1992 metais NBA duris pravėręs ir „Golden State Warriors“ marškinėlius apsivilkęs L. Sprewellas su Š. Marčiulioniu, kuris Oklande žaidė nuo 1989-ųjų, kartu praleido du sezonus.

Tiesa, kartu jie rungtyniavo tik pusę sezono – 1993-ųjų pradžioje lietuvis patyrė sunkią kelio traumą, reabilitacija truko net pusantrų metų, o tuomet gynėjas mainų būdu buvo išsiųstas į Sietlo „SuperSonics“.

Praėjus 25 metams nuo išsiskyrimo, daug šilto ir šalto per šį ilgą laikotarpį patyręs L. Sprewellas geriausiai atsimena stiprias Š. Marčiulionio rankas.

„Šarūnas turėjo labai raumeningas rankas. Jis buvo agresyvus ir kietai besiginantis žaidėjas. Be to, jis mėtydavo labai taikliai. Kairioji jo rankelė varė varžovus iš proto“, – tinklalapiui DELFI NBA sakė L. Sprewellas.

Š. Marčiulionio ir kito beveik tuo pačiu metu susižeidusio „Warriors“ lyderio Chriso Mullino traumos leido L. Sprewellui tapti žvagžde – jis pradėjo nuolat rungtyniauti daugiau nei po 40 minučių ir rinkti po daugiau nei po 20 taškų.

Kitą sezoną Oklando komanda jau buvo buriama aplink L. Sprewellą – į pašonę gavęs naujoką Chrisą Webberį jis sugrąžino „Warriors“ į atkrintamąsias varžybas bei buvo išrinktas į pirmąjį geriausių lygos žaidėjų penketą.

Vis dėlto užsižiebusi jaunuolio žvaigždė ilgalaikės sėkmės Š. Marčiulionio paliktam Oklandui neatnešė. „Warriors“ kitą kartą į atkrintamąsias sugrįžo tik po 13 metų pertraukos, o iki 1997-ųjų spindėjusio L. Sprewello karjerą klube pabaigė didelis skandalas.

Treniruotės metu krepšininkas užsipuolė „Warriors“ vyriausiąjį trenerį P.J. Carlesimo bei pradėjo jį smaugti. Jau anksčiau ne kartą su komandos draugais susipešęs amerikietis buvo suspenduotas vieneriems metams, po kurių jis sudarė sutartį su Niujorko „Knicks“.

Nors Niujorke ir toliau garsėjo skandalingu elgesiu, L. Sprewellas ten praleido penkis sėkmingus sezonus bei kartą žaidė NBA finale. Vėliau jis persikėlė į Minesotos „Timberwolves“, kur 2005-aisiais netikėtai baigė karjerą nepriėmęs 21 mln. JAV dolerių vertės trejų metų kontrakto pratęsimo pasiūlymo.

L. Sprewellas tuomet teigė esantis vertas daugiau, tačiau daugiau jam niekas taip ir nepasiūlė. Po kelerių metų atletas iššvaistė visą savo turtą, prarado namus ir šeimą bei bankrutavo. Dabar buvęs krepšininkas stojasi ant kojų ir dirba „Knicks“ ambasadoriumi įvairiuose renginiuose.

Niujorko ekipa, su kuria sutartį 2016 metais sudarė M. Kuzminskas, praėjusią savaitę viešėjo Londone, kur žaidė tradicines reguliariojo sezono rungtynes su Vašingtono „Wizards“ komanda. „Knicks“ atlydėjo ir aktyviai klubo reikalus sekantis L. Sprewellas, o DELFI NBA pasiteiravo jo nuomonės apie tai, kodėl buvusiam Š. Marčiulionio akademijos auklėtiniui įsitvirtinti Niujorke nepavyko.

„Nežinau, galbūt jam trūko to, ką turėjo Marčiulionis. NBA lygoje reikia būti agresyviu. Jei nesi agresyvus puolime, turi būti agresyvus gynyboje. Tai paprasta. Nežaidžiant agresyviai, išsilaikyti NBA lygoje yra sunku.

Ypač agresyvus turi būti Niujorke. Čia privalai turėti tam tikrą kietumo ir pasitikėjimo savimi lygį. Žmonės tame mieste puikiai supranta krepšinį ir tikisi, kad vilkėdamas „Knicks“ aprangą žaisi kietai. Jei taip nežaisi, Niujorke vertinamas nebūsi“, – dėstė L. Sprewellas.

„Knicks“ atleido 69 mačus NBA lygoje sužaidusį M. Kuzminską 2017-ųjų lapkritį. 2018-ųjų pradžioje puolėjas papildė Milano „Armani Olimpia“ komandą, su kuria dabar jis ruošiasi svarbiam ketvirtadienio Eurolygos mūšiui prieš Kauno „Žalgirį“. Artėjant šiam susitikimui, DELFI NBA prisiminė „Kuzios“ karjerą stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje ne tik su L. Sprewellu, bet ir kitais „Knicks“ atstovais.

„Viskas, ką galiu pasakyti – Kuzminskas buvo vienas mėgstamiausių mano vyrukų. Jis yra nuostabus žmogus“, – nedaugžodžiavo vos vieną mačą 2017-2018 metų NBA sezone sužaidusiam M. Kuzminskui atleidimo lapelį išrašęs „Knicks“ generalinis vadybininkas Scottas Perry.

Kiek labiau leistis į kalbas apie M. Kuzminską buvo linkęs klubo prezidentas Steve'as Millsas, kuris pabrėžė, kad atsisveikinimą su lietuviu lėmė dideli pokyčiai „Knicks“ organizacijoje. 2017 metų vasarą iš komandos buvo išvarytas į ją lietuvį pasikvietęs Philas Jacksonas, o S. Perry ir S. Millsui buvo pavesta užduotis taisyti padarytas klaidas bei komplektuoti sudėtį iš naujo.

„Mindaugas yra šaunus žaidėjas, buvo nuostabu turėti jį savo komandoje. Niujorke jį mylėjo tiek fanai, tiek jo bendraklubiai ir komandos vadovybė. Man labai patiko Mindaugo atsidavimas, jis degė noru rungtyniauti.

Gaila, kad negalėjome žaidimo laiko jam garantuoti mūsų komandoje. Tiesiog buvo netinkamas laikas. Organizacijoje įvyko permainos. Keitėme savo kryptį ir viziją. Skirtis su Mindaugu buvo nemalonu, bet tuo metu turėjome imtis permainų.

Tikiuosi, kad ateityje Mindaugas dar sugrįš į NBA, jis yra to vertas“, – kalbėjo S. Millsas, o ne ką mažiau šiltų žodžių M. Kuzminskui išsakė ir DELFI NBA kalbinti buvę jo bendraklubiai.

„Sunku pasakyti, kodėl jam nepavyko čia įsitvirtinti. Manau, kad Mindaugas žaidė gerai. Kildamas nuo suolelio jis įnešdavo į žaidimą energijos. Visų svarbiausia – jis buvo puikus komandos draugas. Mindaugas yra puiki asmenybė“, – teigė Lance'as Thomasas.

Tuo metu veteranas Courtney Lee pastebėjo, jog M. Kuzminskas savo talentą galimai geriau atskleidžia rungtyniaudamas Europoje: „Mano vyrukas „Kuz“ gali žaisti, bet galbūt jam labiau tinkamas yra Europos krepšinis. Eurolygoje yra konkurencija, ten jam sekasi gerai.“

Netrukus 33-ejų amerikietis patikino nemanantis, jog M. Kuzminskas nėra NBA lygio žaidėjas. Pasak gynėjo, lietuvis tiesiog atsidūrė besikeitusioje komandoje, kuriai tokio stiliaus žaidėjas tapo nereikalingas.

„Galbūt vieną dieną jis sugrįš į NBA, tikiu tuo, jis turi pakankamai talento. „Kuz“ parodė, kad žaisdamas šioje lygoje jis gali būti naudingas. Vis dėlto Niujorke jam tikrai buvo nelengva. Teko žaisti už tokios žvaigždės kaip C. Anthony, o kai nebeliko Melo, komandai nereikėjo ir tokio žaidėjo kaip „Kuz“. Tai apmaudu“, – kalbėjo C. Lee.

M. Kuzminskas šį sezoną Eurolygoje per rungtynes vidutiniškai žaidžia po 17 minučių, pelno po 7,7 taško, atkovoja po 3 kamuolius. Gana panaši jo statistika buvo ir vieninteliame pilnai sužaistame sezone NBA – per 15 minučių „Kuz“ pelnydavo po 6,3 taško bei sugriebdavo po 1,9 atšokusio kamuolio.