Gyventojų skaičiumi Vilniui nusileidžiančiame Bahamų salyne gimęs DeAndre Aytonas nėra vienadienė sensacija. 216 centimetrų ūgio vidurio puolėjas talentingiausio JAV rungtyniaujančio jaunojo krepšininko vardą išlaiko dar nuo vidurinės mokyklos laikų, o pirmasis šios biržos šaukimas jam buvo prognozuojamas jau 2016-ais metais.

Devyniolikmetis milžinas vienintelį savo NCAA sezoną praleido atstovaudamas Arizonos universitetui, kuriame per 35 sužaistas rugntynes pasižymėjo 20,1 taško, 11,6 atkovoto kamuolio ir 1,9 bloko vidurkiais.

Plačiapetis aukštaūgis universitetiniame JAV krepšinio lygmenyje prieš savo varžovus dominavo remdamasis fizine jėga bei patikimu taiklumu atakuojant iš vidutinio nuotolio. Itin plačiu baudos aikštelėje atliekamų judesių arsenalu pasigirti galintis Aytonas per šiuos metus pademonstravo ir gebėjimą atakuoti iš toli. Nepiktnaudžiaudamas šiuo žaidimo elementu bahamietis per visą sezoną pataikė 12 iš 35 (34 proc.) mestų tritaškių.

Vertindami žaidėjo taiklumo potencialą biržos ekspertai neretai didesnį dėmesį kreipia baudų metimų pataikymo procentui. Per rungtynes vidutiniškai po 5,5 karto tokius metimus atlikęs Aytonas juos realizavo solidžiu 73 procentų tikslumu. Įtikinantys žaidėjo puolimo įgūdžiai tampa maloniu prieskoniu pagrindiniam jo ginklui – puikiems fiziniams duomenims.

Bene tiksliausiai šio krepšininko sudėjimą apibūdino triskart su Arizonos universiteto ekipa šiame sezone susigrūmusio Kolorado universiteto klubo vyriausiasis treneris Tadas Boyle'as: „jei atsisėdęs prie kompiuterio ekrano mėgintum sukurti tobulą krepšininko kūną, po kurio laiko suprastum, jog tavo darbo rezultatu tapo DeAndre Aytonas“.

DeAndre Aytonas

Strategas bahamiečio žaidimą nugara į krepšį lygina su legendinio Hakeemo Olajuwono judesiais, tačiau, jo manymu, Aytonas kai kuriais puolimo elementais – minkštu metimu iš vidutinio nuotolio, judrumu ir energingumu bei krepšinio suvokimu – netgi pranoksta geriausią visų laikų Afrikos krepšininką jo NCAA karjeros laikotarpyje.

Palyginimų su Olajuwonu devyniolikmetis sulaukia neatsitiktinai. Pasak Aytono, jis savo žaidimą jau nuo ankstyvos paauglystės modeliuoja atsižvelgdamas į Hakeemo judesius ir siekia perimti kuo daugiau „Rockets“ legendos aikštėje naudotų gudrybių.

Kitas krepšininkas, kurį Aytonas įvardina kaip savo netiesioginį mokytoją, yra neribotu kovingumu visą karjerą spinduliavęs Kevinas Garnettas. Bahamietis mano, jog yra pats veržliausias ir agresyviausias šios biržos krepšininkas, o už šias charakterio savybes yra dėkingas buvusiam Minesotos „Timberwolves“, Bostono „Celtics“ ir Bruklino „Nets“ aukštaūgiui.

Kiek kitokius pavyzdžius kalbėdamas apie jaunojo milžino potencialą pasitelkia NCAA apžvalgininkas Jay Williamsas. Nors jo neerzina Aytono lyginimas su Olajuwonu, pats ekspertas veda paraleles tarp bahamiečio ir kitų dviejų krepšininkų karjerų – Naujojo Orleano „Pelicans“ lyderio Anthony Daviso ir ilgamečio San Antonijaus „Spurs“ simbolio Davido Robinsono.

Liepos mėnesį dvidešimtąjį gimtadienį atšvęsiantis DeAndre NCAA pirmenybėse neturėjo galimybės pilnai pademosntruoti savąjį talentą. Arizonos ekipoje jam buvo skirta sunkiojo krašto puolėjo rolė, kurioje krepšininkas iki šiol neturėjo jokios žaidybinės patirties.

