Sudaryta statistika dar labiau paaštrino pastaruoju metu tarp lygos arbitrų ir žaidėjų tvyrančią įtampą. Visas būrys NBA žvaigždžių šiame sezone itin dažnai kritikuoja teisėjų darbą tiek dėl žmogiškojo faktoriaus nulemtų klaidų, tiek dėl, žaidėjų manymu, asmeninių simpatijų ir antipatijų nulemtų sprendimų.

Apie teisėjų darbą bent po kartą skambiai pasisakę yra Draymondas Greenas ir Kevinas Durantas („Golden State Warriors“), Paulas George'as ir Russellas Westbrookas (Oklahomos „Thunder“) bei ne tokį aukštą statusą lygoje turintys žaidėjai.

Tarp jų – ir Bruklino „Nets“ įžaidėjas Spenceris Dinwiddie, prieš kiek daugiau nei mėnesį po rungtynių su „Thunder“ viešai pareiškęs, jog jo veiksmai aikštėje būtų vertinami kitaip, jei jo vardas būtų žinomesnis.

„Ten yra Westbrookas, ten yra George'as, o aš – tik Spenceris Dinwiddie“ – po kontroversiškai pralaimėtų rungtynių prieš Oklahomos klubą skundėsi Bruklino gynėjas.

Paviešinus minėtųjų rungtynių paskutiniųjų dviejų minučių teisėjų sprendimų ataskaitą paaiškėjo, jog Dinwiddie buvo teisus: arbitrai lemiamomis akimirkomis net tris kartus priėmė neteisingus ir būtent „Nets“ nepalankius sprendimus.

Fivethirtyeight.com pateikiamoje suvestinėje paaiškėjo, jog būtent Bruklino klubas yra daugiausiai kartų švilpukais nuskriausta lygos komanda. Ties sąrašo viršumi yra ir nepasitenkinimą sprendimais ne kartą reiškę „Thunder“, ir lietuviškasis Denverio „Nuggets“ klubas.

Skaitytojams pateikiame visą daugiausiai neteisingų arbitrų sprendimų per paskutines dvi įtemptų rungtynių minutes sulaukusių NBA komandų sąrašą:

1. Bruklino „Nets“ (28)
2. Dalaso „Mavericks“ (26)
3. Denverio „Nuggets“ (24)
4. Oklahomos „Thunder“ (22)
5. Čikagos „Bulls“ (21)
6. Atlantos „Hawks“ (19)
7. Niujorko „Knicks“ (18)
8. Toronto „Raptors“ (18)
9. Bostono „Celtics“ (17)
10. Minesotos „Timberwolves“ (17)
11. Majamio „Heat“ (16)
12. Milvokio „Bucks“ (15)
13. Filadelfijos „76ers“ (15)
14. Portlando „Trail Blazers“ (15)
15. Jutos „Jazz“ (15)
16. Naujojo Orleano „Pelicans“ (14)
17. Vašingtono „Wizards“ (14)
18. Los Andželo „Lakers“ (13)
19. San Antonijaus „Spurs“ (13)
20. Šarlotės „Hornets“ (12)
21. Memfio „Grizzlies“ (12)
22. Finikso „Suns“ (12)
23. Sakramento „Kings“ (12)
24. Klivlando „Cavaliers“ (11)
25. „Golden State Warriors“ (11)
26. Indianos „Pacers“ (10)
27. Los Andželo „Clippers“ (10)
28. Detroito „Pistons“ (8)
29. Hjustono „Rockets“ (8)
30. Orlando „Magic“ (7)

Atsižvelgiant į išvardintuosius skaičius derėtų atkreipti dėmesį, jog nemaža dalis lygos komandų nedažnai atsiduria įtemptų rungtynių pabaigų situacijose. Kitas svarbus šios statistikos faktorius – ekipų žaidimo stilius. Dvi iš trijų paskutinių vietų sąraše užimančios ekipos („Pistons“ ir „Magic“) šiame sezone meta mažiausiai baudų metimų visoje lygoje.

Nepaisant šių faktorių, žvaigždžių skaičius komandoje turi akivaizdžią įtaką arbitrų sprendimams svarbiausių akimirkų metu. Net penkios iš šešių dažniausiai neteisingų epizodų traktavimų sulaukiančių komandų savo gretose neturi pirmo ryškumo krepšininkų.

NBA žaidėjų ir teisėjų asociacijų atstovai prieš porą savaičių surengė susitikimą, kuriame kalbėjo apie pašlijusių tarpusavio santykių pagerinimą. Paviešintoji dėsningų arbitrų klaidų statistika neabejotinai kliūstels dar daugiau žibalo į ir taip plačiai eskaluojamos temos analizavimo plėtrą.