Penkių straipsnių ciklą tradiciškai pradėsime nuo įžaidėjo pozicijos. Šią vasarą laisvaisiais agentais tapsiančių aikštės generolų pasiūla – kaip niekada didelė, tad starto penketo kalibro įžaidėjo ieškančios komandos (Los Andželo „Lakers“, Finikso „Suns“, Orlando „Magic“, Indianos „Pacers“ ir kitos) galės taikytis į visą eilę pirmo ryškumo krepšininkų.

Išvardintieji žaidėjai yra išrikiuoti pagal reguliariajame sezone fiksuotą naudingumo koeficientą. NBA lygoje šis rodiklis skaičiuojamas iš sezono metu pelnytų taškų, atkovotų kamuolių, atliktų rezultatyvių perdavimų ir blokų bei perimtų kamuolių sumos atėmus pramestų metimų iš žaidimo bei baudų metimų skaičių ir gautąjį skirtumą padalinus iš sužaistų rungtynių kiekio.

Skirtingai nei Europoje naudojamoje naudingumo koeficiento skaičiavimo sistemoje, NBA taikomoje formulėje neatsižvelgiama į išprovokuotų bei atliktų pražangų ir gautų blokų skaičių. Reitinge nurodomas toks žaidėjų amžius, kokio jie bus sulaukę šių metų liepos 1-ąją dieną.

10. Terry Rozier, 25-eri metai, 10,6 naudingumo balo.

2018-19 metų sezono uždarbis: 3 milijonai JAV dolerių.

Terry Rozier

Geriausią karjeros sezoną 2017-18 metų pirmenybėse sužaidęs Bostono „Celtics“ gynėjas šiais metais buvo priverstas pasitraukti į antrąjį planą. Be traumuoto Kyrie Irvingo prieš metus iki konferencijos finalo trukęs Brado Stevenso auklėtinių žygis buvo gerokai pakėlęs tų metų atkrintamosiose varžybose net po 16,5 taško, 5,3 atkovoto kamuolio ir 5,7 rezultatyvaus perdavimo rinkusio krepšininko vertę.

Visgi Kyrie sugrįžimas gerokai sumažino Rozier aikštėje praleidžiamų minučių skaičių, o pats žaidėjas apie savo ateitį kalba nedviprasmiškai – Bostono žiniasklaidai Terry pareiškė, jog kitame sezone žais tame klube, kuris jam pasiūlys daugiausiai pinigų.

Galimas to paties Irvingo išvykimas iš Bostono gali pakoreguoti tiek Rozier, tiek „Celtics“ planus. Apribotu laisvuoju agentu tapsiantį krepšininką klubas galės išlaikyti savo gretose pateikdamas tokios pat vertės sutartį, kokią Terry pasirašys su kita ekipa.

9. Delonas Wrightas, 27-eri metai, 11,5 naudingumo balo.

2018-19 metų sezono uždarbis: 2,5 milijono JAV dolerių.

Delonas Wrightas

Kartu su Jonu Valančiūnu ir C. J. Milesu iš Toronto į Memfį Marco Gasolio mainų metu persikėlęs gynėjas Tenesio valstijoje gavo puikią progą atskleisti savo talentą pilnu gražumu. Per 26 „Grizzlies“ komandoje sužaistas rungtynes Wrightas rinko po 12,2 taško, 5,4 atkovoto kamuolio ir 5,3 rezultatyvaus perdavimo, o per paskutiniąsias ketverias sezono rungtynes surinko net tris trigubus dublius.

Įžaidėją Ja Morantą naujokų biržoje antruoju šaukimu pasirinkęs Memfio klubas jau iškeitė savo ilgametį lyderį Mike‘ą Conley į Jutos „Jazz“ klubą. Wrightas gali tapti patraukliu variantu „Grizzlies“ atsarginio įžaidėjo vaidmeniui, turėdamas galimybę tapti savotišku „amortizatoriumi“ banguotam naujoko žaidimui.

Jeigu Memfio klubas nuspręs nepratęsti sutarties su Delonu, įžaidėjo paslaugomis gali susidomėti ir kitos lygos ekipos. Tačiau tikėtis startinio įžaidėjo vaidmens 27-erių metų sulaukusiam krepšininkui būtų naivu.

