Dėl hipofizės veiklos sutrikimų net iki 231 cm ūgio išstypęs G. Murešanas yra laikomas aukščiausiu visų laikų NBA žaidėju, netgi aukštesniu už legendinį afrikietį Manute Bolą.

1993 metais sutartį su Vašingtono „Bullets“ pasirašęs rumunas žinojo – vien fizinių duomenų neužteks. Vidurio puolėjas per pirmuosius savo sezonus už Atlanto labai sunkiai dirbo, o tai greitai davė vaisių.

Pirmajame sezone per rungtynes vidutiniškai rinkęs po 5,6 taško ir 3,6 atkovoto kamuolio, trečiajame savo sezone G. Murešanas jau mesdavo po 14,5 taško ir atkovodavo po 9,6 kamuolio.

„Dirbau kaip išprotėjęs. Labai norėjau tapti geru žaidėju“, – prisimindamas savo geriausius metus NBA sakė G. Murešanas, kuris vėliau dar sužaidė tris sezonus ir 2000 metais kabino sportbačius ant vinies dėl sunkios nugaros traumos.

G. Murešanas buvo ryški asmenybė ne tik krepšinio aikštelėje. Dėl savo ūgio sportininkas sulaukdavo pasiūlymų filmuotis kine, reklamose ir muzikos klipuose. Rumunijos krepšinio legenda tokių pasiūlymų neatsisakydavo.

1997-2000 metais G. Murešanas pasirodydavo įvairiose televizijos reklamose, o taip pat atliko pagrindinį vaidmenį Holivudo filme „My Giant“ bei filmavosi populiarios reperio Eminemo dainos „My name is“ vaizdo klipe.

Šiuo metu G. Murešanui yra 47-eri.

„Wizards“ ambasadoriaus pareigas einantis milžinas reprezentuoja klubą įvairiuose renginiuose.

DELFI NBA žurnalisto sutiktas Londone, rumunas sulaukė klausimo apie Arvydą Sabonį, prieš kurį jam yra tekę žaisti ne tik NBA, bet ir Europoje, tačiau aukštaūgis mieliau kalbėjo apie jo sūnų Domantą.

Domantas Sabonis, Gheorge'as Murešanas / Foto: Getty Images

„Taip, daug kartų žaidžiau prieš Sabą. Jis buvo ypatingai geras vidurio puolėjas. Kai jo sūnus atėjo į NBA, girdėjome nuolatinius jo palyginimus su tėvu. Dabar to beveik nebegirdime, nes Domantas eina savo keliu. Įspūdinga, kaip jis išniro iš tėvo šešėlio bei pats tapo savo likimo kalviu“, – sakė G. Murešanas.

Po savo geriausio karjeros sezono 1996 metais G. Murešanas laimėjo labiausiai patobulėjusio NBA žaidėjo apdovanojimą.

D. Sabonio pastangomis tapti elitiniu žaidėju besižavintis aukštaūgis teigia suprantantis, kodėl pastaruoju metu greta kandidatų į tokį apdovanojimą būna paminimas ir lietuvis.

„Manau, jog Domantui labai pasisekė patekti į „Pacers“ komandą. Indianoje jis su Mylesu Turneriu sudaro nuostabų vidurio puolėjų tandemą, kuriam sekasi puikiai.

Abu šie žaidėjai konkuruoja tarpusavyje, o šios konkurencijos dėka jie labai sparčiai tobulėja. Abiejų jų laukia šviesi ateitis“, – patikino G. Murešanas.