„Pacers“ stovykloje tvyrančias optimizmo ir ryžto nuotaikas atskleidė „Indianapolis Star“ naujienų tinklalapio reporteris Matthew VanTryonas. Jo publikuoto straipsnio vertimą pateikiame DELFI NBA skaitytojams.

Lyg „Pacers“ nebūtų privertę LeBroną Jamesą ir Klivlando „Cavaliers“ žaisti lemiamas septintąsias rungtynes tarpusavio atkrintamųjų varžybų serijoje.

Lyg klubas nebūtų išlaikęs praėjusių metų sudėties branduolio, vedamo labiausiai patobulėjusio lygos krepšininko apdovanojimą iškovojusio Victoro Oladipo. Lyg vasaros darbai, kurių metų buvo užkamšytos pagrindinės komplektacijos spragos, nieko nereikštų.

„Pacers“ prezidentas Kevinas Pritchardas vis dar teigia, jog jo vadovaujama komanda nesulaukia pakankamos pagarbos.

„Mes užėmėme penktą vietą Rytuose, o po sudėties pastiprinimo mums prognozuojama šešta pozicija? Gal mes ir esame nenorimi ar nemylimi, bet mums tai iš dalies patinka. Tai mums suteiks tik dar daugiau motyvacijos“.

Kevinas Pritchardas

Panašu, jog norint pakeisti nacionaliniu mastu paplitusį Indianos komandos vertinimą, klubui reikės daug daugiau, nei vieno sėkmingo sezono. Ir taip, tai gali išeiti į naudą patiems „Pacers“. Pernai jiems buvo prognozuojamas autsaiderių vaidmuo, bet jie sugebėjo nustebinti visą NBA lygą.

Tačiau kol Pritchardas spinduliuoja pasitikėjimu savimi ir sako, jog, jo manymu, „Pacers“ labiau nusipelnė triumfuoti serijoje su „Cavaliers“, vyriausiojo komandos trenerio optimizmas daug atsargesnis. Nate'o McMillano manymu, viena klaida gali sunaikinti viską, dėl ko jo auklėtiniai pernai užfiksavo tokius gerus rezultatus.

Raktinis žodis, nuolatos lydėjęs „Pacers“ praėjusiame sezone ir lydintis ateinančiojo išvakarėse, yra „kultūra“. Būtent ji padėjo sirgaliams pamiršti Paulą George'ą ir pamilti naują savo herojų Oladipo. Būtent ji leido komandai net šešis kartus panaikinti bent penkiolikos – tris kartus bent dvidešimties – taškų deficitus ir švęsti pergales. Būtent ji paskatino Pritchardą pavadinti praėjusių metų sudėtį pozityviausia komanda, kokią jis matė savo gyvenime.

Stipri organizacinė kultūra nustebino ir komandos naujokus. Dougas McDermottas atvirai papasakojo, jog pirmą kartą savo karjeroje po atvykimo į naują ekipą sulaukė pasveikinimo žinučių iš absoliučiai visų naujųjų komandos draugų. Apie norą tapti šios atmosferos dalimi kalbėjo ir Kyle'as O'Quinnas.

Po sezono pabaigos savo nuomonę pareiškė ir Oladipo: „aš niekada nebuvau tokios komandos ar tokio organizacijos dalimi. Sakau jums – čia viskas pozityvu, nuo apačios iki pat viršaus“.

Tačiau nėra jokios garantijos, jog tokia atmosfera išliks nepakitusi. Iš pagrindinių komandos krepšininkų tik Oladipo ir Sabonis turi sutartis su klubu, galiosiančias ir 2019-20 metų sezone. Kai komandoje toks skaičius žaidėjų bus priversti galvoti apie būsimuosius kontraktus, krepšininkų ego gali pridaryti problemų.

Victoras Oladipo ir Domantas Sabonis

Šią situaciją supranta ir treneris McMillanas: „tai gali būti tiek prakeiksmas, tiek palaiminimas. Ar mūsų žaidėjai pradės sezoną galvodami apie save vietoje to, kad pasiaukotų ir žaistų tą krepšinį, kurį mes propaguojame Indianoje – komandinį ir paremta vienybe? Tai bus rimtas iššūkis“.

Tokios aplinkybės gali pridaryti aibę problemų net paplisdamos tik minimaliu lygiu.

„Pakanka vieno žaidėjo, kuris nesijaustų, jog gauna pakankamai galimybių, ir žalos jau būtų daug. Mes lengvai galime turėti dešimties žmonių rotaciją. Tai atsilieps pagrindinių žaidėjų minučių skaičiui, bet tai gali paversti mus stipresne komanda. Visi mūsų krepšininkai šiais metais turės aukotis labiau, nei bet kada iki šiol“.

Štai tokia yra dabartinė „Pacers“ situacija: komanda yra talentinga ir neša daug optimzimo, tačiau vis dar pakankamai neįvertinta nacionaliniu mastu, o sėkmingus rezultatus suteikianti organizacinė kultūra gali bet kada subyrėti.

Pirmąsias ikisezonines rungtynes Sabonis ir jo atstovaujama komanda žais spalio 4-ą dieną Hjustone, kur susitiks su vietos „Rockets“ klubu. Reguliarųjį sezoną „Pacers“ pradės spalio 17-ąją, kai namuose priims Memfio „Grizzlies“ krepšininkus.