laikytas Cousinsas po Achilo sausgyslės plyšimo šokiravo visą lygą pasirašydamas sutartį su „Golden State Warriors“ klubu. Šio sprendimo tikslas buvo aiškus – pasikelti savo vertę grįžus po traumos ir, sėkmės atveju, iškovoti NBA čempiono žiedą.

Visgi atkrintamosiose varžybose pirmą kartą karjeroje žaidęs Boogie ne tik netapo čempionu, bet ir neparodė anksčiau demonstruotos sportinės formos. Dar vieną traumą pirmajame Vakarų konferencijos etape gavęs vidurio puolėjas galiausiai grįžo į aikštę, tačiau nesugebėjo išgelbėti finale Toronto „Raptors“ pranašumą pripažinusių „Warriors“.

Nors traumų virtinė neleidžia Cousinsui tikėtis pelningo ilgalaikio pasiūlymo, sklinda gandai jog kontraktą jam ruošia Niujorko klubas. Spekuliuojama, jog „Knicks“ gali DeMarcusui pasiūlyti didesnę nei 20 milijonų, tačiau tik vieno sezono trukmės sutartį.

3. Tobias Harrisas, 26-eri metai, 21,6 naudingumo balo.


2018-19 metų sezono uždarbis: 14,8 milijono JAV dolerių.

Tobias Harrisas


Nors išvysti šio 206 cm ūgio krepšininko pavardę tarp priekinės linijos atstovų gali būti keista, pastaruosius metus Harrisas praleido būtent šiame vaidmenyje. Lengvojo krašto puolėjo pozicijoje daugiau nei pusę savo žaidybinio laiko krepšininkas pastarąjį kartą praleido dar 2015-16 pirmoje pusėje, atstovaudamas Orlando „Magic“ komandai.

Remiantis basketball-reference.com pateikiamais duomenimis, šiais metais po persikėlimo į Filadelfijos „76ers“ ekipą Harrisas 86 procentus sužaistų minučių praleido sunkiojo krašto, o 11 procentų – vidurio puolėjo pozicijoje.

Visą būrį laisvųjų agentų turėsiantys „76ers“ sieks išsaugoti tiek Harrisą, tiek Jimmy Butlerį, tiek J. J. Redicką, tačiau Butlerio išlaikymas šiuo metu yra laikomas abejotinu. Spekuliuojama, jog Tobias lauks maksimalios vertės penkerių metų kontrakto, o jo negavęs gali tapti „paguodos prizu“ vienai iš superžvaigždžių įsigyti nesugebėsiančių NBA organizacijų.

2. DeAndre Jordanas, 30 metų, 22,3 naudingumo balo.


2018-19 metų sezono uždarbis: 22,9 milijono JAV dolerių.

DeAndre Jordanas


Daugiausiai rungtynių Los Andželo „Clippers“ klube per visą jo istoriją sužaidęs aukštaūgis praėjusią vasarą nusprendė pakelti sparnus ir persikelti į savo gimtosios Teksaso valstijos Dalaso „Mavericks“ organizaciją. Visgi Jordano sugrįžimas namo truko neilgai – sezono viduryje „Mavs“ iškeitė aukštaūgį į Niujorką Kristapo Porzingio mainuose.

Nors kartu su DeAndre į „Knicks“ išmainytas Wesley Matthewsas po kelių susitikimų buvo atleistas, Niujorko klubas nusprendė išlaikyti vidurio puolėją savo gretose iki sezono pabaigos. Viena iš galimų to priežasčių – artimi Jordano ryšiai su geidžiamiausiu šios vasaros laisvuoju agentu iki traumos laikytu Kevinu Durantu.

Nors „Knicks“ kurį laiką buvo laikomi favoritais prisivilioti KD, šį statusą iš jų perėmė kaimynai Bruklino „Nets“. Spekuliuojama, jog Kyrie Irvingą jau beveik garantuotai įsigijęs klubas sieks įtikinti Durantą atvykti į „Barclay‘s Center“ areną į savo gretas pasikviesdami ir Jordaną bei taip suformuodami naują galingą NBA didįjį trejetą.

1.Julius Randle‘as, 24-eri metai, 22,8 naudingumo balo.


2018-19 metų sezono uždarbis: 8,6 milijono JAV dolerių.

Julius Randle'as


Praėjusią vasarą vieno sezono trukmės kontraktą su Naujojo Orleano „Pelicans“ klubu pasirašęs sunkusis krašto puolėjas šią galimybę išnaudojo maksimaliai. Vos 49 iš 73 sužaistų rungtynių starto penkete pradėjęs krepšininkas šiais metais rinko net po 21,4 taško ir 8,7 atkovoto kamuolio per rungtynes.

„Pelicans“ ekipai laimėjus NBA naujokų biržos loteriją ir pirmuoju šaukimu pasirinkus Zioną Williamsoną Randle‘as tapo nebereikalingas Naujojo Orleano klubui. Jaunas, atletiškas ir kasmet stabiliai progresuojantis žaidėjas šiuo metu domina visą eilę lygos organizacijų.

JAV žiniasklaida skelbia, jog buvusį „Lakers“ narį savo komandoje išvysti norėtų Niujorko „Knicks“, Čikagos „Bulls“ ir Sakramento „Kings“ komandos. Ilgalaikės sutarties ieškosiantis krepšininkas gali tapti dar vienu žadą atimantį kontraktą šią vasarą pasirašysiančiu žaidėju.