Bene įdomiausiu šios pozicijos laisvųjų agentų sąrašo aspektu laikytinas skirtingų stiprybių žaidėjų skaičius. Naujų darboviečių ieškos ir aukščiausio lygio snaiperiai, ir patikimi gynybos specialistai, ir atletiškumu pasižymintys bei Visų žvaigždžių rungtynių dalyvio potencialo turintys atakuojantys gynėjai.

Išvardintieji žaidėjai yra išrikiuoti pagal reguliariajame sezone fiksuotą naudingumo koeficientą. NBA lygoje šis rodiklis skaičiuojamas iš sezono metu pelnytų taškų, atkovotų kamuolių, atliktų rezultatyvių perdavimų ir blokų bei perimtų kamuolių sumos atėmus pramestų metimų iš žaidimo bei baudų metimų skaičių ir gautąjį skirtumą padalinus iš sužaistų rungtynių kiekio.

Skirtingai nei Europoje naudojamoje naudingumo koeficiento skaičiavimo sistemoje, NBA taikomoje formulėje neatsižvelgiama į išprovokuotų bei atliktų pražangų ir gautų blokų skaičių.

Reitinge nurodomas toks žaidėjų amžius, kokio jie bus sulaukę šių metų liepos 1-ąją dieną.

Intriguojančių žaidėjų galima sutikti ir už pirmojo aukščiausią naudingumo koeficientą fiksavusių būsimų laisvųjų agentų dešimtuko ribų.

Patikimų snaiperių ieškančios komandos galės taikytis į Filadelfijos „76ers“ sezoną užbaigusį italą Marco Belinelli bei „auksine ranka“ Majamio „Heat“ komentatorių pramintą Wayne'ą Ellingtoną, o gynybą ties perimetru stiprinti siekiančius klubus turėtų sudominti Čikagos „Bulls“ sužibėjęs Davidas Nwaba bei San Antonijaus „Spurs“ veteranas Danny Greenas.

Šios vasaros reitingas atskleidė ir liūdną bei greitą vieno ryškiausių pastarųjų sezonų šeštųjų žaidėjų karjeros saulėlydį. Minesotos „Timberwolves“ šiame sezone rungtyniavęs Jamalas Crawfordas užfiksavo tik 7,7 naudingumo koeficientą – 208-ą rezultatą tarp 259 reitinguotų krepšininkų.

Žaidėjo opciją turintis Crawfordas prieš kiek daugiau nei mėnesį pareiškė, jog jos atsisakys ir ieškos naujos komandos. Visgi šiandien 38-erių metų gynėjas jau pakeitė savo poziciją ir svarsto galimybę pratęsti sutartį vienam sezonui, už kurį susižertų 4,5 milijono JAV dolerių.

Į sąrašą nepakliuvo ir Dwyane'as Wade'as. Nors Majamio „Heat“ veteranas būtų užėmęs devintą reitingo poziciją, jo karjeros ateitis yra faktiškai aiški – pats krepšininkas teigia, jog daugiau nebepaliks Floridos klubo, tad vienintelis variantas, kurio dėka neišvystumėm Wade'o su „Heat“ apranga, yra galimas jo sprendimas baigti profesionalaus krepšininko karjerą.

10. Joe Harrisas, 26-eri metai, 11,1 naudingumo balo.

2017-18 metų sezono uždarbis: 1,5 milijono JAV dolerių.

Joe Harrisas

Neretam NBA gerbėjui šio krepšininko pavardė gali būti beveik negirdėta, tačiau šiais metais Harrisas Bruklino „Nets“ klube sužaidė geriausią karjeros sezoną ir liepos pradžioje turėtų pasirašyti pirmąjį pelningą savo kontraktą pajėgiausioje pasaulio krepšinio lygoje.

Klivlando „Cavaliers“ pašauktas žaidėjas po dvejų LeBrono Jameso pašonėje praleistų metų buvo išsiųstas į Brukliną vien tam, kad Ohajo valstijos klubas atsilaisvintų vietą savo sudėtyje. Šiandieninis „Cavs“ generalinis vadybininkas Koby Altmanas veikiausiai gailisi tokio savo pirmtakų sprendimo.

