Klubo vadovybėje Artūrą Karnišovą, Tomą Balčėtį, o nuo šios vasaros ir Martyną Pocių turintys „Nuggets“ sezoną pasitinka atlikę du sudėties komplektacijos pokyčius, kurie NBA analitikų akyse vertinami kardinaliai skirtingai.

Naujokų biržos naktį Denverio organizacija atliko mainus, kurių metu Jutos „Jazz“ ekipai perleido tryliktąjį šaukimą, už jį gaudami kanadietį Trey'ų Lylesą ir dvidešimt pirmąjį šaukimą, kuriuo „Nuggets“ pakvietė Tylerį Lydoną.

Šių mainų dėka Denverio klubas po sutarties su Paulu Millsapu pasirašymo savo gretose turi net šešis sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje rungtyniaujančius krepšininkus – P. Millsapą, Kennethą Fariedą, Darrellą Arthurą, Juancho Hernangomezą bei jau minėtuosius T. Lylesą ir T. Lydoną.

Toks ketvirtųjų numerių kiekis sukels rimtų klausimų vyriausiajam treneriui Mike'ui Malone'ui, turėsiančiam išspręsti žaidybinio laiko padalinimo problemą. Visgi puse lūpų kalbama, jog „Nuggets“ ruošiasi išmainyti prieš kelis metus būsima lygos žvaigžde laikytą K. Fariedą, tačiau atletiškojo puolėjo vertė mainų rinkoje šiuo metu yra smarkiai kritusi.

Būtent šioje pozicijoje Denverio klubas turi ir didžiausiu šios vasaros laimikiu tapusį P. Millsapą. Trejų metų kontraktą su klubu sudaręs 32-ejų metų krepšininkas pastaruosius ketverius metus reguliariai žaidė Visų žvaigždžių rungtynėse, o jo atvykimas laikomas vienu geriausių vasaros sprendimų visoje NBA lygoje.

Nors siekdami atlaisvinti P. Millsapui vietą algų biudžete „Nuggets“ buvo priversti atsisveikinti su rezultatyviausiu praėjusio sezono žaidėju Danilo Gallinari, klubas šių ėjimų dėka neabejotinai sustiprėjo, o iš toli pataikančių ir puikiai perdavimus skirstančių P. Millsapo ir Nikola Jokičiaus duetas turėtų tapti viena unikaliausių priekinių linijų Denverio klubo istorijoje.

Įžaidėjo pozicijoje – trys variantai ir nė vieno teisingo?
Jameeras Nelsonas ir Emmanuelis Mudiay

Didžiausių abejonių „Nuggets“ sudėtyje kelia įžaidėjo pozicijoje rungtyniaujančių krepšininkų trijulė. Tarp šių trijų krepšininkų daugiausiai rungtynių starto penkete (41) pernai pradėjo Emmanuelis Mudiay, tačiau antroje sezono pusėje įžaidėjas ne tik užleido šią rolę veteranui Jameerui Nelsonui, bet visiškai iškrito iš M. Malone'o rotacijos ir didžiąją likusių rungtynių dalį praleido jas stebėdamas iš šalies.

Minėtasis J. Nelsonas, lyginant su kitais dviem jaunaisiais įžaidėjais, į komandos žaidimą įneša stabilumo, tačiau vasario mėnesį 36-ąjį gimtadienį atšvęsiantis ir ypatingu atletiškumu niekada nepasižymėjęs krepšininkas tampa našta komandos gynybai.

Analizuojant praėjusio „Nuggets“ sezono eigą dažnai akcentuojamas N. Jokičiaus perkėlimas į starto penketą, jame pakeičiant bosnį Jusufą Nurkičių. Nuo gruodžio mėnesio serbo paslaugomis nuo pirmųjų minučių besirėmusi Denverio komanda užfiksavo fantastišką skaičių – ekipos puolimas buvo efektyviausias visoje lygoje ir pagal per 100 atakų pelnomų taškų vidurkį „Nuggets“ lenkė net pačius „Golden State Warriors“.

Verta pažymėti, jog nuo sausio mėnesio šiam uraganiniam puolimui vadovavo J. Nelsonas, per šį laikotarpį vidutiniškai rinkęs po 6 rezultatyvius perdavimus per rungtynes. Visgi atsivėrusios skylės ir taip šlubuojančioje gynyboje tapo „Nuggets“ pragaištimi – po 112,2 taško per rungtynes praleidę Denverio krepšininkai pagal šį skaičių nuo sausio mėnesio tapo blogiausia lygos komanda.

Trečiasis ir bene realiausias kandidatas startinio įžaidėjo rolei yra pernai debiutinį sezoną NBA lygoje sužaidęs kanadietis Jamalas Murray. Geriausiai iš toli atakuojančiu NCAA krepšininku nuo Stepheno Curry laikytas snaiperis pernai buvo išbandytas atakuojančio gynėjo vaidmenyje, tačiau antroje sezono pusėje ėjo atsarginio įžaidėjo pareigas.

Po 9,9 taško per rungtynes vidutiniškai pelnęs naujokas aikštėje dažnai atrodė it sukaustytas, tačiau sezono metu paaiškėjo tikroji tokio riboto judrumo priežastis. Kanadietis visą sezoną žaidė kęsdamas išvaržos keliamus skausmus, o šią traumą išsioperavo tik pasibaigus reguliariajam sezonui.

Tvirtu charakteriu pasižymėjęs įžaidėjas tikrąjį savo potencialą atskleisti turėtų tik šiame sezone, kuriame jo pečius užguls nemažos atsakomybės našta.

Bręstanti naujoji „Nuggets“ žvaigždžių karta
Nikola Jokičius ir Gary Harrisas

Su dar didesniu spaudimu nei J. Murray šiais metais susidurs ir serbas N. Jokičius. Pernai visu gražumu atsiskleidęs universalusis aukštaūgis po J. Nurkičiaus išsiuntimo į Portlandą fiksavo pribloškiančią statistiką – 18,7 taško, 12 atkovotų kamuolių ir 6,1 rezultatyvaus perdavimo vidurkiai leido Denveriui per 28 paskutiniąsias rungtynes iškovoti septyniolika pergalių.

Šios įspūdingos serijos metu Nikola pasižymėjo penkiais trigubais dubliais ir atšventė vos 21-ąjį gimtadienį. Unikaliu aikštės matymu ir kamuolio kontrole išsiskiriantis aukštaūgis šiais metais taps pagrindiniu „Nuggets“ varžovų dėmesio tašku, tačiau darbą aikštėje serbui neabejotinai palengvins P. Millsapas.

Būtina sąlyga efektyviausiam „antruoju Arvydu Saboniu“ vadinamo vidurio puolėjo žaidimo išnaudojimui – patikimų snaiperių gausa. Denverio ekipoje šiuo metu yra net trys pernai bent 40 proc. tritaškius smaigstę žaidėjai: Darrellas Arthuras, J. Hernangomezas ir Gary Harrisas.
Domantas Sabonis ir Nikola Jokičius

Būtent pastarasis krepšininkas beveik nepastebimai tapo vienu iš pagrindinių „Nuggets“ ginklų. Po 14,9 taško per rungtynes pernai rinkęs gynėjas yra pakankamai atletiškas, kad taptų solidžiai besiginančiu žaidėju, o kitą vasarą jau taps apribotu laisvuoju agentu, tad šiais metais galime tikėtis itin agresyvaus jo žaidimo.

J. Murray, E. Mudiay, J. Hernangomezas, N. Jokičius ir G. Harrisas – visiems šiems krepšininkams ne daugiau 23-ejų metų, tačiau jie jau vaidina svarbų vaidmenį „Nuggets“ gretose. Tai milžiniškas komplimentas Denverio organizacijos sprendimams naujokų biržose (G. Harrisas buvo pašauktas „Bulls“, tačiau iškart iškeistas į Denverį už teises į Dougą McDermottą), ypač atsižvelgiant į tai, jog nė vienas šių žaidėjų nebuvo pašaukti pirmajame penketuke.

It specialiai šiai komandai sukurtu P. Millsapu pasipildžiusiai Denverio ekipai šiais metais prognozuojamas populiariausios NBA „League Pass“ vartotojų komandos titulas. Aukšta žaidimo sparta, N. Jokičiaus kuriami stebuklai ir itin rezultatyvus krepšinis neabejotinai pritrauks daug neutralių žiūrovų akių, tačiau vien toks rezultatas lietuviškosios „Nuggets“ vadovybės nepatenkins.

Nepaisant to, kad žaidimą gynyboje žūtbūt pagerinti sieksianti komanda rungtyniauja labiausiai šiais metais sustiprėjusiame divizione (kartu su „Thunder“, „Timberwolves“, „Jazz“ ir „Blazers“), šiųmetinis Denverio tikslas yra aiškus – po ketverių metų pertraukos grįžti į atkrintamąsias NBA varžybas.

Šioje serijoje taip pat skaitykite: