Dar 2014-aisiais metais mainų su Bostono „Celtics“ metu savo ateitį paralyžiavusi Bruklino organizacija pastaraisiais metais aktyviai ieško galimybių sustiprinti savo sudėtį – antrojo rato šaukimais ar už NBA ribų rungtyniaujančiais laisvaisiais agentais.

Kasmet į Europą vykstantis S. Marksas šį pavasarį savo dėmesį skyrė keturiems susitikimams: Belgrado „Partizan“ prieš Zagrebo „Cedevita“, Pezaro „Consultinvest“ prieš Kapo d'Orlando „SikeliArchivi“, Vitorios „Baskonia“ prieš Kauno „Žalgirį“ bei Maskvos „CSKA“ prieš Stambulo „Fenerbahče“.

Balkanuose vykęs „Partizan“ ir „Cedevita“ susitikimas Marksą turėjo intriguoti dėl dviejų potencialiai NBA duris praverti galinčių jaunųjų krepšininkų dvikovos. Serbijos klubui atstovauja 21-erių metų atakuojantis gynėjas Vanja Marinkovičius, o kroatų ekipai – Bosnijos talentas Džananas Musa.

Nors Marinkovičius ESPN sudaromame perspektyviausių jaunųjų krepšininkų sąraše atsidūrė tik šią savaitę ir jame užėmė 98-ą iš 100 reitinguotų pozicijų, 18-metis Musa jau dabar yra laikomas vienu talentingiausių savo kartos žaidėjų Europoje.

Itin agresyviai krepšį atakuojantis bosnis nbadraft.net sudarytoje būsimosios biržos prognozėje šiuo metu yra įvardinamas aštuonioliktuoju šaukimu, o ESPN ekspertai jam žada šešioliktąją poziciją.

Nors abu „Nets“ vadovo stebėti Eurolygos turnyro mačai nepasižymėjo jaunų talentų gausa, jų pasirinkimas leidžia susiaurinti Bruklino organizacijos generalinio vadybininko dėmesio spektrą.

Spekuliuojama, jog „Žalgirio“ išvykos į baskų regioną metu Marksą labiausiai domino NBA debiutuoti jau spėjęs 26-erių metų gruzinas Tornike Šengelija (praleidęs susitikimą dėl traumos), o pirmenybių favoritų mūšyje – praeityje su „Nets“ sietas italas Nicolo Melli.

Atakuojančio gynėjo ir/ar lengvojo krašto rolėje rungtyniaujančių krepšininkų kategoriją atitinka ir 20-metis Kulboka, kuriam nbadraft.net prognozuoja 57-ąjį šaukimą artėjančioje naujokų biržoje. Markso stebėtame susitikime jaunasis lietuvis pelnė 3 taškus ir atkovojo 2 kamuolius.

Naujausioje ESPN prognozėje rašoma, kad A. Kulboką 51-uoju numeriu turėtų pasirinkti Vašingtono „Wizards“ klubas.

Dar gruodžio mėnesį „Sports Illustrated“ sudarytame perspektyvų šią vasarą pakliūti į NBA lygą turinčių žaidėjų sąraše Kulboka buvo įvardintas kaip „produktyvus ir atletiškas krašto puolėjas su snaiperio potencialu.“ Tiesa, vieno populiariausių pasaulio sporto portalų apžvalgininkų teigimu, marijampolietis privalo įgauti daugiau fizinės jėgos bei patobulėti gynyboje.

Nei Kapo d'Orlando, nei Pezaro klubuose šiame sezone nerungtyniauja nė vienas kitas krepšininkas, minimas į NBA galinčių persikelti žaidėjų kontekste.

Nors Kulboka, skirtingai nei Luka Dončičius ar Musa, nėra laikomas pirmo ryškumo talentu, juo susidomėjęs „Nets“ klubas galėtų pasinaudoti vadinamuoju „draft and stash“ modeliu – pašaukti žaidėją naujokų biržoje, tačiau palikti jį Europoje tolimesniam tobulėjimui.

Aukščiausioje Italijos krepšinio lygoje lietuvis šiame sezone per rungtynes vidutiniškai renka po 9,2 taško ir 4,1 atkovoto kamuolio, o tritaškius meta 38 procentų taiklumu.