Harrisas šiais metais dar labiau susitprino savo kaip snaiperio reputaciją ir tapo tik vienu iš dvylikos šio sezono krepšininkų, per rungtynes vidutiniškai išmetusių bent po 4,5 tritaškio ir juos pataikiusių bent 41 procento taiklumu.

Negana to, iš Vašingtono valstijos kilęs gynėjas praėjusią vasarą ryškiai sustiprėjo fiziškai. Papildoma raumenų masė jam leidžia ne tik patikimiau gintis, bet ir itin efektyviai užbaigti atakas po prasiveržimų.

Tokiose situacijose Harrisas pataikė net 62,7 procento visų savo metimų, šiuo skaičiumi už nugaros palikdamas LeBroną ir užimdamas pirmąją vietą visoje NBA lygoje.

Pats krepšininkas atvirai kalba, jog norėtų likti „Nets“ gretose ir tęsti darbą su vyriausiuoju treneriu Kenny Atkinsonu, tačiau jį išlaikyti sieksianti Bruklino organizacija turės rimtai pakovoti su Harrisu susidomėjusiais klubais.

9. Rodney Hoodas, 25-eri metai, 11,4 naudingumo balo.

2017-18 metų sezono uždarbis: 2,4 milijono JAV dolerių.

Rodney Hoodas

Gordonui Haywardui palikus Jutos „Jazz“ organizaciją ir persikėlus į Bostono „Celtics“, lygos analitikai nurašinėjo jo buvusią komandą, tačiau prognozavo itin šviesią ateitį lyderio rolę perimti turėjusiam Hoodui.

Spalio mėnesį startavęs sezonas netapo tokiu, kokio tikėjosi savo statusą ir būsimąjį kontraktą pasikelti norėjęs krepšininkas. Jau lapkritį Hoodas ėmė kilti nuo atsarginių žaidėjų suolo, vietą starto penkete užleisdamas naujokui Donovanui Mitchellui.

Šansą įrodyti savo talentą gynėjas gavo vasarį, kai buvo išsiųstas į Klivlandą Jae Crowderio mainų metu. Visgi gerus fizinius duomenis ir teorinį gynybinį potencialą turintis krepšininkas atsiskleisti nesugebėjo ir naujoje aplinkoje.

Stabilumo itin stokojantis Hoodas reguliariajame sezone vienuolika kartų pelnė 20 ir daugiau taškų, tačiau keturiolika sykių aikštę paliko nepasiekęs dviženklio taškų skaičiaus. Atkrintamosiose varžybose jo pasirodymai tapo stabilesni iš neigiamos pusės – žaidėjas rungtyniavo stabiliai blogai ir bent 10 taškų sukrapštė tik keturis kartus iš septyniolikos bandymų.

Nepaisant ryškių jo problemų ir beveik nenuginčijamo fakto, jog jis jau niekada nebetaps pirmo ryškumo NBA žvaigžde, Hoodas potencialius darbdavius vis dar intriguoja savo solidžiu ūgiu, gebėjimu pataikyti iš toli ir šansu tapti patikimu antruoju ar trečiuoju komandos puolimo lyderiu.

„Cavaliers“ turės teisę išlyginti bet kokią apribotu laisvuoju agentu tapsiančio gynėjo sutartį, o šiam jų sprendimui didžiausios įtakos turės tolimesnis Jameso karjeros scenarijus. Jei LeBronas antrą kartą paliks Klivlandą, organizacija bus daug labiau suinteresuota išlaikyti 25-erių metų krepšininką savo gretose.

8. Avery Bradley, 27-eri metai, 11,7 naudingumo balo.

2017-18 metų sezono uždarbis: 8,8 milijono JAV dolerių.

Avery Bradley

Savojo šanso atsiskleisti neišnaudojusių krepšininkų temą pratęsia Bostono „Celtics“ praėjusią vasarą palikęs Bradley. Atvykęs į Detroitą gynėjas puoselėjo viltis įkūnyti praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pabaigos „Pistons“ vizitine kortele tapusį agresyvumą ir pasiaukojantį žaidimą gynyboje, bet Mičigano valstijos klube šis žaidėjas sužaidė tik 40 rungtynių.