Rungtyniaudamas šalia serbo Dušano Rističiaus, Aytonas ne tik buvo priverstas dažniau atakuoti iš tolimesnių distancijų, bet nukentėjo ir gynyboje, kur negalėjo užimti jam NBA prognozuojamos krepšio saugotojo rolės.

Tokios aplinkybės lėmė, jog bahamiečio gynybinė statistika buvo pakankamai nuvilianti. Būtent šis niuansas kelia didžiausias abejones dėl jo superžvaigždės statuso pajėgiausioje pasaulio krepšinio lygoje – jei Aytonas nepagerins savo komandinės gynybos suvokimo ir nepristaikys prie NBA taikomų schemų, artimiausioje ateityje jam gali tekti lemiamas susitikimų minutes stebėti nuo suolo. Toks scenarijus netenkintų nei žaidėjo, nei jį potencialiai pirmuoju šaukimu pakviesiančio klubo.

Kita pagrindine šio krepšininko silpnybe yra laikomas nekokybiškas užtvarų statymas. Milžiniška fizine jėga pasižymintis ir didelio potencialo dar labiau sustiprėti turintis vidurio puolėjas vangiai žaidžia du-prieš-du ir per dažnai atrodo nesuinteresuotas efektyviu erdvių puolime atvėrimu komandos draugams.

Visgi šie du minusai yra nesunkiai ištaisomi, o judriausiems gynėjams prilygstantis Aytono mobilumas ir grėsmingas stotas yra tos savybės, kurių išmokti tiesiog neįmanoma.

Vedamas šių savo genetinių dovanų aukštaūgis jau nuo pirmosios dienos NBA lygoje turėtų tapti vienu geriausiai dėl kamuolių kovojančių jos krepšininkų, o potencialus jo duetas Finikso „Suns“ klube su Devinu Bookeriu šiandien yra optimistiškai vadinamas naująja Kobe Bryanto ir Shaquille'o O'Nealo reinkarnacija.

Jeigu Finikso organizacija pasirinks Aytoną pirmuoju šaukimu, aukštaūgis taps jau antruoju tokio įvertinimo sulaukusiu Bahamų krepšininku. Simboliška, tačiau pirmasis toks atvejis užfiksuotas lygiai prieš 40 metų, kai Portlando „Trail Blazers“ pakvietė vėliau dukart NBA čempionu tapusį Mychalą Thompsoną.

Pirmuoju už JAV ribų gimusiu biržos lyderiu tapusio bahamiečio pėdomis jau žengia „Golden State Warriors“ atstovaujantis jo sūnus Klay, o auksines nykštukinės Karibų valstybės krepšinio tradicijas pratęsti gali atletiškasis DeAndre.

Nors čempionų snaiperis tarptautiniuose turnyruose atstovauja JAV rinktinei, būdamas šešiolikos metų Bahamų gretose debiutavęs Aytonas NBA lygoje turi rimtą potencialų pagalbininką šios šalies reprezentacinėje ekipoje.

Tas žmogus – Sakramento „Kings“ rungtyniaujantis Buddy Hieldas. Kas žino, galbūt šių dviejų žaidėjų vedami Bahamai netolimoje ateityje pateiks sensaciją ir sugebės iškopti į vieną iš tarptautinių krepšinio turnyrų.

Buddy Hieldas

Nors Aytonas yra pelnytai laikomas tobula „statybine medžiaga“ žaidėjų tobulėjimu besirūpinantiems treneriams, jo, kaip ir visų biržos dalyvių, sėkminga ateitis nėra garantuota. Vieną iš pagrindinių baimių dėl DeAndre karjeros gesina jo fiziniai bruožai – aukštaūgis yra itin lankstus ir plastiškas, tad jo neturėtų laukti tragiškas šių savybių stokojusio Grego Odeno likimas.

Tačiau „Suns“ generalinio vadybininko Ryano McDonough laukia atsakingiausias karjeros sprendimas. Sprendimas, kurį dar gerą dešimtmetį neišvengiamai aptarinės Dončičiumi tikintys Europos krepšinio sirgaliai.