8. Patrickas Beverley, 30 metų, 12,8 naudingumo balo.

2018-19 metų sezono uždarbis: 5 milijonai JAV dolerių.

Kyrie Irvingas

Vienas kovingiausių pasaulio krepšininkų praėjusiame sezone tik dar labiau sustiprino savo reputaciją. Su pagrindinėmis ekipos žvaigždėmis atsisveikinę „Clippers“ sugebėjo disciplinuoto ir agresyvaus žaidimo dėka pakliūti į atkrintamąsias varžybas, o Beverley tapo emociniu komandos lyderiu bei pagrindiniu gynybos katalizatoriumi.

Atkrintamosiose varžybose Keviną Durantą stabdęs 185 cm ūgio gynėjas tik per plauką nepateko į šio sezono geriausiai besiginančių krepšininkų simbolinius penketukus. Per savo karjerą du kartus tokio pripažinimo sulaukęs Beverley šįkart surinko 48 balsus ir rinkimuose užėmė dvyliktąją vietą.

Spekuliuojama, jog vienu iš agresyviausių lygos gynėjų ne ką mažiau agresyviai domisi Los Andželo „Lakers“ klubas. Jei jo generaliniam vadybininkui Robui Pelinkai pavyktų pervilioti Beverley iš „Clippers“ ekipos, šiuo metu favorite iškovoti 2020-ųjų NBA čempionų titulą laikoma komanda savo šansus sustiprintų dar labiau.

7. Emmanuelis Mudiay, 23-eji metai, 13 naudingumo balų.

2018-19 metų sezono uždarbis: 4,3 milijono JAV dolerių.

Emmanuelis Mudiay

Prieš penkerius metus aukštu septintuoju šaukimu pakviestas Mudiay skautus tuomet žavėjo savo atletiškumu bei fiziniais duomenimis. Praėjus penkiems sezonams, šios dvi jo savybės vis dar lieka pagrindiniais jo pliusais, tačiau pats krepšininkas taip ir neparodė solidaus progreso įgūdžių ar krepšinio suvokimo srityse.

42 susitikimus Niujorko „Knicks“ starto penkete pradėjęs įžaidėjas vidutiniškai rinkdavo po 14,8 taško per rungtynes, tačiau atlikdavo tik po 3,9 rezultatyvaus perdavimo, o tritaškius metė vos 33 procentų taiklumu. Žaidėjui teigiamos reklamos nesuteikia ir „Knicks“ užfiksuotas penktas blogiausias gynybos reitingas visoje lygoje, tačiau tai, žinoma, ne vien Mudiay „nuopelnas“.

2017-18 metų sezono viduryje į Niujorką iš Denverio „Nuggets“ išsiųstas įžaidėjas tąsyk gavo antrąjį šansą įrodyti, jog jis yra vertas žaisti NBA lygoje. Praėjus kiek daugiau nei metams, Mudiay teks ieškoti trečiojo šanso žinant, jog galimybių pradėti savo karjerą iš naujo atvykus į kitą klubą jam lieka ne tiek ir daug.

6. Tomašas Satoransky, 27-eri metai, 13,3 naudingumo balo.

2018-19 metų sezono uždarbis: 3,1 milijono JAV dolerių.

Tomašas Satoransky

Atsarginio įžaidėjo pareigas Vašingtono klube ilgą laiką užėmęs čekas šiais metais sugebėjo įrodyti, jog yra vertas didesnio vaidmens NBA lygoje. Pagrindiniam „Wizards“ atakų organizatoriui Johnui Wallui iškritus iš rikiuotės po patirtos traumos, Satoransky 54 rungtynes pradėjo starto penkete, šiuose susitikimuose užfiksuodamas 10,7 taško, 4,3 atkovoto kamuolio ir 6,2 rezultatyvaus perdavimo vidurkius.

Savo pozicijai itin aukštas (201 cm) krepšininkas tuo pačiu pasižymėjo ir solidžia gynyba, o tritaškius minėtose 54 rungtynėse metė net 40 procentų taiklumu. Sėkmingas žaidimas „Wizards“ starto penkete gali paversti čeką geidžiama laisvųjų agentų rinkos preke, tačiau tikėtina, jog apribotu laisvuoju agentu tapsiantis krepšininkas ir toliau tęs savo karjerą JAV sostinės klube.

