Rungtynes su neprilygstamu užsivedimu pradėję šeimininkai lyg atsiminę paskutiniąsias tris praėjusio susitikimo minutes, per kurias nesugebėjo pralaužti varžovų gynybos ir paleido pergalę iš savo rankų, jau per pirmas 60 sekundžių spėjo pelnyti aštuonis taškus.

Steve'ui Kerrui paprašius ankstyvos minutės pertraukėlės švieslentėje degę skaičiai fiksavo didžiausią „Cavaliers“ persvarą šioje superfinalo serijoje – 14:5. Ir tai tebuvo tik pradžia.

Dar neįpusėjus pirmam kėliniui Tristanas Thompsonas jau buvo pakartojęs savo asmeninį šių metų finalo serijos puolime atkovotų kamuolių rekordą (3), o neįtikėtinu taiklumu iš žaidimo atakavę šeimininkai susikrovė penkiolikos taškų pranašumą.

Vienu pagrindinių Klivlando klubo puolimo katalizatorių ankstyvoje rungtynių stadijoje tapo efektyvus varžovų pražangų provokavimas. Per pirmąsias dvylika minučių po du sykius taisykles pažeisti spėjo Stephenas Curry, Klay Thompsonas, Andre Iguodala ir Draymondas Greenas, o „Cavaliers“ per kėlinį metė net 22 baudų metimus.

Nepaisant aštuonių iš šios distancijos pramestų metimų Tyronno Lue auklėtiniai sužaidė rezultatyviausią ketvirtį NBA finalų istorijoje, sugebėdami į geriausiai atkrintamosiose varžybose besiginančių „Warriors“ krepšį sumesti net 49 taškus.

Įpusėjus antrajam kėlinukui šeimininkų persvarą pasiekė dvidešimties taškų ribą, o „Quicken Loans“ arenoje susirinkusius sirgalius į ekstazę pakartotinai siuntė fantastiški tritaškiai. Bene labiausiai pribloškiančiu ir puikiai pirmą rungtynių pusę ikūnijusiu epizodu tapo neįtikėtinas J.R. Smitho šūvis su atakai skirto laiko sirena.

Per pirmąsias aštuoniolika susitikimo minučių „Cavaliers“ pataikė net 11 iš 17 tolimų metimų.

Pastarosiose dvejose rungtynėse tritaškius tragiškai metęs Kyrie Irvingas dar iki ilgosios pertraukos surinko 28 taškus (11/14 met., 4/6 trit.), o likę šeimininkų didžiojo trejeto nariai LeBronas Jamesas ir Kevinas Love'as pelnė atitinkamai 22 ir 17.

Viso 67 taškus kartu pelnę „Cavaliers“ lyderiai sužaidė rezultatyviausią rungtynių pusę savo bendro žaidimo laikotarpyje.

Po ilgosios pertraukos energingiau į aikštę žengė „Warriors“, žaibiškai pelnę keturis taškus be atsako, tačiau puikia taktine minutės pertraukėle prabėgus vos 45 antros rungtynių pusės sekundėms atsakė T. Lue.

Šeimininkams susitelkus ir atgavus rungtynių kontrolę svečių krepšio tinklelį vienas po kito skrodė K. Irvingo ir K. Love'o tritaškiai, o L. Jamesas sukūrė dar vieną legendiniu akimirksniu tapusį epizodą.

„Cavaliers“ simbolis po prasiveržimo link krepšio pašoko į orą ir neradęs kitų atakos tęsinio variantų atliko perdavimą nuo lentos sau pačiam ir išpuolį užbaigė nepamirštamu dėjimu iš viršaus.

Trečio kėlinio viduryje sirgalius ir krepšininkus nustebino absurdiškas arbitrų darbo epizodas. Karštakošiškasis D. Greenas dėl pernelyg emocionalios reakcijos į jam užfiksuotą taisyklių pažeidimą buvo nubaustas technine pražanga ir „Quicken Loans“ arena pratrūko ovacijomis.

Techninė nuobauda D. Greenui buvo skirta ir pirmoje rungtynių pusėje, tad antrasis identiškas sprendimas reiškė automatinę žaidėjo diskvalifikaciją ir pašalinimą iš aikštės.

Visgi situaciją supratę teisėjai nusprendė pataisyti sekretoriatui priskirtą klaidą – jų teigimu, pirmoji techninė pražanga buvo skirta „Warriors“ strategui Steve'ui Kerrui, nors oficialiame statistikos protokole buvo minima D. Greeno pavardė.

Kuriozas leido Kalifornijos klubo krašto puolėjui likti aikštėje, o nepasitenkinę „Cavaliers“ sirgaliai gynybos specialistą „pasveikino“ įžeidžiančiomis skanduotėmis.

Dar nesibaigus ilgai užsitęsusiam trečiajam ketvirčiui šeimininkai spėjo pagerinti antrose šios serijos rungtynėse varžovų užfiksuotą rekordą, pataikydami net 20 tritaškių NBA finalo rungtynėse. Čempionų titulą ginanti ekipa viso į varžovų krepšį sumetė 24 iš 45 tolimų metimų.

NBA rekordų knygą šiąnakt net keliose vietose perrašė ir L. Jamesas, aplenkęs Michaelą Jordaną ir tapęs trečiu visų laikų rezultatyviausiu finalų krepšininku. LBJ šiame sąraše nusileidžia tik dviem „Lakers“ legendoms – Kareemui Abdul-Jabbarui ir pirmoje vietoje žengiančiam Jerry Westui.

Negana to, Karalius Jamesas surinko jau devintąjį finalo rungtynėse užfiksuotą trigubą dublį ir aplenkė iki šio sezono pagal šį rodiklį NBA istorijoje pirmavusį Magicą Johnsoną.

Penktosios serijos rungtynės vyks naktį iš pirmadienio į antradienį, 4 val. ryto Lietuvos laiku. Susitikimą tiesiogiai transliuos Sport1 televizija.

„Cavaliers“: Kyrie Irvingas 40 (15/27 met., 7/12 trit.), LeBronas Jamesas 31 (11/22 met., 10 atk. kam., 11 rez. perd.), Kevinas Love'as 23 (6/8 trit.), J.R. Smithas 15 taškų (5/9 trit.).

„Warriors“: Kevinas Durantas 35 (2/9 trit., 15/16 baud.), Draymondas Greenas 16 (1/6 trit., 14 atk. kam.), Stephenas Curry 14 (2/9 trit., 10 rez. perd.), Klay Thompsonas 13 (4/10 trit.), Shaunas Livingstonas 10 taškų.