Pasak sporstnet.ca reporterio Michaelo Grange'o, „Raptors“ jau šią savaitę kandidatų sąrašą sutrumpins iki trijų pavardžių. Dėl patekimo tarp pagrindinių favoritų Jasikevičiui teks konkuruoti su 2005-ais metais „Žalgiryje“ vos neatsidūrusiu Ime Udoka, o dėl vietos šiame trejete būti jau ramūs gali Nickas Nurse'as ir Ettore Messina.

Šarui besiruošiant LKL finalo serijai su Vilniaus „Lietuvos Rytu“, kviečiame iš arčiau susipažinti su pagrindiniais jo konkurentais laikomais specialistais.

Savojo šanso laukiantis krepšinio profesorius
Ettore Messina

Pristatinėti keturis kartus Eurolygos čempionų titulą iškovojusio Messinos Europos krepšinio sirgaliams turbūt nebūtina.

58-erių metų italas yra pelnytai laikomas vienu geriausių visų laikų Senojo žemyno trenerių, o karjerą Europoje praleido vadovaudamas Bolonijos „Kinder“, Trevizo „Benetton“, Maskvos „CSKA“ ir Madrido „Real“ klubams bei nacionalinei Italijos vyrų rinktinei.

Iš europiečių akiračio į antrąjį planą Messina pasitraukė 2014-aisiais, kai persikėlęs už Atlanto tapo gyva legenda tarp NBA trenerių laikomo San Antonijaus „Spurs“ stratego Greggo Popovičiaus asistentu.

Atvykdamas į Teksasą italas jau turėjo minimalią darbo patirtį stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje – 2011/12 m. sezone jis ėjo tuometinio Los Andželo „Lakers“ vyriausiojo trenerio Mike'o Browno konsultanto pareigas.

Su Šarlotės „Hornets“ bei Milvokio „Bucks“ klubais šią vasarą sietas Messina jau yra epizodiškai užėmęs ir pagrindinio „Spurs“ stratego poziciją. Šioje rolėje italas pavadavo Popovičių 2016-ų kovo pradžioje bei šių metų atkrintamosiose varžybose. Per penkerias oficialiai San Antonijaus ekipai vadovautas rungtynes Messina iškovojo dvi pergales bei patyrė tris pralaimėjimus.

Dar prieš tapdamas ikoniškojo trenerio asistentu italas buvo minimas kaip galimas kandidatas užimti Sakramento „Kings“ stratego postą, o pastaraisiais metais yra siejamas su beveik kiekviena vyriausiojo trenerio ieškančia organizacija.

Popovičiaus štabe patirties sėmęsi specialistai NBA užkulisiuose yra laikomi itin „paklausia preke“. Šiuo metu buvę jo asistentai vadovauja Filadelfijos „76ers“ (Brettas Brownas), Milvokio „Bucks“ (Mike'as Budenholzeris) ir Šarlotės „Hornets“ (Jamesas Borrego) klubams.

Spekuliuojama, jog savojo šanso laukiantis Messina anksčiau ar vėliau prisijungs prie išvardintųjų strategų ir gaus galimybę savarankiškai vadovauti vienai iš NBA ekipų. Identiškos prognozės klijuojamos ir kitam Popovičiaus pašonėje patirtį kaupiančiam specialistui.

Udokos vizitinė kortelė – ilgametė patirtis ir „gerojo policininko“ reputacija
Ime Udoka, Dejounte Murray ir LaMarcusas Aldridge'as

Šių metų balandžio mėnesį vienas didžiausių pasaulio sporto naujienų tinklalapių ESPN buvusį Los Andželo „Lakers“, Niujorko „Knicks“, Portlando „Trail Blazers“, San Antonijaus „Spurs“, Sakramento „Kings“ ir Nigerijos rinktinės krepšininką pakrikštijo „geruoju policininku“.

Ši pravardė puikiai atspindi Udokos vaidmenį Teksaso klube. Šis asistentas pagrindinėmis savo užduotimis įvardina gerų santykių su Popovičiaus aprėktais žaidėjais palaikymą bei vyriausiojo trenerio stabdymą šiam lekiant iškolioti jo rūstybės užsitraukusius teisėjus.

