Šeštadienį sueina lygiai dveji metai nuo tada, kai D-Mo sužaidė paskutines savo rungtynes už Naujojo Orleano „Pelicans“, po kurių dviem sezonams pasuko į egzotiškąją Kinijos lygą. Įspūdingą statistiką ten rinkęs Donatas galiausiai sulaukė skambučio iš savo pamėgto Teksaso ir kvietimo į San Antonijaus „Spurs“ gretas.

Simboliška, kad praėjus lygiai dvejiems metams nuo paskutinio savo amerikietiško nuotykio D. Motiejūnas naktį iš šeštadienio į sekmadienį trečią kartą savo karjeroje stos į kovą NBA atkrintamosiose – būtent šiąnakt numatytas pirmasis teksasiečių mūšis su Denverio „Nuggets“.

Tiesa, D-Mo debiutas „Pentinų“ komandoje – kol kas ne pats smagiausias. Nors „Spurs“ reguliariajame sezone ir finišavo taip, kaip ir norėjo, bei išvengė „Golden State Warriors“ barjero pirmame rate, asmeniniai 28-erių metų lietuvio pasirodymai – neįtikinantys.

Per tris paskutinius laimėtus „Spurs“ mačus D. Motiejūnas iš viso sužaidė 13 minučių, per kurias sumetė 6 taškus (3/6 dvitaškiai, 0/2 baudos), sugriebė 3 kamuolius, atliko 1 rezultatyvų perdavimą, blokavo 1 metimą, suklydo 3 kartus ir prasižengė net 6 kartus. Maža to, D-Mo su -5,3 taško vidurkiu šiuo metu užima neįtikėtinai žemą 510 vietą tarp 530 žaidėjų, šiemet ant NBA parketo praleidusių bent porą minučių, pagal pliuso/minuso rodiklį.

Visgi labiau nei pliki skaičiai akis rėžia tai, kaip Donatas kol kas neužtikrintai jaučiasi aikštėje: žingsniai, pražangos puolime, pakibimas ant varžovų klaidinančių judesių, itin netaiklios baudos ir net kai kurie jo firminiai puskabliai. Ir visa tai – žaidžiant tik vadinamąsias „šiukšlių“ minutes, kai susitikimo rezultatas jau nebekelia jokių klaustukų, ir dar prieš atitinkamai viso labo vos 24-tą, 25-tą ir 29-tą pagal pajėgumą lygos komandas.


Nepaisant to, panašu, kad Donatas bent jau „Spurs“ palaikymą turi – po sėkmingų ar nelabai epizodų jį drąsina tiek legendinis treneris Greggas Popovichius, tiek ir bendraklubiai Patty Millsas, Marco Belinelli bei kiti.

„Donatas, kaip dičkis, tinka greitam žaidimui ir nuoširdžiai sakau, kad man labai norėtųsi, jog G. Popovichius surastų jo poziciją, kurioje jis galėtų žaisti. Greggas yra išmintingas treneris ir tikiu, kad tai padarys, nes Kinija Donato, kaip žaidėjo, augimui turbūt nelabai padėjo. Duok Dieve, kad būtų jam minučių, kad jis galėtų save atskleisti, pasirodyti solidžiai ir prisidėti prie komandos. Kad tik vėl neįsikištų jo kokie agentai ir trukdyti nepradėtų. Tegul jis pabūna kiek galima ilgiau San Antonijuje“, – linki jam puikiai NBA virtuvę išmanantis Šarūnas Marčiulionis.

O tai, ar šis palinkėjimas išsipildys, ko gero, priklausys nuo artimiausių kelių savaičių ir to, ar per jas D. Motiejūnas spės padaryti įspūdį G. Popovichiui.

Pokalbis apie nelengvą D. Motiejūno startą San Antonijuje ir tai, ar jis gali suvaidinti reikšmingesnį vaidmenį atkrintamosiose – DELFI TV laidoje su NBA lygos ekspertu Roku Grajausku.



– Rokai, D. Motiejūnas San Antonijuje kol kas atrodo dar truputį pasimetęs. Ar galėtų jis sėkmingiau išnaudoti tas minutes, kurias gauna?

– Per tas minutes net nelabai ir gali užsirekomenduoti labai ypatingai – nežinau, kokius stebuklus turėtum išdarinėti, kad patrauktum vyriausiojo trenerio dėmesį. Žinoma, prie ko prisikabinti, rasti tikrai galima. Tačiau čia yra dar ir tas niuansas, kad tu sėdi ant suolo 45 minutes ir tada turi eiti žaisti ir kažką padaryti, kai raumenys net nėra apšilę. Tai – labai sudėtinga užduotis.

Bet vienas dalykas, kuris dar labiau neramina nei nepataikytos baudos, tai – jo susirenkamos pražangos. Rungtynėse su priešpaskutine lygos komanda Klivlando „Cavaliers“ jis per maždaug 5 minutes spėjo gauti keturias pražangas. Visos jos buvo gynyboje – praktiškai su kiekvienu varžovų prasiveržimu. Akivaizdžiai pastebimas jo atpratimas nuo to greičio, jėgos ir tempo, kuriuo vyksta žaidimas NBA lygoje, nes toks įspūdis, kad jam dar reikia laiko, jog jis vėl prisitaikytų prie to. Kinija – visgi ne NBA ir žaidėjų atletiškumas, ir individualus meistriškumas yra visiškai kitas.

Apskritai Donatas – ir atkrintamosiose – iš esmės yra „Spurs“ draudimo polisas, jeigu kažkuris iš jų aukštaūgių patirtų traumą. Jo daug žaidžiančio turbūt nepamatysime. Na, nebent G. Popovichius paruoš labai nustebinantį „Nuggets“ planą ir remsis Donatu daugiau. Tačiau šiaip jo žaidybinis laikas, tikėtina, bus toks pats kaip ir iki šiol.

– O solidi „Nuggets“ priekinė liniją ar gali tapti rimta problema „Spurs“ ekipai? Ir kokios tada perspektyvos šitoje serijoje pačiam D. Motiejūnui?

– Denveris yra tuo įdomus varžovas, kad turi vidurio puolėjus – Nikolą Jokičių ir Masoną Plumlee – ir dažnai mėgsta žaisti su tais bokštais viename penkete. „Spurs“ visas pastarąsias rungtynes taip pat pradėjo su Jakobu Poeltlu ir LaMarcusu Aldridge'u, bet paprastai jie ilgai kartu nebūna: dažniausiai J. Poeltlas yra pirmasis sodinamas ant suolo, o kaip šeštasis žaidėjas pakyla Rudy Gay'us.

Bet jeigu „Nuggets“ ir toliau žais su dviem aukštaūgiais, o J. Poeltlas arba L. Aldridge'as prisirinks pražangų, tuomet D. Motiejūnas gali būti įtraukiamas į kovą daug ankstesnėje rungtynių dalyje.

– Galbūt nelengva D. Motiejūno adaptacija Teksase galėtų būti ir ilgos kelionės iš Lietuvos bei aklimatizacijos padarinys?

– Gali būti ir tai, kadangi ir laikų juostų skirtumas – didžiulis ir visa kita. Prieš tai buvus Kinijoje, tada Lietuvoje, dabar JAV – visur ta para vyksta skirtingu metu. Todėl tą ritmą pagauti turėtų būti tikrai sudėtinga.

Bet kuriam krepšininkui, kad ir visą sezoną žaidusiam G lygoje, vis vien tas įėjimas į aikštę tik paskutinėms minutėms yra didelis iššūkis, todėl tokiomis aplinkybėmis sunku tikėtis kažkokio labai stabilaus žaidimo ar labai greito ir efektyvaus jo įsiliejimo.

Visa NBA laida – vaizdo įraše.