Pirmuosius L. Kleizos žingsnius NBA iš arti stebėjo ilgametis lygos krepšininkas Andre Milleris, kuris kartu su lietuviu 2005-2006 metų sezone gynė Denverio „Nuggets“ garbę. Buvusio įžaidėjo veidą vos išgirdus L. Kleizos pavardę papuošė plati šypsena, o mintis užplūdo malonūs prisiminimai.

Šiuo metu Londone viešintis ir parodomuosiuose renginiuose su Jungtinės Karalystės jaunaisiais krepšininkais dalyvaujantis A. Milleris tinklalapiui DELFI pasakojo, jog ankstyvą brandą demonstravęs L. Kleiza jau debiutiniame savo sezone užsitarnavo „Nuggets“ senbuvių simpatijas.

„Linas buvo mano vyrukas. Tai tikrai neeilinė asmenybė. Jis sėkmingai žaidė Misūrio universitete ir NBA duris pravėrė jau mokėdamas labai daug. Linas buvo protingas naujokas“, – sakė A. Milleris, pridūręs, jog lietuvio labai pasiilgo ir paprašęs perduoti jam savo telefono numerį.

17 metų NBA lygoje praleidęs bei net 9 skirtingų ekipų marškinėlius per savo karjerą vilkėjęs 41-erių amerikietis pirmą kartą į „Nuggets“ atvyko 2003 metais, kuomet klubą papildė ir Carmelo Anthony.

A. Milleris atskleidė, kad greitai NBA žvaigžde tapusiam puolėjui jo dubleriu Denveryje tapęs L. Kleiza nebuvo eilinis bendraklubis. Nors pirmajame savo sezone lietuvis žaisdavo tik po 8,5 minutės ir rinkdavo po 3,5 taško, jau tada jis buvo rimtas C. Anthony konkurentas treniruotėse.

„Lino santykiai su Melo buvo labai įdomūs. Tie vyrukai nuolat susikirsdavo. Jie abu yra tikri kovotojai, todėl nė vienas iš jų niekada nenorėdavo nusileisti. Yra buvę visko, bet savo charakteriu išsiskyręs Linas mūsų lyderiui tikrai patiko“, – kalbėjo A. Milleris.

L. Kleiza šiuo metu eina Vilniaus „Lietuvos ryto“ viceprezidento pareigas, o apie tai sužinojęs A. Milleris nenustebo – anot jo, darbas klubo vadovybėje yra tinkamas po buvusio „Nuggets“ stratego George‘o Karlo ranka užaugusiam žmogui.

„Treneris Karlas buvo labai reiklus. Pas jį žaisti buvo sunku visiems, ne išimtis ir Linas. Tiesa, manau, jog Karlui toks žaidėjas kaip Linas buvo tinkamas. Ne veltui jis buvo 2009 metais Vakarų konferencijos finalą pasiekusios „Nuggets“ komandos dalimi“, – sakė A. Milleris.

Andre Milleris

Pats G. Karlas prieš kurį laiką taip pat buvo prabilęs apie L. Kleizos ir C. Anthony santykius. Treneris savo knygoje „Įsiutęs George‘as“ atskleidė įdomų pasakojimą iš būtent 2009 metų, kuomet C. Anhony atsisakė užleisti lietuviui savo vietą aikštelėje.

„Melo niekada nesistengė būti geru komandos draugu. 2009 metų kovą nutiko labai keistas incidentas, kai prastai žaidusį Melo nusprendžiau pakeisti. Kaip buvo įprasta, pakėliau nuo suolo L.Kleizą, tačiau Melo atsisakė palikti aikštelę!

Linas jau buvo išbėgęs ant parketo, todėl sutrikę žaidėjai tuomet tiesiog žiūrėjo vienas į kitą. Tai buvo man iki tol dar nematytas akibrokštas, neabejotinai paveikęs trenerio ir žaidėjo santykius. Tai buvo neįtikėtinas būdas pasiųsti mane velniop“, – knygoje rašė G. Karlas.

Nors dalis garsių buvusių „Nuggets“ žaidėjų, tokių kaip J. R. Smithas, Kenyonas Martinas ar tas pats C. Anthony po šios knygos išleidimo G. Karlą kritikavo ir vadino jį blogu treneriu, A. Milleris šį specialistą mini tik gerais žodžiais.

A. Milleris be „Nuggets“ yra atstovavęs Klivlando „Cavaliers“, Los Andželo „Clippers“, Filadelfijos „76ers“, Portlando „Trail Blazers“, Vašingtono „Wizards“, Sakramento „Kings“, Minesotos „Timberwolves“ ir San Antonijaus „Spurs“. Pastarajame klube atletas 2016 metais karjerą pabaigė.

Per visą karjerą vos tris mačus dėl traumų praleidęs A. Milleris į NBA istoriją įėjo kaip vienintelis žmogus, lygoje surinkęs bent 16 tūkst. taškų, 8 tūkst. rezultatyvių perdavimų ir 1,5 tūkst. perimtų kamuolių, tačiau niekada nepatekęs į „Visų žvaigždžių“ rungtynes.