Lietuvių savaitė

Nors Indianos „Pacers“ ekipos pergalių serija šią savaitę nutrūko, to paties negalima pasakyti apie sėkmingo Domanto Sabonio žaidimo laikotarpį. Atkakliose dvikovose, kuriose Indianpolio komanda pranoko „Magic“ ir „Raptors“ bei nusileido „Celtics“ krepšininkams, jaunasis lietuvis buvo viena ryškiausių klubo figūrų.

Per minėtuosius tris susitikimus Domas per vidutiniškai kiek daugiau nei 25 aikštėje praleistas minutes rinko po 13,3 taško, 5,7 atkovoto kamuolio, 1 rezultatyvų perdavimą ir dvi klaidas. Nors mūsų tėvynainiui sunkiai sekėsi prisiimti Myleso Turnerio pražangų ir Victoro Oladipo praleistų rungtynių užkrautą papildomą naštą puolime, taiklumo stoką aukštaūgis kompensavo agresyviu žaidimu.

Vos 30 procentų taiklumu (10/30 met., 2/4 trit.) iš žaidimo šią savaitę atakavęs Sabonis viso metė net 22 baudų metimus ir pademosntravo šaltakraujiškumą pataikydamas 18 iš jų (88 proc.).

Sėkminga savaitė leidžia lietuviui fiksuoti įspūdingą progresą – per aštuoniolika „Pacers“ gretose sužaistų rungtynių Domantas jau yra metęs daugiau baudų metimų (73), nei per visus praėjusius metus „Thunder“ ekipoje (67), bei fiksuoja ryškų šuolį jų pataikymo procente (75 prieš 65).

Individualios statistikos atžvilgiu sėkmingiausiomis Indianos klubo vidurio puolėjui tapo pralaimėtosios rungtynės su Bostono krepšininkais, išsiskyrusios 17 taškų ir 7 atkovotais kamuoliais.

Lietuviškojoje dvikovoje pralaimėjimą patyręs Jonas Valančiūnas savo akcijas pakelti sugebėjo tik paskutinėje savaitės dvikovoje su Atlantos „Hawks“ klubu. Po pralaimėjimų „Knicks“ ir „Pacers“ atsitiesę Toronto krepšininkai varžovus nušlavė net 34 taškų skirtumu, o JV tapo vienu naudingiausių rungtynių žaidėjų.

Visos savaitės metu vos po 17 minučių žaidęs Jonas per jas pasižymėjo 10 taškų ir 6,3 atkovoto kamuolio vidurkiais bei vidutiniškai atliko po vieną rezultatyvų perdavimą ir bloką. Vienintelį tritaškį prametęs uteniškis iš žaidimo atakavo net 62 procentų taiklumu, tačiau viso įsigudrino prarasti net 10 kamuolių.

Sėkmingai sezoną pradėjęs, tačiau čiurnos traumos pristabdytas lietuvis po penkiolikos sužaistų rungtynių pasižymi skurdžiausia karjeros statistika, kurią salygoja mažiausias aikštėje praleidžiamų minučių vidurkis.

Optimizmo vertinant JV statistiką prideda nežymiai pakilęs rezultatyvių perdavimų skaičius. Gerokai patobulėjusiu aikštės matymu ir puolimo skaitymu pasižymintis lietuvis įgauna vis daugiau iki šio sezono ženkliai stokoto universalumo.

Lietuviškieji klubai šią savaitę užbaigs antrąja Domo ir Jono akistata, naktį iš penktadienio į šeštadienį vyksiančioje Toronto „Air Canada Centre“ arenoje. Iki šios dvikovos „Raptors“ sužais tik vieną susitikimą, kai trečiadienį namie priims Šarlotės „Hornets“ krepšininkus ir pastaruoju metu puikią sportinę formą demonstruojantį Dwightą Howardą.

Savo ruožtu „Pacers“ jau šiąnakt namuose susirungs su Orlando „Magic“, o trečiadienį išvykoje mes iššūkį Vakarų konferencijos lyderiams Hjustono „Rockets“.

Savaitės autsaideriai: „Grizzlies“ ir „Magic“

Menką garbę pakliūti į naujai sudaromojo reitingo skiltį, skirtą apžvelgti prasčiausiai šiuo metų rungtyniaujančių NBA komandų rezultatus, Memfio ir Orlando klubai pakartoja antrą kartą iš eilės.

Praėjusią savaitę kartu su šiomis komandomis žaidybinės formos lentelės dugne skendę „Clippers“ sugebėjo atsitiesti ir iškovoti dvi pergales iš eilės, tačiau tiek „Grizzlies“, tiek „Magic“ šią savaitę ir vėl pralaimėjo visas trejas žaistas rungtynes.

Savotišku pasiteisinimu Floridos valstijos klubui galėtų tapti sudėtingas tvarkaraštis. Visus tris susitikimus JAV Padėkos Dienos savaitę Orlando ekipa žaidė išvykose, kur pripažino Minesotos „Timberwolves“ (118:124), Bostono „Celtics“ (103:115) ir Filadelfijos „76ers“ (111:130) pranašumą.

Net po 123 taškus į savąjį krepšį vidutiniškai praleidę „Magic“ kiekvienose rungtynėse bent viename kėlinyje varžovams leido pelnyti po 39 ar daugiau taškų. Sezono pradžioje demonstruotam puikiam puolimui pamažu grįžtant prie žaidėjų karjerų vidurkių Orlando spragos gynyboje ima šviesti vis ryškiau.