Vienu geriausiai ties tritaškio linija besiginančių lygos krepšininkų 2016-17 metų sezone laikytas Bradley neatsigavo įr atsidūręs Doco Riverso priežiūroje. Los Andžele jis sužaidėtik šešerias rungtynes, per kurias iš toli atakavo pribloškiančiu 11 procentų taiklumu (1 iš 9).

Smukusią jo vertę puikiai pabrėžia ir dar vienas faktas – Bradley net nėra aukščiausiai šiame sąraše atsidūręs „Clippers“ narys.

Prie praėjusio sezono problemų galėjo prisidėti ir žaidėjo sveikatos būklė. Spekuliuojama, jog gynėjas visą sezoną žaidė kęsdamas išvaržos keliamus skausmus, o artėjantį treniruočių stovyklos periodą jau turėtų pasitikti būdamas optimalios sportinės formos.

Nors Bradley vertė šiais metais ženkliai krito, jo gynybinė reputacija leis šiam krepšininkui vasarą sulaukti pakankamai pelningo pasiūlymo. Abejotina jo sveikata gali atsiliepti būsimosios sutarties trukmei, tačiau potencialūs darbdaviai tikėsis, jog septynerius metus Bostone praleidęs gynybos specialistas artimiausiu metu sugebės ir vėl demonstruoti paskutiniaisiais sezonais „Celtics“ gretose demonstruotą žaidimą.

7. Austinas Riversas, 25-eri metai, 12,6 naudingumo balo.

2017-18 metų sezono uždarbis: 11,8 milijono JAV dolerių.

Austinas Riversas

Vyriausiojo „Clippers“ trenerio sūnus šią vasarą turės priimti atsakingą sprendimą. Austinas turi teisę pratęsti kontraktą su Los Andželo klubu dar vienam sezonui ir jame uždirbti net 12,7 milijono JAV dolerių.

Nors tikėtis tokio metinio uždarbio atviroje rinkoje Riversui būtų naivu, ilgalaikis pasiūlymas gali nusverti jo pasirinkimą ir paskatinti jį nerizikuoti bei užsitikrinti saugesnę ateitį.

Šiais metais starto penketo nariu tapęs gynėjas užfiksavo aukščiausius karjeroje rezultatyvumo (15,1 taško) ir rezultatyvių perdavimų (4) vidurkius savo karjeroje, o iš toli atakavo kol kas aukščiausiu 38 procentų taiklumu.

Kalbant apie šį krepšininką nevalia nepaminėti nemažu klaustuku pastaraisiais metais tapusiu jo charakterio. Šiame sezone paaštrėjusios kalbos apie tai, jog Riversas tarp NBA žaidėjų yra vienas nekenčiamiausių lygos krepšininkų, nesustiprins jo pozicijų laisvųjų agentų rinkoje.

Išaugęs Austino produktyvumas gali suvilioti jauno ir kovingo atakuojančio gynėjo ieškančius klubus, tačiau realiausia tikimybe šiandien atrodo Riverso ir Riverso dueto Los Andžele išlikimo scenarijus.

Papildyta: Austinas Riversas pasinaudojo žaidėjo teise pratęsti kontraktą su Los Andželo klubu, tačiau buvo iškeistas į Vašingtono „Wizards“ už lenką Marciną Gortatą.

6. Marcusas Smartas, 24-eri metai, 13,5 naudingumo balo.

2017-18 metų uždarbis: 4,5 milijono JAV dolerių.

Marcusas Smartas

Jei Bradley gali džiaugtis 2016-17 metais užsitarnauta gynybos specialisto reputacija, jo buvusiai komandai atstovaujantis Smartas tokį statusą išlaikė ir šiųmetinėse pirmenybėse.

Kovinį pitbulį tiek sudėjimu, tiek charakteriu primenantis krepšininkas tapo viena svarbiausių „Celtics“ rotacijos dalių ir svariai prisidėjo prie tik vienos pergalės iki NBA superfinalo šiais metais pritrūkusios Bostono ekipos žygio atkrintamosiose.

Apribotu laisvuoju agentu tapsiantį krepšininką Danny Ainge'o vadovaujamas klubas galės išlaikyti savo gretose išlyginęs bet kokią jo pasirašytą sutartį, tačiau finansiniai Masačiusetso valstijos organizacijos ištekliai gali paskatinti „Celtics“ atsisveikinti su vienu iš komandos senbuvių.

Nors kiti šią vasarą laisvaisiais agentais tapsiantys Bostono krepšininkai nėra nepakeičiami – Gregas Monroe, Aronas Baynesas ir Shane'as Larkinas – klubui reikia galvoti ir apie 2019-us metus, kai prie derybų stalo teks sėsti su Terry Rozier ir Marcusu Morrisu bei žaidėjo opcijas turinčiais Kyrie Irvingu ir Alu Horfordu.

„Celtics“ siela vadinamas Smartas gali tapti šių aplinkybių auka. Unikalių gynybinių gebėjimų krepšininkas trijuose iš keturių NBA praleistų sezonų praleido bent po 15 rungtynių (šiais metais – dėl smūgio kumščiu į stiklinį nuotraukos rėmą) bei išlieka vienu labiausiai puolime ribotų lygos gynėjų.

Šiame sezone tik du iš žaidimo bent po 9 metimus per rungtynes metę krepšininkai juos realizavo mažesniu nei 37 procentų taiklumu – Lonzo Ballas ir Smartas. Pastarojo paslaugomis susidomėję klubai privalėtų savo gretose turėti jo limitus kompensuoti galinčių snaiperių.

5. Kentavious Caldwell-Pope'as, 25-eri metai, 14,4 naudingumo balo.

2017-18 metų sezono uždarbis: 17,7 milijono JAV dolerių.

Kentavious Caldwell-Pope'as

Praėjusiame sezone KCP Los Andžele išmokėta suma turėtų nustebinti ne vieną NBA gerbėją, tačiau toks milžiniškas atlygis turėjo racionalų paaiškinimą. Į Detroitą atvykus Bradley, klubo ateitimi laikytas Caldwell-Pope'as tapo nebereikalingas „Pistons“ organizacijai ir buvo priverstas ieškoti naujų namų.

100 milijonų JAV dolerių vertės ilgalaikio kontrakto tikėjęsis krepšininkas priėmė kompromisą sukirsdamas rankomis su „Lakers“ organizacija. Magicas Johnsonas ir Robas Pelinka nepagailėjo šiam žaidėjui solidaus metinio atlyginimo, leidusio klubui KCP prisivilioti tik vienam sezonui ir išlaikyti šią vasarą tokį svarbų finansinį lankstumą.

Tituluočiausio Vakarų konferencijos klubo siekiai pasipildyti aukščiausio kalibro superžvaigždėmis aptarinėjami jau seniai. Tokių tikslų kontekste buvęs „Pistons“ gynėjas per metus tampa nebereikalingu antrai organizacijai iš eilės.

Tiesa, jeigu „Lakers“ nepavyktų sukirsti rankomis su LeBronu, Paulu George'u ar DeMarcusu Cousinsu, jų viltys persikeltų į 2019-us metus. Tokiu atveju KCP galėtų tikėtis dar vieno į praėjusįjį panašaus pasiūlymo ir likti Kalifornijoje dar vienam sezonui.

Atakuojančių gynėjų pasiūla šiais metais nestokoja specialistų. Nei labai gerais snaiperio, nei labai aukštais gynybiniais sugebėjimais pasigirti negalintis Caldwell-Pope'as atsiduria nepavydėtinoje situacijoje, kurioje veikiausiai taps vieno ar kito klubu „planu B“.

Nors gavęs galimybę atsiskleisti jaunųjų „Lakers“ gretose KCP sužaidė pakankamai solidų sezoną, ryškaus progreso jo žaidime trūko. Tokie rezultatai privers šį gynėją su vis didesne nostalgija atsiminti dabar jau nepasiekiamai atrodantį „Pistons“ 100 milijonų pažadą.

4. J. J. Redickas, 34-eri metai, 14,7 naudingumo balo.

2017-18 metų sezono uždarbis: 23 milijonai JAV dolerių.

J. J. Redickas

Iš Chriso Paulo „Clippers“ klube mesto šešėlio išlindęs Redickas šiais metais tapo viena svarbiausių figūrų Filadelfijos „76ers“ gretose. Elitinio snaiperio reputaciją gynėjas papildė atskleisdamas savo lyderystės savybes ir padėjo jaunai Pensilvanijos komandai pasiekti Rytų konferencijos pusfinalį.

Kaip ir Caldwell-Pope'as, Redickas praėjusią vasarą pasirašė itin pelningą vieno sezono trukmės kontraktą ir šiais metais turės galimybę ieškoti dar vieno naudingo pasiūlymo.

Visgi atvykdamas į Filadelfiją veteranas teigė, jog tikisi tapti ilgalaike „76ers“ proceso dalimi. Milžiniškas praėjusios vasaros kontraktas palengvins generalinio vadybininko netekusios organizacijos derybas su šiuo snaiperiu ir galimai leis klubui tikėtis šiokios tokios finansinės nuolaidos.

Rezultatyviausią savo karjeros sezoną (17,1 taško per rungtynes) sužaidęs Redickas per dvylika NBA praleistų metų tapo savotišku sėkmės garantu – Orlando „Magic“, Milvokio „Bucks“, „Clippers“ ir „76ers“ atstovavęs snaiperis su visomis šiomis komandomis kiekvienais metais žaidė atkrintamosiose varžybose.

Tikėtina, jog pakankamai solidaus amžiaus sulaukęs gynėjas šią vasarą bandys pasirašyti paskutinįjį ilgalaikį ir finansinį saugumą ateičiai užtikrinsiantį kontraktą.

3. Zachas LaVine'as, 23-eji metai, 14,8 naudingumo balo.

2017-18 metų sezono uždarbis: 3,2 milijono JAV dolerių.

Zachas LaVine'as

Bene populiariausiu šio sąrašo krepšininku dėl NBA dėjimų konkursuose sukurtų stebuklų derėtų laikyti atletiškąjį LaVine'ą, po Jimmy Butlerio mainų iš Minesotos persikėlusį į Čikagos „Bulls“ ekipą.

Sunkią kryžminių kelio raiščių traumą dar 2016-17 metų sezone patyręs gynėjas naujajame klube sužaidė tik 24 rungtynes, per kurias iki galo neatsakė į klausimus dėl galimybės susigrąžinti „Timberwolves“ demonstruotą formą.

Ironiška, jog neabejotinai geriausią pasirodymą LaVine'as surengė būtent prieš Minesotos ekipą, kai pelnė 35 taškus ir lemiamu metimu išplėšė „Bulls“ pergalę rezultatu 114:113.

Sezono išvakarėse netilo kalbos, jog Čikagos organizacija šioje situacijoje atsidūrė įkaito rolėje. Apžvalgininkų manymu, Johnas Paxsonas ir Garas Formanas buvo priversti pratęsti kontraktą su šiuo gynėju, kitaip rizikuodami stipriai apsikvailinti Butlerio mainų vertinimo kontekste.

Tokią naštą nuo „Bulls“ vadovų pečių nuėmė sėkmingas kito mainų dalyvio debiutinis sezonas. Suomis Lauri Markkanenas netiesiogiai suteikia Ilinojaus valstijos organizacijai daugiau lankstumo būsimose derybose su dėjimų karaliumi.

Paxsonas ir Formanas turės galimybę išlyginti bet kokį LaVine'o pasirašytą kontraktą. Visgi kyla klausimas – kiek daug „Bulls“ yra pasiryžę investuoti į po sunkios traumos atsigavinėjantį žaidėją?

2. Willas Bartonas, 27-eri metai, 17,1 naudingumo balo.

2017-18 metų uždarbis: 3,5 milijono JAV dolerių.

Willas Bartonas

Kiek rečiau NBA aktualijomis besidomintys skaitytojai gali nuoširdžiai nustebti tokiose sąrašo aukštumose išvydę šį kiek mažiau girdėtą krepšininką. Visgi Bartono sužaistas sezonas jį paverčia vienu įdomiausių potencialių šios vasaros laisvųjų agentų rinkos perėjimų.

