Itin ilgai užsitęsusias pastangas grįžti tarp keturių stipriausių lygos komandų (konferencijos finale ilgiau nei Vašingtono klubas nežaidė tik Los Andželo „Clippers“, niekados nesugebėję nužygiuoti iki minėtojo sezono etapo) „Wizards“ galėjo nutraukti jau pernai, tačiau liko per žingsnį nuo išsvajotojo tikslo.

Nė vienų namų rungtynių per visas atkrintamąsias varžybas nepralaimėjusi komanda turėjo puikią galimybę pavogti antrosisoe konferencijos pusfinalio rungtynėse pavogti namų pranašumą iš reguliariojo sezono Rytų čempionų Bostono „Celtics“, tačiau epiškoje Johno Wallo ir Isaiah Thomaso dvikovoje pastarasis sumetė net 53 taškus ir atnešė pergalę arenos šemininkams.

Skindami pergales savoje tvirtovėje „Wizards“ išplėšė septintąsias serijos rungtynes, kuriose Scotto Brookso auklėtinius pražudė geriausias karjeros rungtynes sužaidęs kanadietis Kelly Olynykas. Paskatinti šio tik paskutinę akimirką nutrūkusio žygio Vašingtono Burtininkai nusprendė išlaikyti savo sudėtį ir suteikti komandos branduoliui dar vieną šansą nutraukti beveik 40 metų trunkantį prakeiksmą.

Milžinišką krašto puolėjo Otto Porterio pasirašytą kontraktą su Bruklino „Nets“ (ketveri metai, 104 milijonai JAV dolerių) išlyginusi organizacija šiuo metu remiasi trimis savo karjeros piką tik atetityje pasieksiančiais krepšininkais – 27-erių metų J. Wallu bei 24-erių O. Porteriu ir Bradley Bealu – bei starto penketą užbaigiančiais šiurkštaus žaidimo stiliaus mėgėjais Markieffu Morrisu ir Marcinu Gortatu.
Bradley Bealas, Otto Porteris ir Johnas Wallas

Pagrindinis „Wizards“ penketukas savo svarba komandos žaidimui pranoko visą likusią lygą: išvardintieji žaidėjai kartu viso sužaidė 1,347 minutes, artimiausius persekiotojus (Ricky Rubio, Zachą LaVine'ą, Andrew Wigginsą, Gorgui Diengą ir Karl-Anthony Townsą) šio statistinio rodiklio sąraše aplenkdami net 467 minutėmis.

Itin intensyviu kovingumu pasižymintys žaidėjai tapo Vašingtono komandos sėkmės pagrindu, tačiau bent vienam iš jų sėdus ant suolo „Wizards“ žaidimo kokybė ženkliai smukdavo. Matydamas šią situaciją organizacjos generalinis vadybininkas Ernie Grunfieldas nusprendė paaukoti šių metų biržos pirmojo rato šaukimą ir įsigyti Bruklino „Nets“ rezultatyviai žaidusį Bojaną Bogdanovičių.

Kroatas puikiai įsiliejo į komandos žaidimą, tačiau atkrintamųjų varžybų metu tapo savo paties šešėliu, o šiandien toks į artimiausios ateities pergales orientuotas sprendimas vertinamas kaip nežymi klaida.

„Wizards“ galėjo suteikti daugiau žaidybinės patirties vieno geriausiai besiginančių komandos krepšininkų statusą jau užsitarnavusiam Kelly Oubrei, o gausiu talentingų žaidėjų skaičiumi pasižymėjusios naujokų biržos šaukimas būtų leidęs klubui pasipildyti finansiškai įkandamu ir perspektyviu krepšininku.

Išlyginus O. Porterio kontraktą ekipa buvo priversta atsisveikinti su B. Bogdanovičiumi, o kroato ir Brandono Jenningso išvykimų atvertas spragas užpildyti minimalios vertės kontraktus pasirašiusiais krepšininkais.

