Naująjį reguliariojo sezono apdovanojimų formatą pajėgiausia krepšinio lygo įvedė prieš dvejus metus. Iki tol visi individualūs trofėjai būdavo išdalinami atkrintamųjų varžybų pradžioje, tačiau nuo 2017-ųjų metų jų laimėtojai paaiškėja tik birželio pabaigoje vykstančioje iškilmingoje apdovanojimų ceremonijoje.

Tuo pačiu, tai antrasis atvejis, kai lyga gegužės viduryje paviešina individualių apdovanojimų rinkimų finalistus. Kol kas geriausią savo karjeros sezoną sužaidęs Domas tapo pirmuoju tarp finalistų pakliuvusiu Lietuvos krepšininku.

Šiame sezone 74 rungtynes sužaidęs Sabas jose vidutiniškai rinko po 14,1 taško, 9,3 atkovoto kamuolio ir 2,9 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes. Iš žaidimo 59 procentų taiklumu atakavęs aukštaūgis užfiksavo naują „Pacers“ klubo rekordą, o jo nuo atsarginių žaidėjų suolo pradėtuose sustikimuose surinkti 27 dvigubi dubliai tapo geriausiu rezultatu šių metų NBA pirmenybėse.

Kartu su Saboniu geriausio šeštojo žaidėjo rinkimų finalistai tapo du Los Andželo „Clippers“ klube rungtyniaujantys krepšininkai – aukštaūgis Montrezlas Harrellas ir atakuojantis gynėjas Lou Williamsas. Pastarasis krepšininkas šiais metais pasižymėjo net 20 taškų vidurkiu. Jei Williamsas taptų šių rinkimų nugalėtoju, jis susilygintų su Jamalo Crawfordo pasiektu rekordu ir laimėtų geriausio šeštojo žaidėjo apdovanojimą jau trečią kartą savo karjeroje.

Intriguojanti kova vyks ir kitose apdovanojimų kategorijose. Labiausiai patobulėjusio NBA krepšininko rinkimų finalistais tapo Sakramento „Kings“ įžaidėjas De‘Aaronas Foxas, Bruklino „Nets“ įžaidėjas D‘Angelo Russellas ir Toronto „Raptors“ krašto puolėjas Pascalis Siakamas.

Įspūdingą pasiekimą užfiksavo Milvokio „Bucks“ atstovaujantis graikas Giannis Antetokounmpo ir vienas iš Oklahomos „Thunder“ klubo lyderių Paulas George‘as. Abu žaidėjai tapo ne tik naudingiausio, bet ir geriausiai besiginančio lygos krepšininko kategorijų finalistais. Trečiuoju MVP rinkimų favoritu tapo rezultatyviausias šio sezono NBA žaidėjas Jamesas Hardenas, o geriausiai besiginančių krepšininkų trejetą užbaigė Jutos „Jazz“ aukštaūgis iš Prancūzijos Rudy Gobertas.

Geriausio metų vyriausiojo trenerio apdovanojimas atiteks vienam iš šių specialistų – Mike‘ui Budenholzeriui (Milvokio „Bucks“), Michaelui Malone‘ui (Denverio „Nuggets“) arba Docui Riversui (Los Andželo „Clippers“).

Europietiškus akcentus finalistų sąraše užbaigia slovėnas Luka Dončičius. Dalaso „Mavericks“ atstovaujantis vunderkindas dėl geriausio metų naujoko titulo susigrums su Atlantos „Hawks“ įžaidėju Trae Youngu ir Finikso „Suns“ aukštaūgiu iš Bahamų DeAndre Aytonu.

NBA apdovanojimų ceremonija vyks birželio 24-ąją dieną.