Visa tai yra suteikiama per vaizdo žaidimus. Žaidėjai turi galimybę virtualiai susitapatinti su populiariausiais NBA atletais, pergyventi krepšininko dienos rutiną, pralaimėjimo ar pergalės džiaugsmą. Aistruoliai įspūdžiais dalinasi per tiesiogines vaizdo transliacijas internete ir socialinius tinklus.

Nacionalinė krepšinio asociacija yra viena pirmųjų sporto organizacijų pasaulyje, kuri savo struktūroje yra įsteigusi darbo pozicijas, skirtas projektams susijusiems su vaizdo žaidimais. Specialistai dirba su įvairiomis žaidimus kuriančiomis studijomis ir leidėjais.

Jų pareiga – suteikti visapusišką pagalbą, atkuriant kuo tikroviškesnį NBA turinį, virtualiame pasaulyje. Taip pat, vadybininkai dalyvauja pasaulinėse vaizdo žaidimų plėtojimo konferencijose ir parodose, kurių metu yra analizuojami naujausi interaktyviosios medijos sprendimai. Vienas iš jų – elektroninis sportas.

2016 metais NBA ir „2K Sports” pradėjo organizuoti pirmuosius oficialius „NBA 2K” elektroninio sporto turnyrus. Viso pasaulio virtualaus krepšinio mėgėjai galėjo susiburti į penkerių žaidėjų komandas ir varžytis dėl geriausiųjų vardo. Finaliniuose etapuose, elektroninio sporto dalyvius palaikė lygos superžvaigždės Kobe Bryantas, Paulas George'as.

Esporto turnyras Naujajame Orleane

Šiemet turnyro metu buvo galima laimėti ketvirtį milijono dolerių ir sužaisti „NBA 2K” rungtynes prieš tikras krepšinio žvaigždes: Keviną Durantą, Kyrie Irvingą, P. George'ą ir kt.

2018 metais NBA su „2K” verčia naują puslapį e-sporto pasaulyje. Bus organizuojama oficiali NBA elektroninio sporto lyga. Pirmajame sezone planuojama, kad varžysis septyniolika lygos ekipų, kurias sudarys po penkis profesionalius „NBA 2K” žaidėjus. Jie gyvens atstovaujamų klubų miestuose, gaus algas ir privalės treniruotis. Visi organizaciniai aspektai dar neatskleidžiami. Dauguma sirgalių smalsauja apie būsimą žaidėjų atranką. Tai ypač intriguoja, nes nuo šiol kiekvienas sporto mėgėjas gali tapti krepšinio profesionalu.

Tuo metu Lietuvoje Kauno kolegija yra pirmoji aukštoji mokykla, kuri įtraukė elektroninį sportą kaip vieną iš dėstomų modulių.

„Jau keletą metų sekame NBA ir kitų aukščiausio sporto organizacijų darbą. Matome, kad elektroninis sportas yra viena iš sparčiausiai augančių laisvalaikio užimtumo formų. NBA iniciatyva įkurti oficialią virtualaus krepšinio lygą tai tik patvirtino. Tikime, kad Lietuvoje šis reiškinys tik augs, o mūsų studentai galės prisidėti prie inovatyviausios sporto šakos vystymo,“ – teigė Sporto vadybos katedros vedėjas Dr. Andrius Brusokas.

Žaidimo pristatymas (NBA UK Facebook nuotr.)

DELFI NBA atidžiai seks ir NBA e-sporto ir vaizdo žaidimų naujienas. Galbūt jau greitai turėsime pirmąjį profesionalų virtualiosios NBA lygos žaidėją iš Lietuvos?