Trys „Wizards“ naujokai sėkmės atveju turėtų sustiprinti komandos atsarginių žaidėjų gretas – buvęs „Hawks“ krašto puolėjas Mike'as Scottas į žaidimą įneš universalumo, snaiperis Jodie Meeksas (per pastaruosius trejus metus sužaidęs tik 99-erias rungtynes) kompensuos Kroatijos rinktinės lyderio išvykimą, o vieninteliu trigubą dublį ne starto penkete pradėtose rugntynėse surinkusiu krepšininku pernai tapęs Timas Frazieris suteiks poilsio minučių J. Wallui.

Nors tokio kalibro krepšininkų (išskyrus galbūt T. Frazierį) atvykimas į kitas lygos komandas net nepriverstų gerbėjų atidžiau atkreipti dėmesį į tokius sudėties pokyčius, „Wizards“ komandoje jų indėlis bus ypatingai svarbus.
Timas Frazieris

Pernai 49 pergales iškovojusi komanda liko per žingsnį nuo to, jog pirmą kartą nuo „Wizards“ pavadinimo gimimo pasiektų respektabilią 50 laimėtų rungtynių ribą. Šio istorinio pasiekimo JAV sostinės klubas neįvykdė dėl itin sunkio reguliariojo sezono pradžios.

Ketverius metus vyriausiojo trenerio pareigas ėjusį Randy Wittmaną pakeitęs ilgametis „Thunder“ strategas S. Brooksas buvo laikomas Vašingtono klubo koziriu praėjusią vasarą planuotose derybose su iš Vašingtono kilusiu Kevinu Durantu, galiausiai atsisakiusiu net išklausyti gimtojo miesto komandos pasiūlymą.

Vos atvykęs į naująją darbovietę dešimt sezonų NBA sužaidęs ir čempionų žiedą su Hjustono „Rockets“ krepšininko karjeroje iškovojęs specialistas ėmėsi įdieginėti sau priimtiną žaidimo stilių ir taisyti pašlijusius J. Wallo ir B. Bealo santykius.

Žiniasklaidai duotuose komentaruose akmenis į vienas kito daržą mėčiusių gynėjų duetas praėjusiais metais sužaidė geriausius savo karjerų sezonus, o 245 Wallo Bealui atlikti rezultatyvūs perdavimai tapo aukščiausiu tokiu skaičiumi visoje NBA lygoje.

Gynybos specialistu laikomo R. Wittmano žaidėjams įskiepytus įpročius keisti pradėjęs S. Brooksas susidūrė su katastrofiška pirmenybių pradžia – per pirmąsias dešimt rungtynių „Wizards“ iškovojo tik dvi pergales, o lygos apžvalgininkai vis garsiau kalbėjo apie poreikį išardyti komandos branduolį.

Nors klubo gynyba viso sezono metu ryškiai regresavo lyginant su praėjusio trenerio užfiksuotais rezultatais, visus ketverius R. Wittmano vadovautus sezonus geresnį nei vidutinį ir tris kartus į geriausiųjų aštuntuką pakliuvusį gynybos reitingą fiksavusi komanda atsiskleidė naujomis spalvomis.

Vidutiniškai per 100 atakų po 111,2 taško pelnę „Wizards“ tapo septinta geriausiai puolančia NBA komanda, o toks puolimo reitingas tapo geriausiu rezultatu nuo 1961-ųjų metų egzistuojančio klubo istorijoje.

Visgi šio sezono tikslu S. Brooksas įvardina gynybos progresą, siekdamas suteikti atletiškai, jaunai ir vieną greičiausių visos lygos įžaidėjų savo gretose turinčiai komandai kuo daugiau galimybių leistis į greitąjį puolimą.

Perfrazuojant klišinę krepšinio frazę „Geriausias gynyba – puolimas“, Vašingtono komandai geresnė gynyba reikštų vieną geriausių puolimų visose NBA pirmenybėse.
Scottas Brooksas

Visgi svarbiausiu „Wizards“ klaustuku artėjančiame sezone taps krepšininkų sveikata. Pernai kiekvienas komandos starto penketo narys nepraleido daugiau nei šešerių rungtynių, o šiais metais šį skaičių jau viršijo M. Morrisas, dėl traumos į aikštė grįšiantis tiktai antroje lapkričio pusėje.

Abejotinų ligos istorijų kolekciją surinkusių atsarginių krepšininkų atvykimas kelia dar didesnį pavojų ir taip pakankamai trumpą suolą turinčiai komandai. Galbūt šiais metais pagaliau formą atgaus Ianas Mahinmi, praėjusią vasarą pasirašęs ketverių metų 64 milijonų vertės kontraktą ir viso per sezoną sužaidęs vos 31-erias rungtynes.

„Celtics“ ir „Cavaliers“ stengiantis integruoti komandų naujokus į savo žaidimo sistemas Vašingtonas turi šansą nuo pat sezono pradžios šauti į konferencijos viršūnę ir sėkmės atveju tapti reguliariojo sezono Rytų nugalėtojais.

Tęstinumą išsaugojusiam klubui toks pasiekimas būtų aukso vertės – atkrintamosiose varžybose savo arenoje nepriekaištingai žaidę „Wizards“ turėtų puikų šansą nutraukti nuo 1979-ųjų metų komandą lydintį prakeiksmą.

Šioje serijoje taip pat skaitykite:

Atsijauninusių „Hawks“ sezono tikslas – L. Dončičius?
Ar K. Irvingu ir G. Haywardu pasipildę „Celtics“ gali pasiekti daugiau negu pernai?
Perspektyvūs žaidėjai ir patrauklus krepšinis – „Nets“ bando atsispirti nuo lygos dugno
Paskutinis D. Howardo šansas: ar Supermenas ištrauks „Hornets“ iš vidutiniokų liūno?
Sėkmingos „Bulls“ pastangos tapti blogiausia NBA komanda
D. Nowitzki eros pabaigai besiruošiantys „Mavericks“ turi naują klubo veidą
Lietuviškasis „Nuggets“ klubas: komplektacijos klaidos, bręstančios žvaigždės ir neribotas potencialas
Naujų namų duris atveriantys „Pistons“ laukia jaunųjų krepšininkų progreso
Puolimo genijų vedami „Rockets“ sau kelia aukščiausius tikslus
Kas ves į priekį sudėtį išdraskiusius „Pacers“?
Skaudžias netektis „Clippers“ sugebėjo paversti maloniais netikėtumais
Jauną branduolį surinkusių „Lakers“ stovykloje – seniai nematytas optimizmas
Varžovams skaičiuojant nuostolius „Heat“ ruošiasi agresyviam šturmui
Evoliucionuojantys „Grizzlies“ artėja prie modernaus krepšinio filosofijos
Tamsusis NBA arkliukas: graikų antžmogio vedami „Bucks“
„Timberwolves“ sudėtis – geriausia klubo istorijoje, bet ar to pakaks sugrįžimui į lygos elitą?
Maištininkai, vaikštantys skustuvo ašmenimis – svarbiausias sezonas „Pelicans“ istorijoje
Ilgai lauktas naujos „Knicks“ eros startas
Jauni, energingi ir pasimetę – užsitęsusi Orlando „Magic“ identiteto krizė
Ar galime „Thunder“ laikyti rimtais pretendentais į NBA čempionų titulą?
Slidžios, bet intriguojančios „76ers“ supertalentų perspektyvos
Kantrybe apsišarvavusių Finikso „Suns“ vilties spinduliai
Sudėtingas atkrintamųjų varžybų iššūkis nenuslopino „Trail Blazers“ ambicijų
Sakramento „Kings“ pagaliau atsikratė pajuokos objekto etiketės
Konkurentų sprogdintų fejerverkų šešėlyje likę „Spurs“ išsaugojo lygos favoritų statusą
„Raptors“ bando kratytis savanaudžių etiketės: lyderiams – nauji klubo reikalavimai
„Jazz“ atsisveikino su pagrindine žvaigžde, bet ne su atkrintamųjų varžybų viltimis