2016-17 metų sezono pradžioje komandos simboliui Dirkui Nowitzki dėl traumos iškritus dviems mėnesiams „Mavericks“ sezoną pradėjo patirdama 13 pralaimėjimų ir iškovodama vos 2 pergales. Sezono eigoje tapo vis aiškiau, kad komanda į atkrintamąsias varžybas patekti nesugebės, ir buvo nuspręsta keisti komandos strategijos kryptį. Atsisveikinta su veteranais Andrew Bogutu ir Deronu Williamsu, o į Teksasą iš Filadelfijos mainų būdu atvyko atletiškas ir perspektyvus centras Nerlensas Noelis.

Praėjusį sezoną Dalaso klubas pasižymėjo siaubingu puolimu bei tragiška kova dėl atšokusių kamuolių. Per rungtynes vidutiniškai pelnydami po 97,9 taško ir atkovodami po 38,6 kamuolio „Mavericks“ tapo blogiausia NBA komanda abejose iš šių kategorijų.

Nors tokie skaičiai įprastai leistų tikėtis sezoną užbaigti blogiausiųjų lygos komandų penketuke, geras komandos naujoko Harrisono Barneso žaidimas ir solidi gynyba leido Ricko Carlisle'o auklėtiniams sukrapštyti 33 pergales naujokų biržoje reikėjo tenkintis 9-uoju šaukimu. Laimei, šis šaukimas buvo pakankamai aukštas, kad „Mavericks“ pasirinktų šiuo metu daugumos ekspertų liaupsinamą įžaidėją Dennisą Smithą jaunesnįjį.

Devintajam šaukimui realus ir metų naujoko titulas?

Dennisas Smithas

Paskutinį sykį kuomet „Mavericks“ turėjo šaukimą pirmajame dešimtuke į Dalasą atvyko ne kas kitas, o dabartinis klubo simbolis ir legenda D. Nowitzki, tad nenuostabu, kad klubo fanai į D. Smithą deda daugybę vilčių. Tiesa, pasitikėjimą naujuoju komandos įžaidėju rodo ne tik fanai, bet ir treneris R. Carlisle'as, iškart po naujokų biržos pasakęs, kad Smithas taps pagrindiniu komandos įžaidėju.

NBA vasaros lygoje „Mavericks“ naujoko vardas tapo vienu iš dažniausiai linksniuojamų. Fiksuodamas 17,3 pelnytų taškų, 4,8 atkovotų kamuolių, 4,2 rezultatyvių perdavimų bei 2,2 perimtų kamuolių vidurkius D. Smithas užsirekomendavo kaip vienas realiausių kandidatų laimėti metų naujoko titulą. Šiuo metu, pasak bukmekerių, didesnes galimybes laimėti šį titulą turi tik Los Andželo „Lakers“ naujokas Lonzo Ballas.

Pagal atletiškumą, greitį ir žaidimo stilių su prieš-trauminiu Derrick'u Rose'u lyginamas įžaidėjas turėtų svariai prisidėti prie to, kad „Mavericks“ šį sezoną nebebūtų antra lėčiausia komanda NBA lygoje.

Smitho ir N. Noelio žaidimas du prieš du sukels galvos skausmo ne vienam lygos klubui, ypač turint omenyje, kad Teksaso komandoje netrūksta žaidėjų galinčių praplėsti aikštelę. Sethas Curry, Yogi Ferrellas, Wesley Matthewsas, D. Nowitzki ar H. Barnesas – visi šie žaidėjai už jų ignoravimą ties tritaškio linija baudžia greitai ir efektyviai.

Visgi iki devintojo šaukimo D. Smithas nukrito ne be reikalo. Dar prieš prasidedant paskutiniams metams mokykloje įžaidėjas nusitraukė kryžminius kelio raiščius. Ne paslaptis, kad NBA klubai į žaidėjus, turėjusius tokio tipo traumas traumas, žiūri itin atsargiai.

Tiesa, D. Smithas jaunesnysis nėra tik žaidėjas, kuris mokyklos metais nusitraukė savo kryžminius kelio raiščius. D.Smithas yra žaidėjas, kuris patyręs šią sunkią traumą po dviejų savaičių vėl dėjo į krepšį. Taip. Po dviejų savaičių.

Prieš naujokų biržą buvo nemažai kalbama apie nesuvaldomą D. Smitho charakterį, jo pykčius su koledžo komandos draugais ir treneriu, bet kol kas tiek NBA vasaros lygos metu, tiek „Mavericks“ treniruočių stovykloje naujokas džiugina savo atsidavimu darbui bei atkaklumu treniruotėse.

Be kita ko, Dalaso komandoje gausu autoritetingų asmenybių. Labai sunku įsivaizduoti naujoką atsikalbinėjantį prieš R. Carlisle'ą ar priekaištaujantį D. Nowitzki, kad šis prametė ir jam „sumovė“ rezultatyvų perdavimą.

Ką šiandien Dalasui reiškia „sėkmingas sezonas“?
Harrisonas Barnesas

„Mavericks“ šią vasarą taip pat pasipildė aukštaūgiu Jeffu Withey, gynėju Maaliku Waynsu, naujokais P. J. Dozieriu, Gianu Clavelliu, Maxi Kleberu ir Brandonu Ashley. Į Dalasą mainais už A.J. Hammonsą atvyko sunkusis kraštas Joshas McRobertsas. Papildymai aiškiai orientuoti tik į finansinį lankstumą. Akivaizdu, kad šiai komandai pergalių skaičius ateinančiame sezone nėra svarbiausias prioritetas.

Žinoma, tai nereiškia, kad „Mavericks“ nesistengs laimėti. Nėra priežasčių kodėl Harrisonas Barnesas turėtų žaisti prasčiau nei praėjusį sezoną. Sethas Curry bei Nerlensas Noelis, kuriam šią vasarą nepavyko pasirašyti pelningos sutarties ir teko priimti kvalifikacinį „Mavericks“ pasiūlymą, po šio sezono taps laisvaisiais agentais, tad jie darys viską, kad kuo labiau pasikeltų savo vertę laisvųjų agentų rinkoje. Dirko Nowitzki privalumai puolant niekur nedingo, o ir Wesley Matthews'as neslepia, kad vis dar tikisi sugrįžti į savo prieš-trauminę formą.

Dalaso klube talentingų žaidėjų nestinga ne tik puolant. Barnesas ir Noelis sudarys labai dinamišką priekinės linijos tandemą, kuris tobulai tinka dabartinėms NBA madų tendencijoms. Mobilūs aukštaūgiai taps itin parankiu duetu kai reikės gintis prieš lygos komandų mėgstamus mažuosius penketus.
Nerlensas Noelis

Su tokiu sąstatu, kokį dabar savo dispozicijoje turi R. Carlisle'as, įprastai būtų galima net ir pasvajoti apie vietą atkrintamosiose varžybose, tačiau šio tarpsezonio metu bent pusė Vakarų konferencijos komandų ženkliai sustiprėjo.

„Mavericks“ kartu su „Suns“, „Kings“ ir „Lakers“ yra vienintelės šios konferencijos komandos, kurios savo sudėtyje neturi Visų žvaigždžių rungtynių lygio žaidėjo. Didžioji dauguma likusių komandų vakaruose tokių žaidėjų turi net po du ar daugiau.

„Jeigu žaistume Rytų konferencijoje mes nebandytume atsinaujinti. Viskas vyktų visiškai kitaip“ – sakė „Mavericks“ savininkas M. Cubanas. Tačiau realybė tokia, kad šį sezoną Vakarų konferencija bus tokia stipri, kokia nebuvo jau ilgą laiką.

M. Cubanas susitaikė su realybe, su ja susitaikė ir sirgaliai. Iš komandos visų pirma tikimasi ne pergalių, o įkvepiančio žaidimo, ypač iš jaunųjų klubo žaidėjų. „Geriausias rezultatas būtų jei jų pergalių skaičius atitiktų Smith'o taškų vidurkį“ - juokaudamas sakė „Mavericks“ apžvalgininkas Timas McMahonas.

Belieka tikėtis, kad jaunieji krepšininkai parodys savo potencialą ir gražia nata pradės pirmąjį naujojo Dalaso organizacijos etapo sezoną, o D. Nowitzki mus pradžiugins dar bent keliais savo firminiais metimais šiame sezone, kuris legendinio vokiečio karjeroje gali būti ir paskutinis.
Dirkas Nowtizki

Šioje serijoje taip pat skaitykite: