Šis sprendimas turės didelės įtakos tiek paties Ujiri, tiek Jono Valančiūno tolimesnėms karjeroms. Pirmąjį strategą pasamdęs klubo prezidentas iki šiol galėjo mėgautis itin solidžia reputacija, tačiau Nurse'o nesėkmė taptų juoda dėme Ujiri pasiekimų sąraše.

Pastarajame sezone sulaukęs naujojo vyriausiojo trenerio paskatinimų JV praplėtė savo žaidimą puolime ir ėmė drąsiai atakuoti iš trijų taškų zonos. Tradiciniu aukštaūgiu laikytas vidurio puolėjas sėkmingai pademonstravo gebėjimą efektyviai rungtyniauti modernioje puolimo sistemoje ir kiek pritildė gandus apie galimą jo išmainymą į kitą klubą.

Jiedu jau turi puikius darbinius santykius ir spekuliuojama, jog Valančiūnas bus kaip tik padrąsintas išsiugdyti dar didesnį pasitikėjimą savo žaidimu ties tritaškio linija. Toks atvejis atlaisvintų kelius link krepšio Kyle'o Lowry ir DeMaro DeRozano prasiveržimams.
Seanas Deveney

Pirmasis šias ryškias ir svarbias paraleles tarp Nurse'o integravimosi naujojoje pozicijoje ir Ujiri bei Valančiūno ateities pabrėžė sportingnews.com reporteris Seanas Deveney. Jo publikuoto straipsnio vertimą pateikiame DELFI NBA skaitytojams.

Jei jau nusprendi atsisveikinti su 59 pergales ką tik iškovojusiu vyriausiuoju treneriu, laikomu favoritu iškovoti geriausio metų stratego apdovanojimą, loginis mąstymas diktuoja, jog tokiu atveju turėtum pasirinkti visiškai naują klubo kryptį.

Atrodė, jog „Raptors“ ir žengs tokiu keliu – po Casey atleidimo organizacija vedė derybas su Europos trenerių legenda Messina ir Europos krepšininkų legenda Jasikevičiumi.

Tačiau galiausiai darbo vieta atiteko vienam pirmųjų interviu su Toronto klubo surengusių specialistų. „Raptors“ į pergales ves buvęs asistentas Nurse'as, susikūręs savo kaip itin aukšto tempo žaidimo propaguotojo reputaciją Didžiojoje Britanijoje, ir pilnai įskiepijęs vien tritaškiais ir dėjimais paremtą puolimą tuometinėje D-Lygoje.

Nurse'o paskyrimas turės ryškios įtakos dviem svarbiem Toronto organizacijos nariam. Aikštėje tai – Valančiūnas, kuris greitai suvokė, jog inovatoriška Nurse'o puolimo vizija yra tai, ką aukštaūgiui reikia priimti norint sustiprinti savo pozicijas NBA lygoje. Jei Valančiūnas nori išlikti ryškia figūra, jis turės tapti geresniu tritaškių metiku.

Tą jis ir bandė padaryti praėjusiame sezone, kurio didžiąją dalį lietuvis praleido kartu su Nurse'u tobulindamas savo metimo techniką. Po kiekvienos treniruotės Valančiūnas su treneriu išmesdavo po 100 tritaškių. Iki šio sezono JV per visą savo NBA karjerą iš toli atakavęs buvo vos keturis kartus.

Bet kai „Raptors“ atnaujino savo puolimo sistemą – su Casey palaiminimu pasiremdami Nurse'o siūlytomis naujovėmis – Valančiūno komfortas atakuojant iš toli tapo vienu iš pagrindinių komandos prioritetų. Pernai jis metė 74 tritaškius, iš kurių pataikė 30, taip užfiksuodamas 41 procento taiklumą.

Žvelgianti iš Valančiūno gerbėjo pusės, į Nurse'o paskyrimą galima reaguoti dviem būdais. Pirmasis – JV netinka žemu penketu ir tolimų metimų gausa pagrįstam puolimui, kurį naujasis treneris tikrai bandys įdiegti Toronte. Šis faktas jau atnaujino tylias kalbas apie galimus Valančiūno mainus.

Tačiau klubo vidaus šaltiniai teigia, jog toks scenarijus nėra tikėtinas, ir kad Valančiūnas su Nurse'u puikiai papildys vienas kitą. Jiedu jau turi puikius darbinius santykius ir spekuliuojama, jog Valančiūnas bus kaip tik padrąsintas išsiugdyti dar didesnį pasitikėjimą savo žaidimu ties tritaškio linija. Toks atvejis atlaisvintų kelius link krepšio Kyle'o Lowry ir DeMaro DeRozano prasiveržimams.

Jei tikitės, jog Nurse'as bandys įtikinti „Raptors“ stambius mainus, ypač tokius, kurių centre atsidurtų JV, žinokite, jog tokia galimybė yra labai menka.

Antrasis Nurse'o paskyrimo įtaką pajusiantis Toronto organizacijos narys yra Ujiri. Jis nusipelno komplimentų už tai, kad atvykęs į Kanadą nesiėmė nerangiai mosuoti mačete. Jam atvykus dauguma tikėjosi, kad Ujiri atleis Casey ir išmainys Lowry. Antrasis punktas vos netapo realybe, tačiau „Knicks“ galiausiai pasitraukė iš mainų derybų.

Ujiri paliko Casey jo poste, nors pats jo nepasamdė šiam darbui. Ir Casey sugebėjo jam atsilyginti už pasitikėjimą metai iš metų padėdamas komandai tobulėti ir šiame sezone užfiksuoti geriausią rezultatą klubo istorijoje. Tačiau dabar Ujiri apnuogino savo kaklą, atleisdamas Casey ir į jo vietą nepaskirdamas NBA lygą sudrebinusio varianto.

Nurse'o trenerio karjera yra įspūdinga, bet realybė yra tokia, jog kol jis neįrodys kitaip, šis strategas bus laikomas antraeiliu NBA specialistu.

Žinoma, Ujiri kol kas neturėtų pergyventi dėl savo pozicijos, bet Casey pakeitimas Nurse'u atskleidžia, jog jis jau jaučia spaudimą permainoms ir jog „Raptors“ turi rasti būdą pagaliau patikimai sužaisti atkrintamosiose.

Susidaro įspūdis, jog daug logiškesniu keliu Torontui būtų tapęs žmogaus iš išorės paskyrimas vyriausiuoju treneriu, bet Nurse'as visada buvo laikomas inovatyviu bei kūrybingai mąstančiu specialistu.

Jam tikrai prireiks inovatyvumo norint išnaudoti savo vidurio puolėją, kurio silpnybės kol kas paverčia jį mažiau naudingu žaidėju moderniame krepšinyje. Ir lygiai toks pats inovatyvumas padės jo bosui Ujiri artimiausiu metu neatsidurti ant karštosios kėdės.

Tai iš tiesų buvo netikėtas sprendimas. Bet jei Toronto ir Nurse'o kelyje nepasitaikys didesnių duobių, tai tikrai padės Valančiūnui ir Ujiri – dviem žmonėm, kurie turi sublizgėti tam, kad ši organizacija žengtų žingsnį į priekį.