Iš devynių lietuvių, nusitaikiusių į NBA naujokų biržą, tik du vis dar tęsia savo sezonus – Laurynas Beliauskas (Klaipėdos „Neptūnas“) ir Margiris Normantas (Vilniaus „Lietuvos rytas“) vienas prieš kitą kovoja dėl LKL bronzos.

Tuo metu penki perspektyvūs jaunuoliai praėjusią savaitę lankėsi Los Andžele, kur individualiai dirbo su profesionaliais treneriais. Šie krepšininkus ruošė CAA agentūros organizuojamos stovyklos kulminacijai – „Pro Day“ peržiūrai, kurioje talentinguosius žaidėjus stebėjo daugybės NBA klubų skautai ir vadovai.

„Tie jauni vyrukai yra talentingi krepšininkai su šviesia ateitimi ir perspektyvomis, o aš į savo vaikus visada investavau ir toliau investuosiu“, – pasakojo visas kelionės išlaidas padengęs šių žaidėjų agentas.

Laurynas Birutis, Martynas Sajus, Martynas Echodas, Regimantas Miniotas, Kristupas Žemaitis kartu su dar septyniais talentais, padavusiais paraiškas į šių metų naujokų biržą, sporto salėje plušėjo penkias dienas – kasdien po pusantros valandos.

„Treniruotės buvo gan intensyvios. Patys treneriai sakė, kad tokio pobūdžio kaip ir NBA komandose. Atlikome tikrai nemažai metimų, imitavome rungtynių momentus – buvo daug visokių pratimų. Daugiausiai dirbome individualiai, o treniruotės pabaigoje pažaisdavome trise prieš tris arba keturiese prieš keturis“, – pasakojo birželio 24 dieną 21-ą gimtadienį švęsiantis K. Žemaitis.

„Kitas lygis – supratau, kad dar daug reikia tobulėti ir nėra taip lengva prasimušti, kaip atrodė iš pradžių, – prisipažino 21-erių M. Sajus. – JAV daug buvo akcentuota į metimus, driblingą – silpnąsias centrų puses. Dabar krepšinis po truputį keičiasi, centrai mobilėja, todėl po kelerių metų galbūt jau nebereikės viską verčiančių iš po krepšio.“

Kristupas Žemaitis ir Chrisas Paulas

Viską, ką išmoko iš NBA patirties turinčių specialistų, lietuviai pademonstravo lygos skautams ir klubų atstovams, tarp kurių buvo ir tokie žinomi vardai kaip Niujorko „Knicks“, Majamio „Heat“ ir Los Andželo „Lakers“ prezidentai Philas Jacksonas, Patas Riley ir Magicas Johnsonas ar Los Andželo „Clippers“ gynėjas Chrisas Paulas.

Jiems 12 talentingų krepšininkų prisistatė paskirstyti į tris grupes – Lietuvos atstovai savo sugebėjimus demonstravo kartu, o kitose dviejose treniruotėse prieš skautus plušėjo tokie krepšininkai Donovanas Mitchellas ar Johnas Collinsas. Pastariesiems „Draft Express“ prognozuoja atitinkamai 12-ą ir 14-ą šaukimus.

„Esmė ne tame, kad skautai pamatys ar nepamatys – mums svarbu patiems pasisemti patirties, pamatyti amerikietiškąją virtuvę: išbandėme kitą darbo metodiką ir savo kailiu patyrėme, kiek dar trūksta lyginant save prieš kur kas atletiškesnius žaidėjus. Buvo labai naudinga patirtis, pridėjo papildomos motyvacijos, kai pamatėme, kiek dar reikia, kad pasiektume jų lygį, todėl tikrai džiaugiamės, kad sudalyvavome“, – išvyką vertino K. Žemaitis.

Iš šių penkių lietuvių keturi jau sugrįžo į Lietuvą ir savaitgalį keliaus į Trevizą, kur dalyvaus dar vienoje stovykloje – „Adidas Eurocamp“. Į ją pakvietimus gavo 44 jaunieji talentai. Visi – europiečiai, išskyrus Cheicką Faye iš Senegalo.

Arnoldas Kulboka

Italijoje savo talentą demonstruos ir dar du Lietuvos krepšininkai – 19-mečiai Arnoldas Kulboka ir Gytis Masiulis, abu taip pat pateikę paraiškas dalyvauti NBA naujokų biržoje.

