Lietuvių savaitė

Lapkričio vidurys tapo itin sėkmingus rezultatus NBA rungtyniaujantiems mūsų tėvynainiams atnešusia sezono atkarpa. Nors nei Domantas Sabonis, nei Jonas Valančiūnas negalėjo pasigirti ypatinga individualia statistika, tiek „Pacers“, tiek „Raptors“ šią savaitę užbaigė taip ir nepajutę pralaimėjimo skonio.

Indianapolio klubas atsistiesė po nesėkmėmis pažymėtos mėnesio pradžios ir šventė pergales prieš „Grizzlies“, „Pistons“ ir „Heat“ ekipas, o Domas šiuose susitikimuose vidutiniškai rinko po 11 taškų, 8,7 atkovoto kamuolio, 2 rezultatyvius perdavimus ir 1,3 klaidos, o iš žaidimo atakavo 50 procentų taiklumu.

Sėkmingiausia Saboniui tapo penktadienio nakties dvikova su „Pistons“, kurioje aukštaūgis pasižymėjo dvigubu dubliu – 12 taškų ir 10 atkovotų kamuolių.

Keturias pergales su „Raptors“ iškovojusiam Jonui savaitė susiklostė banguotai. Efektyviausiai sužaistose rungtynėse su Naujojo Orleano „Pelicans“ uteniškis surinko 21 tašką, tačiau savaitgalį pasižymėjo blankiais pasirodymais prieš „Knicks“ ir „Wizards“ krepšininkus.

Visos savaitės metu JV vidurkiai siekė 10,3 taško, 6 atkovotus kamuolius, 1,3 rezultatyvaus perdavimo, 0,8 bloko ir 2 klaidas, iš žaidimo taip pat atakuodamas 50 procentų taiklumu. Visgi dalis Valančiūno žaidimo neatsispindėjo statistikos protokoluose – lietuvis išsiskyrė gera gynyba ir svariai prisidėjo prie Toronto klubo pergalių serijos.

Savaitės autsaideriai: „Clippers“, „Grizzlies“ ir „Magic“

Šios savaitės rungtynių video įrašus kaip motyvuojančią mokomąją medžiagą naudoti galės trys ekipos, pralaimėjusios visus tris žaistus susitikimus – Los Andželo „Clippers“, Memfio „Grizzlies“ ir Orlando „Magic“. Nesėkmių serija visas išvardintąsias komandas „sugrąžino į realybę“ po itin optimistiškai susiklosčiusios sezono pradžios.

Keturiomis pergalėmis pirmenybes pradėję „Clippers“ kurį laiką žengė pirmoje Vakarų konferencijos vietoje, tačiau nuo šios džiugios akimirkos laimėjo tik vieną iš vienuolikos pastarųjų susitikimų bei patyrė jau aštuonis pralaimėjimus iš eilės.

Los Andželo krepšininkai savaitę pradėjo namuose nusileisdami Filadelfijos „76ers“, o po šių rungtynių leidosi į ilgą kelionę po Rytų konferencijos komandų arenas. Pratęsimo pareikalavęs mūšis su „Cavaliers“ klubo sirgalius nuteikė bent kiek pozityviau, tačiau šeštadienio naktį „Clippers“ 15 taškų skirtumu nusileido šešių pralaimėjimų seriją nutraukusiems Šarlotės „Hornets“.

Pagrindine tragiško Doco Riverso auklėtinių žaidimo priežastimi derėtų laikyti komandos sudėtį išretinusias traumas. Kalifornijos ekipai jau kuris laikas negali padėti pagrindiniai žaidimo organizatoriai Milošas Teodosičius ir Patrickas Beverley.

Pastarasis krepšininkas į aikštę galimai grįš jau pirmadienio nakties rungtynėse su Niujorko „Knicks“ klubu, tačiau serbų burtininko sveikatos būklė artimiausiu metu neleis jam prisijungti prie komandos draugų.

Savaitės rezultatai Los Andželo komandą nubloškė į seniai neregėtas žemumas. Vakarų konferencijoje „Clippers“ užima vos tryliktąją vietą, o visoje lygoje pergalių skaičiumi lenkia tik aukšto naujokų biržos šaukimo siekiančius „Mavericks“, „Kings“, „Hawks“ ir „Bulls“ klubus.

Sveikatos problemos įžaidėjo pozicijoje riboja ir Memfio „Grizzlies“ žaidybines galimybes. Dėl įsisenėjusios Achilo sausgyslės traumos komanda priversta rungtyniauti be senbuvio Mike'o Conley, kurio vietą starto penkete užėmus Mario Chalmersui Tenesio valstijos atstovai nusileido „Bucks“, „Pacers“ ir „Rockets“ krepšininkams.

