2009 metų gruodžio 21-ąją po konflikto rūbinėje du tuometiniai „Wizards“ žaidėjai Gilbertas Arenas ir Javaris Crittentonas vienas į kitą nutaikė užtaisytus ginklus. Šokiruoti bendraklubiai iš rūbinės pabėgo, tačiau ten liko ir įsikarščiavusius krepšininkus nuramino Caronas Butleris.

Šiuo metu Londone viešintis C. Butleris apie incidentą, po kurio G. Arenas ir J. Crittentonas buvo diskvalifikuoti visam sezonui, išsamiai papasakojo savo autobiografinėje knygoje „Tuff Juice“, kurioje buvęs krepšininkas taip pat išdėstė apie dramatiškus savo gyvenimo vingius – nuo narkotikų prekybos gatvėje iki NBA.

„Buvau vienintelis, kuris nesupanikavo, kai rūbinėje buvo ištraukti ginklai. Per gyvenimą patyriau daug blogesnių dalykų ir girdėjau daugiau šūvių, nei galėčiau suskaičiuoti“, – savo knygoje rašė C. Butleris, tinklalapiui DELFI NBA davęs išskirtinį interviu apie dabartinę „Wizards“ ekipą, lietuvius ir Nate'ą Woltersą.

Galima teigti, jog minėtasis incidentas sugriovė žaidėjų karjeras. NBA superžvaigžde buvęs G. Arenas po diskvalifikacijos jau nebebuvo toks kaip anksčiau, netrukus paliko Vašingtoną ir pabaigė karjerą.

Tuo metu J. Crittentonui griuvo ne tik karjera, bet ir gyvenimas – jis nužudė žmogų, įniko į narkotikus ir šiuo metu kalėjime atlieka 23 metų trukmės laisvės atėmimo bausmę.

Dešimties metų senumo įvykius „Wizards“ rūbinėje puikiai prisimenantis C. Butleris mano, jog skandalingas incidentas yra reikšmingas siekiant išvengti kažko panašaus ateityje.

Pasak 38-erių amerikiečio, tai turi būti pamoka ir konfliktuoti linkusiems dabartiniams Vašingtono klubo žaidėjams.

„Dabartinės „Wizards“ problemos rūbinėje ko gero yra vieni juokai palyginus su tuo, kas dėdavosi mūsų rūbinėje. Mes visi pasimokėme iš to, kas nutiko 2009-aisiais. Tai buvo labai blogai, o iš to turbūt mokosi ir dabartiniai žaidėjai.

„Wizards“ dabar pradėjo žygiuoti teisinga kryptimi. Kitą sezoną sugrįžus Johnui Wallui tai vėl bus labai stipri ekipa“, – tikisi C. Butleris.

Per 14 metų trukusią karjerą devynių skirtingų NBA ekipų marškinėlius vilkėjęs C. Butleris tris sezonus rungtyniavo ir kartu su Dariumi Songaila. Amerikietis apie 2006-2009 metais „Wizards“ garbę gynusį lietuvį atsiliepė itin šiltais žodžiais.

Caronas Butleris

„Darius buvo fantastiškas. Jis buvo vyrukas, kuris statė puikias užtvaras ir pataikydavo nuostabius metimus iš vidutinio nuotolio. Be to, jis žinojo, kaip dalintis kamuoliu, todėl žaisti su Dariumi buvo vienas malonumas.

Tikrai pasiilgau Dariaus, nes jis buvo linksmas vyrukas aikštelėje ir už jos ribų. Visi tuometinės komandos žaidėjai mylėjo Darių dėl jo būdo. Atsimenu, kaip kartą visi svečiavomės jo namuose. Jis buvo geras žaidėjas, tačiau yra dar geresnis žmogus“, – dėstė C. Butleris.

