Jei J. Valančiūnas dėl netikėtų kliūčių dar tik ruošiasi debiutui „Grizzlies“ gretose, M. Gasolis „Raptors“ komandoje jau spėjo sužaisti dvejas rungtynes.

Kaip „Raptors“ vidurio puolėjas pirmą kartą aikštėje pasirodęs savaitgalio rungtynėse su Niujorko „Knicks“, praėjusią naktį 34-erių aukštaūgis jau prisistatė ir Toronto publikai.

„Raptors“ namuose 127:125 palaužė Bruklino „Nets“, o nuo atsarginių suolo kilęs M. Gasolis per 22 min. surinko 16 taškų (6/8 dvit., 1/1 trit., 1/2 baud.), atkovojo 6 kamuolius, atliko 2 rezultatyvius perdavimus, 2 kartus suklydo ir blokavo 1 metimą.

„Taigi, pamatėme, kad šis naujas vaikinas gali būti tikrai puikus“, – konstatuoja „Toronto Sun“ apžvalgininkas Ryanas Wolstatas, savomis akimis stebėjęs pirmąjį ispano pasirodymą ant „Scotiabank“ arenos parketo. – Jis jau pademonstravo turintis didžiulį ištobulintų įgūdžių spektrą ir ateityje taps labai galinga jėga, suteikiančia labai daug vilčių prieš atkrintamąsias varžybas.“

Kad yra itin patenkintas patyrusio aukštaūgio integracija į kolektyvą, neslėpė ir „Raptors“ treneris Nickas Nurse'as, nujaučiantis, kad ateityje M. Gasolis komandai duos dar daugiau naudos.

„Aš manau ir matau, kad Gasolis padeda judėti kamuoliui. Dar reikia šiek tiek laiko, juk Marcas mūsų gretose sužaidė vos keletą rungtynių. Kol kas jis dar ne mūsų ritme, bet matant tai, ką jis gali, jausmas apima labai pozityvus. Tai yra puiku“, – J. Valančiūno pamaina tapusį ispaną gyrė N. Nurse'as.

Ant „Scotiabank“ arenos parketo M. Gasolis žengė pakeisdamas kitą potencialų Ispanijos rinktinės narį Serge'ą Ibaką ir sirgalių buvo pasitiktas audringais aplodismentais. Anot aukštaūgio, tai buvo seniai patirtas jausmas.

„Jaučiausi taip, lyg pilve skraidytų drugeliai. Vėl pasijutau kaip naujokas, tikrai geras, primirštas jausmas“, – rankomis trynė vidurio puolėjas, Toronto žiniasklaidos iš karto pradėtas girti dėl to, kad noriai dalijasi kamuoliu su komandos draugais ir tai sugeba daryti ne tik efektingai, bet ir labai efektyviai.

„Tokia mano natūra – aš nesu savanaudis iš prigimties. Kai matau nedengiamą komandos draugą, aš jam perduosiu kamuolį. Mano nuomone, kamuolys turi judėti kuo daugiau, nes tai gynybai sukuria papildomų problemų, varžovai tiesiog anksčiau ar vėliau suklysta.

Kol kas mes dar nespėjome šio dalyko parepetuoti treniruotėse, reikia šiek tiek komandinės chemijos ir rezultatas bus dar geresnis“, – dėstė M. Gasolis.

„Dar bandau perprasti derinius, gynyboje vartojamą terminologiją, apie savo būsimą vaidmenį komandos rotacijoje daug nepasakysiu. Dabar tiesiog bandau pasijusti komfortiškai. 10 metų buvau įpratęs žaisti starto penkete, o kaip bus čia – parodys laikas“, – pridūrė jis.

M. Gasolio branda susižavėjęs liko ir „Toronto Sun“ reporteris Bruce'as Arthuras.

„Į Torontą Marcas atvyko neseniai paminėjęs 34-ąjį gimtadienį. Atvyko nešinas visa krepšinio gudrybių enciklopedija. Marcas – patyręs žmogus, gudrus žaidėjas, atliekantis daug subtilaus darbo aikštėje.

Jis dar tik aklimatizuojasi, pirmoji jo sukelta žiemos audra dar priešakyje“, – pažymėjo jis. – Marcas aikštėje komunikuoja, o to labai reikia Torontui. Krepšinio IQ yra talentas, kaip ir visa kita, ką į Kanadą atsivežė komandos naujokas.“

M. Gasolio veiksmai su kamuoliu per debiutines rungtynes Toronte sulaukė audringų publikos aplodismentų, o Cluchpoints.com analitinius straipsnius rašantis apžvalgininkas Shane'as Youngas pripažino: „Marcas – tikras kamuolio burtininkas“.

Paklaustas savo nuomonės, ją Kanados žiniasklaidai apie naujoką išsakė ir „Raptors“ trenerių štabe dirbantis vyriausiasis Ispanijos rinktinės treneris Sergio Scariolo.

„Tai – krepšinį puikiai išmanantis, emocingas ir protingas žmogus. Visuomet žaidžia įdėdamas širdį ir yra puikus komandos draugas. Manau, kad Torontas tokio krepšininko niekada neturėjo.

Puikus perdavimų dalintojas, išsiskiriantis reakcija ir sugebantis per keletą sekundės dalių nustebinti varžovus netikėtu metimu, arba staigiu perdavimu, perpjaunančiu oponentų gynybą.

Žvaigžde Marcas buvo dar tuomet, kai pats buvo gana apvalainas paauglys, o dabar jis užaugo ir aikštėje naudoja milžinišką savo sukauptą patirtį“, – apie jaunesnįjį Pau Gasolio brolį atsiliepė S. Scariolo.

„Raptors“ (42/16) komanda Rytų konferencijoje užima 2-ąją vietą. „Grizzlies“ (23/34) ekipa, kurioje netrukus turėtų debiutuoti J. Valančiūnas, Vakarų konferencijoje yra priešpaskutinė, 14-a.