Pernai Floridos valstijos klubas užfiksavo istorinį rezultatą. Per pirmąją sezono pusę vos 11 pergalių iškovojusios komandos sirgaliai jau domėjosi aukščiausiais šaukimais pakviesimų lygos naujokų žaidimu, tačiau „Heat“ pribloškė visą NBA lygą ir antroje sezono pusėje laimėjo net 30 iš 41 sužaisto susitikimo.

Toks stebėtinas šuolis neatnešė Majamio organizacijai patekimo į atkrintamąsias varžybas, tačiau devintąją vietą Rytuose užėmusi komanda šią vasarą paskyrė tęstinumo išlaikymui ir stengsis netikėtai aukštą sportinę formą atstatyti jau nuo reguliariojo sezono pradžios.

Net vienuolika iš penkiolikos pernai ekipoje rungtyniavusių krepšininkų išlaikę „Heat“ pasipildė tik iš Bostono atvykusiu Kelly Olynyku bei trimis lygos naujokais – Derricku Waltonu, Mattu Wiliamsu ir keturioliktuoju šaukimu pakviestu vidurio puolėju Bamu Adebayo.

Būtent pastarasis krepšininkas treniruočių stovykloje stipriai nustebino komandos draugus. Dwighto Howardo sudėjimo žaidėjas savo mobilumu ir galimybe keistis ginamaisiais sužavėjo Tylerį Johnsoną, o jo taiklumas atakuojant iš trijų taškų zonos paliko įspūdį snaiperiui Wayne'ui Ellingtonui.

Vasaros lygoje solidžiais 16,7 taško ir 8,4 atkovoto kamuolio vidurkiais pasižymėjęs B. Adebayo gali netikėtai tapti svarbiu „Heat“ rotacijos žaidėju, tačiau svarbiausią vaidmenį komandoje vaidins po praėjusio sezono klube išlaikytų krepšininkų brigada.

Sėkmės priežastis – alinantis treniruočių režimas?

Ericas Spoelstra

Majamio organizacija NBA lygos kontekste išsisikiria legendomis apipintomis ikisezoninėmis treniruočių stovyklomis. Su karinėmis pratybomis intensyvumu lyginamas procesas duoda savo vaisių – visa eilė krepšininkų atvykę į „Heat“ jau pirmais metais sužaidžia geriausius savo karjeros sezonus (puikūs pastarųjų metų pavyzdžiai yra Dionas Waitersas ir Jamesas Johnsonas), tačiau milžiniški krūviai atgraso kai kuriuos lygos veteranus nuo galimybės pasirašyti kontraktą su Floridos klubu (Pau Gasolis).

Alinantis fizinio rengimo procesas ne tik padeda žaidėjams įgauti geriausią gyvenimo formą, tačiau ir tampa pagrindiniu „Heat“ ginklu viso sezono metu. Pernai Majamio klubas neatsitiktinai pradėjo skinti pergales būtent antroje pirmenybių pusėje – varžovams susiduriant su nuovargio problemomis Erico Spoelstros auklėtiniai ryškiai lenkia daugumą ekipų savo fizine būkle.

Nepaisant ryškių superžvaigždžių trūkumo, E. Spoelstros auklėtiniai pernai liko per plauką nuo tikro krepšinio stebuklo bei galimybės patampyti nervus Bostono „Celtics“ krepšininkams, kuriems „Heat“ galėjo tapti dar neparankesniu varžovu, nei pirmąsias dvi serijos rungtynes laimėję Čikagos „Bulls“ krepšininkai.

Nors šį sezoną Majamis pasitinka su išaugusiais lūkesčiais, klubo strategas neskuba piešti savo ekipai vietos pirmajame susilpnėjusios Rytų konferencijos aštuntuke. E. Spoelstros teigimu, kiekvienas sezonas yra kitoks, ir tikėtis, jog komanda sėkmingai „atsineš“ pernai įgautą formą į šių metų pirmenybes, būtų naivu. Nėra jokios abejonės, kad ir šiuo metu „Heat“ žaidėjai lieja devynis prakaitus siekdami įgauti tokią pat gerą ar net geresnę fizinę formą, nei praėjusio sezono išvakarėse.