Vos 32 pergales iškovoję „Wizards“ kitame sezone gali turėti 20 milijonų JAV dolerių laisvos erdvės savo algų biudžete, jei atsisakys klubo teisės pratęsti sutartį su Jabari Parkeriu. Visgi Vašingtono klubui, kuriam kol kas vadovauja laikinas generalinis vadybininkas Tommy Sheppardas, reikės pratęsti sutartis su Bobby Portisu bei Thomasu Bryantu, o laisvųjų komandos agentų sąrašą papildo ir Trevoras Ariza. Ilgalaikė sutartis su Satoransky gali būti vieninteliu racionaliu spragos įžaidėjų grandyje sprendimu.

5. Ricky Rubio, 28-eri metai, 14,4 naudingumo balo.

2018-19 metų sezono uždarbis: 15 milijonų JAV dolerių.

Ricky Rubio

Pastaruosius du sezonus Jutos „Jazz“ klube praleidęs ispanas vyriausiojo trenerio Quino Snyderio puolimo sistemoje buvo priverstas atsisakyti sau patogios žaidimo kūrėjo funkcijos ir dažniau atakuoti krepšį pats.

Aukščiausius karjeros rodiklius per rungtynes išmetamų metimų iš žaidimo bei tritaškių grafose fiksavęs gynėjas pirmame sezone pademonstravo progresą (35 proc. tritaškių), tačiau antrajame ir vėl susigrąžino nepatikimo metiko reputaciją (31 proc.).

„Grizzlies“ įžaidėjo Conley įsigijimas tapo akivaizdžiu signalu, jog Rubio karjera Jutos valstijoje baigta. Nepaisant jo silpnų snaiperio savybių, patikimai besiginantis ir gerai aikštę matantis europietis domina keletą lygos klubų, o pastarosiomis dienomis su juo aktyviausiai siejami Domanto Sabonio atstovaujami Indianos „Pacers“.

4. Darrenas Collisonas, 31-eri metai, 15,2 naudingumo balo.

2018-19 metų sezono uždarbis: 10 milijonų JAV dolerių.

Darrenas Collisonas

Kalbos apie Indianapolio organizacijos norą įsigyti Rubio išduoda, jog „Pacers“ vadovai nori permainų įžaidėjo pozicijoje, kurią pastaruosius du sezonus užėmė Collisonas. 2017-18 metų pirmenybėse įžaidėjas pademosntravo puikius rezultatus ir pirmavo visoje lygoje pagal tritaškių taiklumą (47 proc.) bei rezultatyvių perdavimų ir klaidų santykį.

Visgi dešimtieji Collisono NBA karjeros metai iliustravo pirmuosius krepšininko žingsnius link karjeros saulėlydžio. Visi pagrindiniai jo statistikos rodikliai nežymiai suprastėjo, o sausai pralaimėta atkrintamųjų varžybų serija prieš Bostono „Celtics“ paskatino Indianos klubą ieškoti alternatyvų įžaidėjų grandyje.

Collisono paslaugomis susidomėti gali patyrusio atsarginio įžaidėjo ieškantys klubai, tačiau jo dienoms NBA komandų starto penketuose jau lemta priartėti prie pabaigos.

3. D‘Angelo Russellas, 23-eji metai, 19,2 naudingumo balo.

2018-19 metų sezono uždarbis: 7 milijonai JAV dolerių.

D'Angelo Russellas

2015-ais metais Los Andželo „Lakers“ klubo antruoju šaukimu pakviestas įžaidėjas palikęs Angelų miestą sugebėjo atsiskleisti Bruklino „Nets“ ekipoje. Po 21,1 taško ir 7 rezultatyvius perdavimus per rungtynes rinkęs krepšininkas šiais metais debiutavo Visų žvaigždžių rungtynėse ir tapo pirmuoju tokio įvertinimo sulaukusiu klubo krepšininku nuo 2014-ais tą padariusio Joe Johnsono.

