Lietuvių savaitė

Paskutinioji lapkričio savaitė ne itin sėkmingai susiklostė Indianos „Pacers“ klube šiame sezone atsiskleisti sugebėjusiam Domantui Saboniui. Aukštaūgio atstovaujamas klubas per pastarąsias septynias dienas iškovojo tik vieną pergalę ir patyrė du pralaimėjimus, o šių susitikimų metu lietuvis pasižymėjo 9,7 taško, 7,7 atkovoto kamuolio ir 1,7 rezultatyvaus perdavimo vidurkiais.

Praėjusią savaitę iš žaidimo vos 30 procentų taiklumu atakavęs Domas rudenį užbaigė fiksuodamas 42 procentų tikslumą (9/21 met., 1/1 trit.), o nuo baudų metimo linijos atakuodamas 77 procentų taiklumu (10/13).

Ryškiausią teigiamą postūmį lietuvio statistikai padarė pirmadienio nakties rungtynės su Orlando „Magic“, kuriose Domantas žaidė visą ketvirtąjį kėlinį bei sugebėjo surinkti 19 taškų, 8 atkovotus kamuolius ir visus 5 šią savaitę atliktus rezultatyvius perdavimus.

Nors pirmąją kalendorinės žiemos savaitę „Pacers“ praleis nė sykio nepalikę Indianos valstijos, keliavimo atžvilgiu sutaupytų jėgų skaičių Indianapolio krepšininkai turės išnaudoti namuose sužaisdami net ketverias rungtynes.

Kas antrą dieną pradedant pirmadieniu „Bankers Life Fieldhouse“ arenoje lankysis Niujorko „Knicks“, Čikagos „Bulls“, Klivlando „Cavaliers“ ir Denverio „Nuggets“.

Nepalyginamai laisvesnę savaitę ką tik užbaigė Toronto „Raptors“ ekipa, per septynias dienas sužaidusi vos du susitkimus. Šarlotės „Hornets“ ir Indianos „Pacers“ palaužusio Kanados klubo gretose Jonas Valančiūnas vidutiniškai rinko po 12,5 taško ir 7 atkovotus kamuolius, iš žaidimo atakuodamas 52 procentų taiklumu.

Abejose rungtynėse beveik identiškais statistikos rodikliais pasižymėjęs JV pagaliau pademonstravo po sezono pradžioje patirtos čiurnos traumos ilgą laiką stokoto stabilumo ženklus, o sirgaliams padovanojo kelis įsimintinus metimus per Dwighto Howardo rankas.

Gruodžio mėnesį „Raptors“ pradės trimis akistatomis su Vakarų konferencijos komandomis. Antradienį į Torontą atvyks Finikso „Suns“, o penktadienį ir sekmadienį Jonas su komandos draugais svečiuosis Memfio „Grizzlies“ ir Sakramento „Kings“ tvirtovėse.

Savaitės autsaideriai: Los Andželo „Lakers“

Praėjusiąją savaitę vienuolika iš trisdešimties lygos klubų sužaidė net po ketverias rungtynes, o vienai iš šių ekipų toks tankus tvarkaštis atnešė net keturis pralaimėjimus per septynias dienas.

Skirtingai nei daugumai lygos autsaiderių, „Lakers“ klubui šie pralaimėjimai nesuteikia jokios vilties ateičiai. Savo pirmojo rato šaukimo pirmajame ateinančios naujokų biržos rate neturinti organizacija nesėkmėmis gerina Filadelfijos „76ers” arba Bostono „Celtics“ šansus pasikviesti vieną iš būsimųjų lygos žvaigždžių.

Nors rezultatas 0-4 atrodo išties tragiškai, „Staples Center“ arenoje aukso ir purpuro spalvų klubo namų rungtynes stebintys sirgaliai šią savaitę turėjo galimybę išvysti vienas įsimintiniausių šio sezono rungtynių. Brandono Ingramo vedami „Lakers“ dramatiškoje kovoje „Warriors“ ekipai nusileido tik po pratęsimo ir nusipelnė skambių ovacijų už parodytą kovingumą.

Pagirtina kova su čempionais kiek nuslopina pralaimėjimų „Clippers“, „Nuggets“ ir „Rockets“ ekipoms sukeltą klubo gerbėjų apmaudą.

Komandos pralaimėjimai atneša dar didesnį spaudimą įžaidėjui Lonzo Ballui. Vos 32 procentų taiklumu iš žaidimo viso sezono metu atakuojantis naujokas nacionaliniu JAV mastu kasdien sulaukia vis daugiau skaudžios kritikos.

Iš pralaimėjimų liūno išlipti ir toliau nesugeba Memfio „Grizzlies“ ir Čikagos „Bulls“ klubai, pralaimėję atitinkamai vienuolika ir aštuonis susitikimus iš eilės. Šią savaitę Grizliai nusileido „Spurs“ (dukart) ir „Cavaliers“, o Buliai - „Suns“, „Nuggets“ ir „Kings“ klubams.

Savaitės lyderiai: Klivlando „Cavaliers“

Pirmąjį pilną NBA reguliariojo sezono mėnesį itin sėkmingai užbaigė pastaruoju metu nesustabdomai rungtyniaujantys Klivlando „Cavaliers“, laimėję visas ketverias žaistas rungtynes ir pratęsę pergalių seriją iki vienuolikos paeiliui laimėtų susitikimų.

Pirmadienį ir antradienį Ohajo valstijos klubui teko rimtas iššūkis – du vakarus paeiliui susitikti su savąsias trijų pergalių serijas tuo metu turėjusiomis Filadelfijos „76ers“ ir Majamio „Heat“ ekipomis.

Visgi gera varžovų sportinė forma nė iš tolo neprilygo LeBrono Jameso ir kompanijos šiuo metu demonstruojamo krepšinio lygiui. „Cavaliers“ šias dvikovas laimėjo bendru 33 taškų skirtumu, o skambiausią savaitės pergalę iškovojo 113:91 išvykoje nušluodami atgimstančius „76ers“.

Puikią sezono atkarpą Klivlando ekipa pratęsė pergalėmis prieš Atlantos „Hawks“ ir Memfio „Grizzlies“, o viena iš galingo komandos žaidimo priežasčių tapo nuo atsarginių žaidėjų suolo kylantis Dwyane'as Wade'as.

Buvęs Majamio klubo simbolis šią savaitę vidutiniškai rinko po 16,8 taško ir 4,8 rezultatyvaus perdavimo, o tritaškius metė sau nebūdingai aukštu 55 procentų taiklumu (5/9).

Paminėjimo tarp savaitės lyderių nusipelno ir Milvokio „Bucks“ bei Jutos „Jazz“ komandos, iškovojusios po tris pergales ir nepatyrusios nė vieno pralaimėjimo.

Savaitės citata:
Andre Drummondas ir Joelis Embiidas

„Su visa derama pagarba, jis nesugeba mesti kamuolio į krepšį“ - Joelis Embiidas, Filadelfijos „76ers“.

„Kaip galima kalbėtis su žmogumi, kuris net negali žaisti dvejų rungtynių per dvi naktis. Aš šioje lygoje esu jau šešerius metus, ir esu praleidęs gal keturis ar penkis mačus. Todėl kai jis sugebės žaisti visą sezoną neimdamas atostogų, tegul ateina su manimi pasišnekėti“ - Andre Drummondas, Detroito „Pistons“.