Ne ką optimistiškesnės nuotaikos tvyro ir Memfio stovykloje. Aštuntą pralaimėjimą iš eilės šiąnakt patyrę Grizliai savo gretose dar kurį laiką neturės Mike'o Conley, o sirgalių nerimą dar labiau sustiprino Chandlerio Parsonso patirta kelio trauma.

Negana to, pastaraisiais metais su chroniškomis žaidėjų sveikatos problemomis susiduriančio klubo vyriausiasis treneris Davidas Fizdale'as susitikimo su „Nets“ metu sugebėjo užrūstinti ir komandos simbolį Marcą Gasolį. Ispanas ketvirtąjį kėlinį praleido ant atsarginių žaidėjų suolo, o po rungtynių teigė, jog jaučiasi esąs „nevertinamas“.

Po aštuonis pralaimėjimus paeiliui patyrusios komandos darys viską, kad pasektų „Clippers“ pavyzdžiu ir išliptų iš žaidybinės krizės, tačiau ar riboti ištekliai leis klubams šią savaitę pataisyti savo situaciją?

Savaitės lyderiai: „76ers“, „Cavaliers“ ir „Heat“

Padėkos dienos proga NBA klubams šią savaitę gavus papildomą laisvadienį trys Rytų konferencijos komandos sugebėjo laimėti visas trejas žaistas rungtynes. Po ilgos pertraukos į pajėgiausių lygos ekipų sąrašą tvirtai ir užtikrintai beldžiasi pastaraisiais metais pralaimėjimus kolekcionavę Filadelfijos „76ers“, vedami jaunųjų Joelio Embiido ir Beno Simmonso.

Per pastaruosius keturis sezonus tris ar daugiau pergalių iš eilės Pensilvanijos valstijos klubas iškovojo tik penktą kartą, o įspūdingiausiu jų laimėjimu derėtų laikyti antrose per dvi dienas žaistose rungtynėse 20 taškų skirtumu pasiektą triumfą prieš Portlando „Trail Blazers“ ekipą.

Lapkričio mėnesį Bretto Browno auklėtiniai laimėjo aštuonis iš vienuolikos žaistų susitikimų, vienintelius pralaimėjimus patirdami prieš „Golden State Warriors“ (dukart) ir, kiek netikėtai, Sakramente prieš vietos „Kings“.

„76ers“ mėnesio pabaigoje laukia rimtas iššūkis, parodysiantis realų komandos pajėgųmą – per artimiausias keturias dienas klubas sužais trejas rungtynes su Rytų konferencijos favoritais laikomais „Cavaliers“, „Wizards“ ir „Celtics“.

Apsukų nemažina ir įsibėgėjęs Klivlando klubas, šiuo metu galintis pasigirti ilgiausia visoje lygoje septynių pergalių serija. Toli ieškoti 2016-ųjų metų čempionų sėkmingo žaidimo priežasčių nereikia: LeBronas Jamesas šią savaitę rinko po 26 taškus, 8 atkovotus kamuolius ir 8,3 rezultatyvaus perdavimo, o tritaškius metė net 50 procentų taiklumu (10/20).

Naujoje komandoje vis labiau apsipranta Kyrie Irvingo mainuose į Klivlandą atvykęs Jae Crowderis. Krašto puolėjas šią savaitę pirmą kartą vilkėdamas „Cavaliers“ aprangą ėmė demosntruoti stabilumo ženklus ir trejose rungtynėse iš eilės surinko dviženklį pelnytų taškų skaičių.

Galingiausiu Tyronno Lue auklėtinių pasirodymu tapo akistata su Detroito „Pistons“ krepšininkais. Intriguojančiu susitikimu rungtynių išvakarėse laikyta dvikova baigėsi daugiau nei užtikrinta „Cavs“ pergale 28 taškų skirtumu.

Pirmą kartą šiame sezone į Rytų konferencijos aštuntuką užkopė Majamio „Heat“ krepšininkai. Bostono „Celtics“ pergalių seriją nutraukusi komanda pradėjo nuosavą pergalių eilę, po mūšio su lygos lyderiais išvykose palauždami „Timberwolves“ ir „Bulls“ ekipas.

Neapdainuotu Majamio herojumi patyliukais tampa snaiperis Wayne'as Ellingtonas. „Auksine ranka“ klubo komentatorių pramintas atakuojantis gynėjas šią savaitę rinko po 16,3 taško per rungtynes ir viso pataikė net 13 tritaškių.

Kaip ir Filadelfijos klubas, „Heat“ artėjančią savaitę pradės savo pergalių seriją statydami ant kortos susitikime su „Cavaliers“ krepšininkais.

Savaitės citata:

„Aš myliu Derricką. Tai, ką jis padarė tame mieste. Aš tik noriu, kad jis būtų santarvėje su savimi. Kad ir ką jis benusprestų, aš žinau ką jam teko iškentėti ir kaip sunku buvo tai padaryti. Jis yra nuostabus žmogus, puikus krepšininkas. Tai, ką jis padarė tame mieste, buvo nepakartojama ir ypatinga, ir laikui bėgant, nors žmonės Čikagoje ir dabar jį myli ir vertina tai, ką jis pasiekė, bet aš manau, kad jie jį vertins tik labiau ir labiau“.

Tomas Thibodeau, Minesotos „Timberwolves“ vyriausiasis treneris.

Tomas Thibodeau ir Derrickas Rose'as