Ne pirmus metus traumų persekiojama komanda po nesėkmių ruožo nusirito į aštuntą Vakarų konferencijos poziciją, iš kurios Memfio klubą išstumti taikosi tiek pat pergalių turintys Oklahomos „Thunder“ ir Jutos „Jazz“.

Po pastarojo susitikimo, kurį Davido Fizdale'o auklėtiniai namuose 22 taškų skirtumu pralaimėjo Hjustono klubui, į susitikimą su žiniasklaida komandos lyderis Marcas Gasolis atėjo vėluodamas geras dvidešimt minučių. Ispanas atviravo, jog tiek laiko svarstė ką galėtų pasakyti apie rungtynių eigą, kol galiausiai nusprendė tiesiog atsiprašyti komandos sirgalių.

Memfio klubui artimiausiu metu nepadės ir atakuojantis gynėjas Wayne'as Seldenas bei atsarginis vidurio puolėjas Brandanas Wrightas, tad „Grizzlies“ sirgaliams geresnių dienų gali tekti palaukti dar ne vieną savaitę.

Iš Rytų konferencijos viršūnės į turnyrinės lentelės vidurį sparčiai ritasi ir sezono pradžios atradimu tapę Orlando „Magic“. Floridos klubo žaidimą šiuo metu galima padalinti į dvi teniso setus atitinkančias atkarpas: pirmenybes pradėję santykiu 6-2 „Magic“ pastaruoju metu užfiksavo rezultatą 2-6.

Nors Orlando klubas šią savaitę taip pat susidūrė su medicininiais sunkumais – visas trejas rungtynes praleido šioje naujokų biržoje šeštu šaukimu pakviestas Jonathanas Isaacas – komandos žaidybinį regresą suversti traumoms būtų sunku.

Savaitę pradėję garbingu pasipriešinimu „Warriors“ ekipai „Magic“ pripažino „Trail Blazers“ pranašumą, o pastarajame susitikime net 40 taškų skirtumu nusileido rezultatyviausias rungtynes per pastaruosius penkerius metus sužaidusiems Jutos „Jazz“.

Savaitės lyderiai: Toronto „Raptors“

Įsibėgėję Toronto krepšininkai šią savaitę tapo vienintele visas ketverias žaistas rungtynes laimėjusia lygos komanda. Po Kanados klubo kojomis paeiliui krito solidžių varžovų būrys: „Rockets“, „Pelicans“, „Knicks“ ir „Wizards“ ekipos.

Vis geresnę sportinę formą demonstruojantys „Raptors“ šios pergalių serijos metu vidutiniškai pelnė po 115,3 taško per rungtynes, tačiau bene labiausiai džiuginančiu komandiniu rodikliu šią savaitę tapo ekipos rezultatyvių perdavimų vidurkis.

Kamuolio judėjimu paremtos puolimo filosofijos įdiegimą tarpsezonio metu akcentavęs klubas šioje statistinėje kateogrijoje fiksavo solidų skaičių – 26.

Palyginimui, toks sezono vidurkis leistų Dwane'o Casey auklėtiniams žengti trečioje daugiausiai rezultatyvių perdavimų atliekančių lygos komandų sąrašo vietoje, o pernai „Raptors“ vidutiniškai atlikdavo tik po 18,5 rezultatyvaus perdavimo ir pagal šį skaičių lygoje liko paskutiniai.
Dwane'as Casey

Atskiro paminėjimo šioje apžvalgos dalyje nusipelno ir Rytų konferencijos favoritais laikomi Bostono „Celtics“ ir Klivlando „Cavaliers“ klubai, šią savaitę laimėję po trejas žaistas rungtynes.

Savaitės citata:

„Man Oklahoma yra namai. Kol kas aš dar nespėjau čia aplankyti visų vietų, kuriose norėčiau pažvejoti. Tikiuosi, jog tokią galimybę turėsiu šią vasarą. Prie kalbų apie mano ateitį pripratau būdamas Indianoje, ypač prie su Los Andželu susijusių gandų. Todėl manęs tai neišmuša iš vėžių. Galiausiai sprendimą vis tiek priimsiu aš, ir aš visada buvau laimingas ten, kur esu. Taip ir rašykit. Aš esu laimingas“.
Paulas George'as

Paulas George'as, Oklahomos „Thunder“.