Nors jaunas ir tobulėjantis krepšininkas šią vasarą tampa apribotu laisvuoju agentu, egzistuoja nemaža tikimybė, jog jo paslaugų „Nets“ klubui tiesiog nebeprireiks. Bruklino organizacija šiuo metu yra laikoma favorite įsigyti Kyrie Irvingą, o jo atvykimas paverstų D‘Angelo nebereikalingu komandai.

Gynėjo situaciją aktyviai stebi visa eilė lygos klubų, o vienais iš pagrindinių favoritų įsigyti Russellą Irvingo persikėlimo į „Nets“ atveju laikomi Finikso „Suns“. Arizonos valstijos klube rungtyniauja geriausias D‘Angelo draugas Devinas Bookeris, o naujokų biržoje galimybe pasirinkti talentingą įžaidėją nepasinaudoję „Suns“ dar labiau pakurstė kalbas apie galimą krepšininko atvykimą į Finiksą.

2. Kemba Walkeris, 29-eri metai, 22,5 naudingumo balo.

2018-19 metų sezono uždarbis: 12 milijonų JAV dolerių.

Kemba Walkeris

Rezultatyviausias visų laikų Šarlotės „Hornets“ klubo krepšininkas prieš kelis mėnesius užbaigė geriausią savo karjeros sezoną. Po 25,6 taško, 4,4 atkovoto kamuolio ir 5,9 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes rinkęs Kemba trečią kartą pateko į Visų žvaigždžių rungtynes ir pirmą kartą karjeroje buvo išrinktas į vieną iš simbolinių geriausių sezono krepšininkų penketukų.

Nors pats Walkeris viešai kalba apie savo norą likti Šarlotėje ir net užsiminė apie galimybę priimti mažesnį nei maksimalios vertės kontrakto pasiūlymą, šansas kovoti dėl aukščiausių tikslų gali pakeisti krepšininko nuomonę. Visus aštuonis savo karjeros sezonus „Hornets“ klube praleidęs krepšininkas į atkrintamąsias pateko tik du kartus ir abu sykius baigė savo žygį neperlipęs pirmojo etapo barjero.

Vieno rezultatyviausių lygos įžaidėjų pavardė šiuo metu itin dažnai minima geidžiamiausių „Lakers“ krepšininkų sąraše. Ar šansas grumtis dėl čempiono titulo su LeBronu Jamesu ir Anthony Davisu nenukonkuruos žaidėjo viešai afišuojamos ištikimybės „Hornets“ klubui?

1. Kyrie Irvingas, 27-eri metai, 25,3 naudingimu balo.

2018-19 metų sezono uždarbis: 20,1 milijono JAV dolerių.

Kyrie Irvingas

Antrasis Kyrie sezonas Bostono klube tapo tikru kantrybės išbandymu tiek krepšininkui, tiek jo komandos draugams, tiek visai organizacijai. Prieš sezoną teigęs, jog su malonumu pratęs sutartį su „Celtics“, šiandien Irvingas apie savo ateitį kalba daug mįslingiau, o ir patys klubo gerbėjai netrykšta noru išlaikyti sunkaus charakterio įžaidėją savo ekipoje.

Dar sezono viduryje lygos apžvalgininkai ėmė vis garsiau kalbėti apie galimą naujo superklubo suformavimą. Jo branduoliu turėjo tapti Irvingo ir Kevino Duranto duetas, tačiau pastarojo patirta trauma NBA finale smarkiai pakoregavo tokį scenarijų.

Nepaisant trūkusios Achilo sausgyslės, KD vis vien gali ryžtis palikti „Golden State Warriors“ organizaciją ir suvienyti jėgas su Kyrie viename iš Niujorko klubų. Nors prieš kelis mėnesius realiausiais tokio galingo sudėties papildymo kandidatais buvo laikomi „Knicks“, šiuo metu dauguma NBA ekspertų teigia, jog lenktynėse dėl žvaigždžių parašų savo kaimynus aplenkė „Nets“ ekipa. Spekuliuojama, jog Bruklino klubas Irvingą pasitiktų išskėstomis rankomis net ir tuo atveju, jei šis į ekipą atvyktų be Duranto draugijos.