2016 metais karjerą baigęs puolėjas gerai pažįsta ir Kauno „Žalgiryje“ šį sezoną žaidžiantį Nate'ą Woltersą. Šie krepšininkai kartu atstovavo Milvokio „Bucks“ 2013-2014 metų sezone, kuris žalgiriečiui buvo debiutinis profesionalų krepšinyje.

N. Woltersas greitai apsiprato NBA lygoje ir buvo solidus atsarginis atakų organizatorius – per rungtynes jis vidutiniškai rinkdavo po 7,2 taško ir po 3,2 rezultatyvaus perdavimo, o jo pasitikėjimas savimi nepaliko C. Butlerio abejingo.

„Esu didelis Nate'o gerbėjas. Dar būdamas NBA naujokas jis labai pasitikėjo savimi, o su laiku šis pasitikėjimas tik auga. Visada žavėjausi tuo, kaip jis, esant reikalui, sugeba įjungti aukštesnę pavarą ir organizuoti komandos žaidimą labai aukštu lygiu.

Caronas Butleris

Kaip ir Darius, Nate'as yra mano vyrukas. Kai kurie vyrukai yra mano, kai kurie – ne. Bet sakau jums, šie du tikrai yra mano“, – Krepšinis.lt žurnalistui plačiai besišypsodamas sakė C. Butleris.

Prie „savų vyrukų“ C. Butleris negalėtų priskirti kito lietuvio Jono Valančiūno. Dėl agresyvumo ir atsidavimo „kietų sulčių“ pravarde pramintas atletas debiutiniame Toronto „Raptors“ centro sezone davė jam nepamirštamą pamoką apie krepšinį.

2013 metų vasarį „Raptors“ triuškino C. Butlerio atstovaujamą Los Andželo „Clippers“ ekipą, o paskutinės sekundės tiksėjo kamuolį turint J. Valančiūnui. Prie lietuvio priėjęs veteranas apsimetė sveikinantis jį su pergale bei perėmė kamuolį.

C. Butleris paskutinėmis sekundėmis sumetė baudų metimus, o gerokai vyresnio varžovo apgautas J. Valančiūnas tapo pajuokų objektu. Buvęs krepšininkas iki šiol džiaugiasi galėjęs prisidėti prie tuometinio naujoko tobulėjimo.

„Puikiai atsimenu tas rungtynes. Tada parodžiau tam vaikinui, kas yra krepšinis. Tu visada privalai atiduoti visas jėgas ir žaisti iki galo. Rungtynes pabaigia tik finalinė sirena, mane mokė taip. Neabejoju, kad po šio įvykio tai supranta ir Valančiūnas.

Nepažinojau Valančiūno, o jis norėjo paspausti man ranką. Aš pasiėmiau kamuolį ir pelniau taškus. Toks mano stilius. Man buvo juokinga, bet tam vyrukui tokia patirtis turėjo būti labai vertinga“, – Krepšinis.lt sakė C. Butleris.

„Niekada neturėjau progos su Valančiūnu apie tai pakalbėti, bet neabejoju, kad buvęs mano treneris Dwane'as Casey paaiškino jaunuoliui, jog pasimauti ant tokių kabliukų negalima. Visada turi išlikti budrus.

Tuomet Valančiūnas buvo naujokas. Tai jam buvo gera pamoka. Džiaugiuosi ją suteikęs. Nuo to laiko vyrukas kaip reikiant patobulėjo, pastaruoju metu po krepšiais jis tiesiog dominavo. Toronte jis yra labai reikalingas“, – pasakojo buvęs NBA kietuolis.

Atsisveikindamas, C. Butleris pridūrė besidžiaugiantis dėl to, jog Lietuva nuolat užaugina NBA lygai pajėgių aukštaūgių: „Man smagu dėl Lietuvos, kuri ir toliau eksportuoja į NBA talentingus priekinės linijos žaidėjus. Buvo D. Songaila, buvo Ž. Ilgauskas, o dabar be J. Valančiūno yra ir D. Sabonis. Smagu matyti, kad lietuviška tradicija lygoje tęsiasi.“