Atletiškumas, fizinė jėga ir ryžtas kautis dėl kiekvieno aikštės centimetro padėjo beveik visų pagridinių statistikos rodiklių lentelėse tarp 11-20 vietų likusiai komandai įgauti elitinės komandos statusą vieno svarbiausių aspektų atžvilgiu. Po 104,1 taško per 100 atakų vidutiniškai praleidę „Heat“ pagal šį skaičių pakliuvo tarp penkių geriausių lygos komandų, nusileisdami tik „Spurs“, „Warriors“, „Jazz“ ir „Hawks“ klubams.

Visgi tarp vidutiniškumą įkūnijusių samanų savo galvą kelia ne tik ši ryški rožė, bet ir itin atgrasi piktžolė. Penkta mažiausiai baudų metimų išmetusi komanda jas realizavo vos 70,6 procento taiklumu ir pagal šį rodiklį užėmė pačią paskutinę vietą visoje NBA lygoje.

Motyvuoti žaidėjus dirbti fizinio rengimo stovykloje po pernykščio scenarijaus neturėtų būti sunku. Pergalių skonį ir pasitikėjimą savimi pajutę krepšininkai po apmaudžiai susiklosčiusio finišo turnyrinėje lentelėje į darbą turėtų žvelgti su trigubu entuziazmu.

Jei komandos branduolys sugebės išvengti pernai kortas sujaukusių traumų (Joshas Richardsonas praleido 29, D. Waitersas – 36, o Justise'as Winslow net 64 susitikimus) ir išlaikys „Heat“ vizitine kortele tapusį intensyvumą ir susikaupimą, Floridos organizacija gali ne tik grįžti į atkrintamąsias varžybas, bet ir kovoti dėl namų aikštės pranašumo pirmajame jų etape.

Ar Europos čempionas paliks pėdsaką NBA istorijoje?

Goranas Dragičius

Itin svarbų vaidmenį Majamyje šiais metais vaidins Slovėnijos rinktinės lyderis Goranas Dragičius. Pernai įžaidėjas fiksavo įspūdingą statistiką – 20,3 taško, 3,8 atkovoto kamuolio ir 5,8 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes bei 41 proc. tritaškių taiklumas – tačiau nesulaukė kvietimo atstovauti Rytų konferencijai Visų žvaigždžių rungtynėse.

Pirmąjį tarptautinių turnyrų medalį Slovėnijos vyrų krepšinio rinktinei atnešęs gynėjas šiais metais turėtų sulaukti dar rimtesnio po traumų atsigavusių komandos draugų indėlio, o Rytus palikus Paului George'ui, Jimmy Butleriui, Carmelo Anthony ir Paului Millsapui (bei sunkią traumą patyrus Isaiah Thomasui) šį vasarį konferencijai atstovaus net penki pernai rungtynėse nedalyvavę žaidėjai.

Nors kandidatų debiutui šiame renginyje netrūksta – Kristapas Porzingis, Bradley Bealas, Joelis Embiidas – šansą pirmą kartą pakliūti į žaidybine prasme pastaruosius metus nuviliančias, tačiau statuso atžvilgiu vis dar prestižines rungtynes turės ir G. Dragičius.

Toks įvertinimas būtų iš tiesų išskirtinis: Goranas taptų ne tik pirmuoju slovėnu, apsivilkusiu Visų žvaigždžių komandos aprangą, bet ir vos antruoju europiečiu įžaidėju, sulaukusiu tokio pripažinimo.

Prie Tony Parkerio prisijungti galintis gynėjas šiais metais turės puikią galimybę ne tik atvesti „Heat“ į atkrintamąsias varžybas, bet ir įrašyti savo pavardę į NBA istorijos metraščius.

Šioje serijoje taip pat skaitykite: