Kalifornijos valstijos organizacija šią vasarą įvykdė ir daugiau kardinalių pokyčių. Naujas darbovietes jau susirado J. J. Redickas (Filadelfijos „76ers”), Jamalas Crawfordas (Minesotos „Timberwolves“) ir Raymondas Feltonas (Oklahomos „Thunder“), o tai reiškia, jog iš pernykštės klubo gynėjų rotacijos komandoje liko vienintelis Austinas Riversas.

Duris „Clippers“ parodė ir dar keliems atsarginiams krepšininkams bei starto penkete lengvojo krašto puolėjo poziciją užėmusiam Lucui Mbah A Moutei, tačiau žvelgiant iš perspektyvos bene svarbiausiu sprendimu Los Andžele gali tapti Doco Riverso atleidimas iš krepšinio operacijų prezidento posto.

Ilgametis komandos strategas lieka vyriausiojo trenerio poste, tačiau klubo komplektacijos sprendimų atsakomybė nuo šiol atiteks iš „Thunder“ persiviliotam Michaelui Wingeriui bei specialiuoju konsultantu pasamdytam „Warriors“ sėkmės kalviui Jerry Westui.
Jerry Westas

Dar birželio viduryje šio darbo ėmęsis ilgametis „Lakers“ krepšininkas svariai prisidėjo prie C. Paulo ir Blake'o Griffino ateitį nulėmusių sprendimų, o pirmuosius žingnius žengė jau naujokų biržos naktį, kurios metu „Clippers“ nusipirko du antrojo rato šaukimus, kuriais pasirinko Sindariusą Thornwellą ir Jawuną Evansą.

Atitinkamai atakuojančio gynėjo ir įžaidėjo pozicijose rungtyniaujantys krepšininkai kartu su „Warriors“ pakviestu Jordanu Bellu laikomi geriausias galimybes NBA lygoje įsitvirtinti turinčiais antrojo rato šaukimais, o J. Westas pagarbos už šiuos sprendimus sulaukė naujoje darbovietėje nepraleidęs nė savaitės.

Pagrindiniu dabartinių lygos čempionų komplektacijos architektu įvardijamas specialistas drąsiai ėmėsi naujo iššūkio ir artimiausių sezonų metu sieks sugrąžinti „Clippers“ į Vakarų konferencijos elitą.

Priekinės linijos trejete – „stiklinių“ krepšininkų duetas
DeAndre Jordanas, Patrickas Beverley, Danilo Gallinari ir Blake'as Griffinas

Artėjantis sezonas didžiausią nerimą Los Andželo klubo sirgaliams kelia žaidėjų sveikatos būklės atžvilgiu. Penkerių metų trukmės maksimalios vertės kontraktą pasirašęs B. Griffinas turėtų tapti svarbiausia klubo puolimo dalimi, tačiau puolėjo pastarųjų sezonų medicininė istorija riboja optimistinių prognozių kiekį.

Nors „Clippers“ palikus vienam geriausių visų laikų įžaidėjų ieškant jo žaidimo kūrimo sugebėjimus kompensuoti galinčių krepšininkų visos akys krypsta į pagaliau į NBA atvykusį serbų burtininką Milošą Teodosičių, nemaža šios naštos dalis kris ir ant B. Griffino pečių.

Pernai po 4,9 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes vidutiniškai rinkęs Blake'as pernai vienuolikoje susitikimų į aikštę žengė be traumuoto CP3 pagalbos, ir šiose dvikovose minėtąjį statistinį rodiklį pakėlė iki daugiau nei solidaus 6 rez. perd. vidurkio.

Šiais metais kertiniu „Clippers“ puolimo varikliu tapsiantis žaidėjas gali kilstelti savo statistiką iki geriausių karjeros rezultatų, tačiau Los Andželo klubui net aktualesne už sėkmingą žaidimą taps puolėjo galimybė sužaisti kuo daugiau rungtynių.

Per pastaruosius trejus metus vien reguliariuosiuose sezonuose Blake'as dėl įvairių traumų praleido net 83 susitikimus – daugiau, nei pilną sezoną. „Clippers“ sirgaliai juokauja, jog norėdami pamatyti ekipą atkrintamosiose varžybose klubo medikai privalo suvynioti B. Griffiną į dvisluoksnę burbulinę plėvelę, kitaip atletiškasis aukštaūgis neišvengiamai vėl ras būdą eliminuoti save iš rikiuotės.

