Per iki šiol trejas sužaistas draugiškas rungtynes JV aikštelėje vidutiniškai praleisdavo po 19 minučių ir rinkdavo po 9,7 taško bei 7,7 atšokusio kamuolio.

„Jis atlieka nuostabų darbą. Toks Jono žaidimas – geriausias, kokį man teko matyti. Bet aš kalbu ne tik apie skaičius, o ir apie žaidimo suvokimą. Jonas puikiai skaito žaidimą ir priima gerus sprendimus būdamas su kamuoliu – jis prisitaiko prie naujosios mūsų žaidimo sistemos, – mintimis apie šeštą sezoną NBA žaisiantį uteniškį kalbėjo kanadiečių vairininkas.

– Jis sulauks perdavimų po krepšiu, kad žaistų vienas prieš vieną, tačiau ne labai daug – tai mūsų naujo žaidimo stiliaus pasekmė. O gynyboje jo atsakomybė prieš varžovų pikenrolą išliko tokia pati, be to, jis ir toliau atsakingas už kamuolių susirinkimą po krepšiu. Bet labiausiai mane džiugina jo sprendimai.“

D. Casey pasidžiaugė, kad po vasaros praleistos su Lietuvos rinktine centras atvyko puikios sportinės formos ir psichologiškai sutvirtėjęs. Specialistas taip pat pažymėjo, kad po praėjusio sezono jis lietuvį buvo informavęs apie laukiančius komandos žaidimo pokyčius, todėl buvo paruošęs mūsiškiui namų darbų,

Pagrindinės užduotys buvo lavinti tritaškį metimą, kamuolio varymą, o svarbiausia – fizinę formą, kad būtų pasirengęs bėgti ir greitai judėti. Pastaroji savybė turėtų nulemti ir tai, ar šiemet J. Valančiūną matysime žaidžiančią paskutinėmis rungtynių akimirkomis.

„Dėl žaidimo puolime man niekada nekildavo klausimų – viskas priklauso nuo to, ar jis sugebės apsiginti nuo žemų vidurio puolėjų kaip Kevinas Love'as ar Draymondas Greenas. Vis dar yra komandų, kuriose aukštaūgiai atlieka svarbius vaidmenis, bet jeigu varžovų penketą treneris sumažina, klausimas, ar Jonas susitvarkys gynyboje. Bet kiek dabar man tenka matyti, jis susitvarko, – patikino „Raptors“ generolas, pasidžiaugęs ir pasikeitusiu lietuvio požiūriu.

– Man patinka jo nusiteikimas: Jonas supranta, kad daug perdavimu nesulauks, bet žino, kaip gali susikurti sau galimybes atakuoti. Jonas supranta savo vaidmenį, todėl neužsikrauna spaudimo, jog privalo pelnyti taškus – yra daugiau dalykų, kuriuos darydamas gali nulemti pergalę.“

Nepaisant visų pagyrų, užkulisiuose vis dažniau kalbama, kad sezono eigoje arba vasarą JV bus bandoma išmainyti, nes „Raptors“ nuo 2018-2019 metų sezono paprasčiausiai nebeatlaikys finansinės naštos.

Visgi iki 2020-ųjų sutartį turintį centrą Toronto ekipos vairininkas vis dar regi savo schemose.

„Oi ne, – paklaustas apie galimą vidurio puolėjų išnykimą NBA, sureagavo D. Casey. – Daug žmonių apie tai kalba, tačiau toks jų darbas. Žinote, mūsų darbas yra įmesti į krepšį, skaityti žaidimą, o tie šnekoriai kartais turi ir kurti. Aukštaūgiai visuomet čia bus reikalingi: juk kažkam reikia kovoti dėl kamuolių, ginti krepšį ir būti grėsme po krepšiu.“

Artimiausias draugiškas rungtynes „Raptors“ žais jau artėjančią naktį, o kanadiečių varžovais bus Detroito „Pistons“ krepšininkai.