Toks supaprastintas Oregono valstijoje gimusio 40-ies metų asistento vaidmens pateikimas gerokai nuvertina jo potencialą vyriausiojo trenerio rolėje. Šešis sezonus „Spurs“ organizacijoje praleidęs afroamerikietis yra laikomas ne tik puikiu komunikacijos specialistu, bet ir didelį taktinių žinių bagažą sukaupusiu treneriu.

2006-ų metų FIBA Pasaulio čempionate Nigerijai atstovavęs Udoka šiandien sulaukia ne tik Toronto organizacijos dėmesio. Remiantis naujausiais duomenimis, jis kartu su Dwane'u Casey tapo paskutiniaisiais Detroito „Pistons“ vyriausiojo trenerio paieškose konkuruojančiais kandidatais.

Nuo prisijungimo prie „Spurs“ organizacijos šis treneris kartą tapo NBA čempionu bei du sykius vadovavo San Antonijaus klubui Vasaros lygos turnyre.

Komplimentų Udokai negaili ir jo auklėtinis bei buvęs komandos draugas Portlande LaMarcusas Aldridge'as: „Manau, kad jis bus solidus vyriausiasis treneris. Jis supranta krepšinį, jis žaidė profesionaliai, o čia jis kartais tampa Popovičiaus dešiniąja ranka. Kai jis gaus tokią galimybę, jis tikrai bus puikus treneris“.

Naujosios „Raptors“ puolimo sistemos architektas

Nors 50-ies metų Nurse'as Toronte darbuojasi jau nuo 2013-ųjų metų, į NBA gerbėjų akiratį jis pakliuvo praėjusiąją vasarą, „Raptors“ įdiegus naują, kamuolio judėjimu bei nesavanaudišku žaidimu paremtą puolimo filosofiją.

Neilgai trukus paaiškėjo, jog geriausią reguliarųjį sezoną klubo istorijoje atnešusius pokyčius iniciavo būtent šio asistento vizija. Tokį žaidimo stilių Nurse'as įsivaizdavo jau prieš penkerius metus, kai ja įtikino Toronto klubo prezidentą Masai Ujiri skirti jam Casey patarėjo poziciją.

Šiandien Ujiri dominanti Europos krepšinio mokyklos įtaka atsispindi ne tik Jasikevičiaus, Messinos ir Udokos, bet ir Nurse'o kandidatūroje. Amerikietis Senajame žemyne išdirbo net dvylika sezonų, iš kurių vienuolika praleido dirbdamas Didžiosios Britanijos krepšinio lygoje.

Nurse'o karjeros Europoje viršūne tapo epizodinis jo paskyrimas dažnam lietuviui girdėto Ostendės „Telindus“ vyriausiuoju treneriu. Visgi Belgijoje 1998-ais metais dirbęs specialistas šioje ekipoje apsilankė anksčiau, nei vėliau jai atstovavę Virginijus Praškevičius, Andrius Giedraitis, Rimantas Kaukėnas ir Marijonas Petravičius.

Duris į NBA amerikečiui atvėrė ne darbas britų krepšinio pasaulyje, o sėkmingi pasirodymai NBA dukterinėje D-Lygoje. Joje Nurse'as debiutavo su gimtosios Ajovos valstijos „Energy“ klubu, o po ketverių jame praleistų metų persikėlė į Rio Grandės Slėnio „Vipers“ organizaciją.
Andrew Goudelockas ir Nickas Nurse'as

Su šia ekipa strategas dukart iškovojo čempionų titulą bei sykį buvo pripažintas geriausiu lygos vyriausiuoju treneriu. Iškart po antrojo triumfo D-Lygoje Nurse'as palypėjo laipteliu aukščiau ir persikėlė į „Raptors“ klubą.

Kanados sporto žurnalistai teigia, jog būtent šis specialistas šiuo metu turėtų būti laikomas pagrindiniu kandidatu užimti atleistojo Casey vietą. Tačiau tiek Messina, tiek Udoka, tiek Jasikevičius dar gali pakeisti Ujiri nuomonę ir aplenkti Nurse'ą lenktynėse dėl geidžiamos pozicijos.

Neoficialiais duomenimis, „Raptors“ naują vyriausiąjį trenerį pasirinkti turėtų iki birželio pabaigos.