Tik 40 iš 81 sužaistų rungtynių starto penkete pradėjęs gynėjas reguliariajame sezone pasižymėjo 15,7 taško, 5 atkovotų kamuolių ir 4,1 rezultatyvaus perdavimo vidurkiais. Universalus šeštasis žaidėjas neabejotinai praverstų į atkrintamąsias grįžti siekiantiems „Nuggets“, tačiau tokiam scenarijui koją pakišti gali Bartono noras tapti starto penketo žaidėju bei Denverio klubo finansinė situacija.

Puolėjai Wilsonas Chandleris ir Darrellas Arthuras gali pasinaudoti sąlyginai brangiomis žaidėjo opcijomis (atitinkamai 12,8 ir 7,5 mil.), tačiau pagrindiniu Artūro Karnišovo uždaviniu šią vasarą taps jaunojo komandos lyderio išlaikymas.

„Nuggets“ turi teisę kitam sezonui pratęsti kontraktą su Nikola Jokičiumi už vos 1,6 milijono, bet toks scenarijus leistų serbui kitą vasarą tapti neapribotu laisvuoju agentu. Siekdami išlaikyti jį patenkintu, Denverio atstovai veikiausiai atsisakys „akcijinės“ galimybės ir stengsis suderinti su žaidėju ilgalaikio kontrakto sąlygas.

Per pastaruosius trejus metus viso 10 milijonų uždirbęs Bartonas šią vasarą tikėsis panašų skaičių išvysti bent trijų sezonų trukmės sutarties metinio uždarbio grafoje. Egzistuoja labai nemaža tikimybė, jog šiuos skaičius jam ant stalo padės ne „Nuggets“ organizacijos nariai.

1. Tyreke'as Evansas, 28-eri metai, 21,7 naudingumo balo.

2017-18 metų uždarbis: 3,3 milijono JAV dolerių.

Tyreke'as Evansas

Vieną didžiausių finansinių šuolių tarp visų bent penkerius metus NBA praleidusių lygos krepšininkų šią vasarą neabejotinai atliks 2010-ais metų naujoko titulą iškovojęs Evansas.

Praėjusią vasarą minimalią vienerių metų trukmės sutartį su Memfio „Grizzlies“ pasirašęs gynėjas sužaidė nuostabų sezoną – pagal jo fiksuotą naudingumo koeficientą (21,7) Evansas savo pozicijoje nusileido tik Jamesui Hardenui, Jimmy Butleriui ir Victorui Oladipo. Karjeros renesansą išgyvenęs krepšininkas naudingumu aplenkė ir tokias žvaigždes, kaip DeMaras DeRozanas, Bradley Bealas ar C. J. McCollumas.

Paskutinėmis mainų laikotarpio dienomis Evansą aktyviai iškeisti siekę Grizliai galiausiai nusprendė nepriimti nė vieno iš jiems patiektų pasiūlymų ir išlaikyti žaidėją savo ekipoje.

Šis žingsnis veikiausiai paliks Memfio organizaciją tuščiomis rankomis – solidesnis pasiūlymas Tyreke'ui priverstų Tenesio valstijos klubą įkopti į prabangos mokesčio zoną. Savo vertę mažiausiai patrigubinęs žaidėjas tikrai nebus linkęs suteikinėti jokių nuolaidų, tad buvusį Sakramento „Kings“ ir Naujojo Orleano „Pelicans“ narį kitame sezone veikiausiai matysime vilkintį kitos komandos marškinėlius.

Evansui koją pakišti gali tik viena aplinkybė. Po finansiniu sprogimu pažymėtos beprotiškos 2016-ų metų vasaros vis dar atsigavinėjančioje lygoje nedaug komandų turi laisvos erdvės savo algų biudžetuose, o dar mažesnė jų dalis sau kelia tikslus kovoti dėl patekimo į atkrintamąsias varžybas.

Jo agentas turėtų itin laukti skambučių iš abi šias kategorijas atitinkančių komandų – „76ers“, „Timberwolves“, Indianos „Pacers“ ar Jutos „Jazz“.