„Kalbant apie Kulboką, tai NBA skautų radare jis yra nuolat. Nelabai komunikavome, kad į biržą eisime šiemet, todėl ėjimas užsiregistruoti paskutinę dieną suveikė gana neblogai, – apie Vokietijoje tobulėjančio kliento perspektyvas kalbėjo agentas Tadas Bulotas. – Abu jie su Gyčiu į Trevizą važiuoja pasirodyti skautams, o po stovyklos galutinai apsispręsime dėl naujokų biržos.“

Ir jeigu G. Masiulis savo paraišką tikriausiai atsiims, tai A. Kulboka vis dar suka galvą: šiemet jis gali būti pašauktas antrame, tačiau kitąmet – net pirmajame rate.

Panašioje situacijoje yra ir 213 cm ūgio centras L. Birutis. 19-metis dėl turimos sutarties su „Nike“ negalės dalyvauti stovykloje Trevize, todėl jau pasirodė specialiose „Lakers“ ir Finikso „Suns“ klubų peržiūrose.

„Galbūt dar spės į „Nuggets“ peržiūrą nuvykti, tačiau jam vis tiek ketvirtadienį reikia įlipti į lėktuvą, nes jau šeštadienį prasidės Lietuvos 20-mečių rinktinės treniruočių stovykla, – pasakojo „East players“ agentūros vadovas. – Bet yra vienas klubas, kuris pasakė, kad Lauryno nekvies į peržiūrą, nes vis tiek yra pasiruošęs jį pašaukti antrame rate. Tik klausimas ir man, ir Laurynui – ar mes to norime? Dar turime keletą dienų ir bandysime priimti teisingiausią sprendimą.“

Išankstines paraiškas dalyvauti NBA naujokų biržoje, birželio 22-ąją vyksiančioje Niujorke, pateikė net 182 talentai. 73 iš 137 krepšininkų, rungtyniavusių NCAA čempionate, jas jau atsiėmė. Tą patį padaryti iki birželio 12-osios vidurnakčio gali ir 45 užsiregistravę „legionieriai“.

Jeigu lietuviai pasirinktų tokį kelią, 2018 metais jie vėl galėtų išbandyti savo laimę. Todėl Trevize plušėsiantys žaidėjai tikisi patraukti bent Europos klubų dėmesį.

„Aš realiai žiūriu dėl NBA. Pirmiausia reikia kažką įrodyti Europoje – juk dar žaidžiu tik antroje Lietuvos lygoje, todėl man toks šuolis, pats suprantu, nėra įmanomas. Reikia po truputį kilti į viršų, o jeigu rezultatai bus neblogi, tai kodėl nepabandyti? Bet dabar esu realistas, todėl bandau save pateikti Europai ir siekiu įrodyti, kad esu vertas žaisti“, – mintimis apie ateitį dalijosi K. Žemaitis, prisipažinęs, kad prioritetą teikia Lietuvos komandoms.

Tiesa, 192 cm ūgio gynėjas dar šiemet spėjo debiutuoti LKL čempionate – su Prienų-Birštono „Vytauto“ marškinėliais sužaidė šešerias rungtynes.

Martynas Sajus (plk.pl nuotr.)

„Ir kitais metais dar galėsime teikti paraiškas, todėl, žiūrint į ateitį, šios kelionės yra naudingos, nes jau būsime pažinę NBA virtuvę ir žinosime, ko tikėtis – nebus tokio lengvo šoko. O ir sezono metu galėsime tobulinti tuos trūkumus, kurie išryškėjo, – svarstė Lenkijoje praėjusiame sezone po 9,9 taško ir 6,3 atšokusio kamuolio rinkęs M. Sajus.

– Sezonas buvo visai pasisekęs, todėl manau, kad sulauksiu pasiūlymų. Toje pačioje Lenkijoje žaisti būtų visai gerai. Bet žiūrėsime visus pasiūlymus – tik nesinorėtų grįžti į NKL ar persikelti į kitų šalių antras lygas.“

„Adidas Eurocamp“ stovykloje Trevize birželio 9-11 dienomis krepšinio paslaptimis su daugiausiai vilčių teikiančiais talentais dalinsis NBA treneriai Billas Bayno (Indianos „Pacers“), Nickas Nurse (Toronto „Raptors“), Chrisas Finchas (Naujojo Orleano „Pelicans“), Ericas Hughes (Milvokio „Bucks“) ir kiti. Treniruotes ir veiklą jose kuruos stovyklos įkūrėjas ir dabartinis Stambulo „Fenerbahče“ ekipos generalinis direktorius Maurizio Gherardini.