Savo pašonėje 2009-ųjų metų pirmasis šaukimas turės naują kompanjoną. Ilgus metus aukšto lygio startinio lengvojo krašto ieškoję „Clippers“ šią vasarą pasipildė italu Danilo Gallinari, pernai Denveryje vidutiniškai pelniusiu po 18,2 taško per rungtynes.

Įdomu tai, jog praėjusiame sezone 62 proc. savo žaidybinio laiko Gallo praleido sunkiojo krašto vaidmenyje, tačiau atvykęs į naują komandą turės dar sykį persiorientuoti ir grįžti prie įprastesnės trečiojo numerio rolės.

Kalbant apie italo NBA karjerą neįmanoma nepaminėti žaidėją persekiojančių traumų. Pernai Danilo sužaidė 63 susitikimus, ir nors šis skaičius toli gražu neypatingas, tai trečias aukščiausias toks jo sezono rodiklis per devynerius stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje praleistus metus.

Nors B. Griffino, D. Gallinari ir DeAndre Jordano trejetas atrodo potencialiai įdomia ir galinga priekine linija, trapiojo dueto sveikatos būklė veikiausiai nulems „Clippers“ poziciją tarp 5-8 vietos Vakarų konferencijoje ir nepatekimo į atkrintamąsias varžybas.

Ilgai lauktas šuolis – ko tikėtis iš debiutinio M. Teodosičiaus sezono?
Milošas Teodosičius

Ne vienerius metus su persikėlimu į NBA lygą sietas serbų įžaidėjas pagaliau ryžosi šiam žingsniui ir per Atlanto vandenyną persikėlė būdamas jau 30-ies metų amžiaus.

Vienu vyriausių visų laikų NBA naujokų tapsiantis žaidėjas siekė gauti garantijas, jog atvykęs į lygą nebus priverstas sėdėti ant suolo, ir su CP3 išsiskyrę „Clippers“ tapo tobulu europiečio pasirinkimu.

Milošo adaptaciją naujoje lygoje palengvinti turėtų pozicinis konkurentas P. Beverley. Vieną sezoną Pirėjo „Olympiacos“ gretose kartu praleidę krepšininkai yra gerai pažįstami ir negaili komplimentų vienas kitam.

Amerikiečio teigimu, du įžaidėjai gali sėkmingai rungtyniauti būdami aikštėje kartu, o tokia žaidimą kuriančio ir varžovų žaidimą griaunančio gynėjų kombinacjia gali tapti rimtu „Clippers“ koziriu.

Nors neabejotinai silpnąja M. Teodosičiaus puse tapsianti gynyba gali sąlyginai apriboti jo žaidimo laiką, šansas „paslėpti“ serbą ties mažiau pavojingu varžovų perimetro žaidėju, o Russelų Westbrookų, Stephenų Curry ir kitų superžvaigždžių priežiūrą patikėti P. Beverley leidžia D. Riversui pamėginti eksperimentuoti šį duetą aikštėje laikant kartu.

Vienas iš penkių geriausiai perdavimus šiuo metu dalinančių pasaulio krepšininkų turėtų padėti „Clippers“ išlaikyti „Lob City“ pravardę. C. Paulo užduotį kabinti virš lanko kamuolius B. Griffinui ir D. Jordanui serbas gali ne tik perimti, bet ir suteikti jai papildomo žavesio.

Įdomu tai, jog JAV bukmekeriai europiečio neįtraukė net tarp dvylikos pagrindinių kandidatų iškovoti geriausio metų naujoko apdovanojimą. Daug metų savo talentus senojo žemyno gerbėjams demonstravęs M. Teodosičius atvykęs į NBA tikrai turės ką įrodyti ir nestokos ambicijų paneigti skeptikų nuomones.

Daugelio analitikų manymu, „Clippers“ šiais metais turėjo „sprogdinti“ savo sudėtį ir pradėti kardinalų jos atjauninimo bei atnaujinimo procesą. J. Westo sprendimu Los Andželo klubas išsaugojo viltis kovoti dėl pergalių, tačiau vargiai pretenduoja į aukščiausius tikslus.

Nepaisant susilpnėjusios komandos, sirgaliai šio sezono laukia su nekantrumu. D. Riverso eroje stagnacija ir neišpildytais lūkesčiais pasižymėjęs klubas pagaliau verčia naują puslapį ir po ilgos pertraukos įgauna nenuspėjamumo faktorių.

Šioje serijoje taip pat skaitykite: