Neįvardintų JAV žurnalisto šaltinių teigimu, Toronto organizacija jau kurį laiką ieško būdu iškeisti Lietuvos nacionalinės vyrų krepšinio rinktinės vidurio puolėją. Pasak S. Deveney, „Raptors“ šių metų vasario mėnesį vedė derybas su Naujojo Orleano „Pelicans“ ir Detroito „Pistons“ klubais, bet nesugebėjo rasti abi puses tenkinančių susitarimo sąlygų.

Gandai apie galimus mainus su Detroito klubu pasiekė ir patį J. Valančiūną, kurio nerimą dėl ateities Toronto klube numalšino ekipos krepšinio operacijų prezidentas Masaji Ujiri, patikinęs lietuvį, jog šis yra daug geresnis už į derybas neva įtrauktą „Pistons“ aukštaūgį Andre Drummondą.

Anuomet Donato Motiejūno atstovauti „Pelicans“ po Visų žvaigždžių rungtynių sudrebino NBA lygą atlikdami mainus su Sakramento „Kings“ ekipa, po kurių į Naująjį Orleaną atvyko talentingasis DeMarcusas Cousinsas.

Sportingnews.com reporteris praneša, jog šių metų birželio pabaigoje vykusios naujokų biržos metu „Raptors“ dėl JV derėjosi su visa eile NBA ekipų, tarp kurių minimos Sakramento „Kings“, Finikso „Suns“, Šarlotės „Hornets“, Portlando „Trail Blazers“ ir Atlantos „Hawks“.

Visgi išvardintieji klubai nepanoro savo gretose išvysti aukštaūgio iš Utenos, iki 2019-ųjų metų uždirbsiančio 32 milijonus JAV dolerių. Pasibaigus minėtajam sutarties laikotarpiui Jonas turės teisę pratęsti kontraktą su savo atstovaujama ekipa dar metams ir 2019-2020 metų sezone susižerti dar 17,6 milijono dolerių.

Pagrindine „Raptors“ paskata nusikratyti JV sutarties įvardijami du ant atsarginių žaidėjų suolo didžiąją sezono dalį praleidžiantys aukštaūgiai – 21-erių metų austras Jakobas Poeltlas ir už savaitės 25-ąjį gimtadienį švęsiantis brazilas Lucasas Nogueira.
Jakobas Poeltlas ir Lucasas Nogeuira

Abu vidurio puolėjai turi potencialo pralenkti Joną gynybos efektyvumo klausimu, o jaunasis europietis puikiai pasirodė Las Vegaso vasaros lygos turnyre, kur pasižymėjo 13,5 taško ir 9 atkovotų kamuolių vidurkiais.

Prieš ketverius metus šio turnyro MVP (naudingiausiu žaidėju) pripažintas J. Valančiūnas šiandien susilaukia daug kritikos dėl progreso stokos – šiame sezone lietuvis rinko mažiausius rezultatyvumo (12 taškų per rungtynes) ir dvitaškių metimų taiklumo (56 procentai) vidurkius per pastaruosius trejus metus.

Amerikiečių žurnalistas kalbėdamas apie aukštaūgį cituoja po pernai vykusių Rio De Žaneiro Olimpinių žaidynių išsakytą vyriausiojo Lietuvos rinktinės trenerio Jono Kazlausko (klaidingai jį įvardindamas Kęstučiu Kemzūra) citatą:

„Jonui reikia labiau atsiduoti krepšiniui. Jis – labai talentingas, bet viską gavęs dėl savo talento. Norėčiau, kad jis būtų toks pats darbštus treniruotėse, ir neužmirštų, jog gyvenant vien talentu pasaka gali greitai pasibaigti”.

Istoriškai puikiu pataikymu nuo baudų metimo linijos ir išskirtine kova dėl atšokusių kamuolių pasižymintis lietuvis privalo sunerimti dėl savo ateities „Raptors“ klube.