Išvardintieji žaidėjai yra išrikiuoti pagal reguliariajame sezone fiksuotą naudingumo koeficientą. NBA lygoje šis rodiklis skaičiuojamas iš sezono metu pelnytų taškų, atkovotų kamuolių, atliktų rezultatyvių perdavimų ir blokų bei perimtų kamuolių sumos atėmus pramestų metimų iš žaidimo bei baudų metimų skaičių ir gautąjį skirtumą padalinus iš sužaistų rungtynių kiekio.

Skirtingai nei Europoje naudojamoje naudingumo koeficiento skaičiavimo sistemoje, NBA taikomoje formulėje neatsižvelgiama į išprovokuotų bei atliktų pražangų ir gautų blokų skaičių.

Reitinge nurodomas toks žaidėjų amžius, kokio jie bus sulaukę šių metų liepos 1-ąją dieną.

Laisvaisiais agentais tapsiančių atakuojančių gynėjų reitinge nerasime vos 46-erias rungtynes Majamio „Heat“ gretose šiais metais sužaidusio Diono Waiterso. Dėl kairės čiurnos traumos reguliariojo sezono pabaigą praleidęs žaidėjas vidutiniškai aikštėje fiksuodavo 15,6 balo naudingumą, o sėkmingiausiai pasirodė vasario mėnesį, kai per aštuonerias sužaistas rungtynes vidutiniškai pelnė po 18,4 taško.

Trijų milijonų JAV dolerių vertės opcijos atsisakęs 25-erių metų krepšininkas nedviprasmiškai kalba apie savo norą likti 30 iš paskutiniųjų 41 rungtynių laimėjusioje Majamio komandoje, o „Heat“ savininkas Micky Arisonas reguliariojo sezono pabaigoje pasidalino savo nuotrauka su D. Waitersu ir Jamesu Johnsonu, prie kurios puikavosi užrašas „Majamio ekipos laukia labai šviesi ateitis“.

Jei minėtąjį naudingumo vidurkį D. Waitersui būtų pavykę išlaikyti bent 60 reguliariojo sezono rungtynių metu, jis įsitaisytų aukštoje antroje reitingo pozicijoje.
J. Holiday bando įveikti D. Bertanio gynybą.

10. Justinas Holiday, 28-eri metai, 8,1 naudingumo balo.

2016-17 metų sezono uždarbis: 1 milijonas JAV dolerių.

Vienu iš Mindaugo Kuzminsko konkurentų kovoje dėl žaidybinio laiko Niujorko „Knicks“ gretose tapęs J. Holiday ne tik tapo vieninteliu visose 82-ejose rungtynėse aikštėje pasirodžiusiu komandos krepšininku, bet ir sužaidė geriausią sezoną savo banguotoje karjeroje.

Vos prieš trejus metus anaiptol ne pajėgiausioje Vengrijos krepšinio lygoje rungtyniavęs gynėjas sugebėjo įrodyti savo pajėgumą tapti solidžiu NBA rotacijos nariu ir per 20 aikštėje praleidžiamų minučių rinko po 7,7 taško per rungtynes.

Puse lūpų kalbama, jog „Knicks“ gali pamėginti išlaikyti krepšininką savo gretose vardan svaraus argumento bandant prisivilioti jaunesnį jo brolį Jrue, tačiau Justinas ir be brolio pagalbos gali atnešti naudos bet kuriai puolimui energijos nuo suolo įnešti galinčio žaidėjo ieškančiai komandai.
Emanuelis Ginobili

9. Manu Ginobili, 39-eri metai, 8,3 naudingumo balo.

2016-17 metų sezono uždarbis: 14 milijonų JAV dolerių.

Vienu įsimintiniausių šių metų NBA atkrintamųjų varžybų epizodų tapusį bloką Jamesui Hardenui „Spurs“ sirgaliams padovanojęs veteranas paskutinėse San Antonijaus klubo varžybose susilaukė nepamirštamų išlydėjimo ovacijų, nors vis dar nėra paskelbęs apie sprendimą dėl savo karjeros ateities.

Mažiausiai žaidybinio laiko per savo karjerą šiame sezone gavęs argentinietis šeštojo žaidėjo rolę užleido taip pat laisvuoju agentu tapsiančiam Patty Millsui, tačiau pasižymėjo stabilumu atakuojant iš toli, užfiksuodamas 39 procentų taiklumą.

Nors jau penkiolika metų Greggo Popovičiaus vadovaujamoje ekipoje praleidęs M. Ginobili veikiausiai nesustiprins jokios kitos organizacijos ir arba dar metams liks San Antonijuje, arba išeis daugiau nei užtarnauto poilsio, įtraukti „Manudoną“ į šį sąrašą privalu bent jau iš pagarbos.
T. Snellas prieš P.J. Tuckerį.

8. Tony Snellas, 25-eri metai, 9,2 naudingumo balo.

2016-17 metų sezono uždarbis: 2,4 milijono JAV dolerių.

Pirmuosius trejus karjeros metus „Bulls“ klube praleidęs T. Snellas praėjusią vasarą iš Čikagos persikėlė į Milvokį, kur ženkliai pakėlė tiek savo reputaciją, tiek savo vertę laisvųjų agentų rinkoje.

Dar pernai gynėjui esant aikštėje Fredo Hoibergo auklėtiniai per 100 atakų vidutiniškai praleisdavo net 16 taškų daugiau, nei varžovai, tačiau šiame sezone patikima gynyba ir pirmą kartą karjeroje pasiektu 40 procentų tritaškių taiklumu pasižymėjęs žaidėjas atitinkamoje statistikoje nešė kad ir minimalią (+1 taškas per 100 atakų), tačiau naudą „Bucks“ klubui.

Jei aukštaūgis Gregas Monroe pasinaudos teise pratęsti sutartį su Milvokio organizacija ir kitais metais uždirbti 17,9 milijono JAV dolerių, išlaikyti T. Snellą Viskonsino valstijos klubui bus labai sunku. „Bucks“ turės galimybę išlyginti bet kokį gynėjo su kita ekipa pasirašytą kontraktą, tačiau toks sprendimas priverstų klubo savininką Marcą Lasry mokėti milžinišką prabangos mokestį.

NBA lygoje vis labiau augant tritaškių ir gynybos kombinacijos vertei T. Snellas gali tapti ne pačiu skambiausiu, tačiau itin svarbiu atitinkamų gebėjimų ieškančios komandos pirkiniu.
K. Korveris.

7. Kyle‘as Korveris, 36-eri metai, 10,1 naudingumo balo.

2016-17 metų sezono uždarbis: 5,2 milijono JAV dolerių.

NBA superfinale šio straipsnio rašymo metu į žaidybinę duobę kritęs K. Korveris net ir sulaukęs pakankamai solidaus amžiaus vis dar išlieka vienu iš pavojingiausių snaiperių visoje lygoje. Visgi būtent amžiaus faktorius neleidžia veteranui tikėtis starto penketo nario rolės, o dabartinis jo vaidmuo „Cavaliers“ klube yra tinkamiausias snaiperiui šioje karjeros stadijoje.

Link karjeros saulėlydžio artėjantys NBA krepšininkai vis dažniau renkasi galimybę už sąlyginai mažesnį kontraktą žaisti čempionų žiedus iškovoti realių galimybių turinčiose ekipose, tačiau negalime atmesti galimybės, jog K. Korveris pasirašys paskutinę pelningą sutartį ir taps pavyzdžiu jauniesiems krepšininkams viename iš talentus atskleisti šiuo metu bandančių klubų.

6. Nickas Youngas, 32-eji metai, 10,5 naudingumo balo.

2016-17 metų sezono uždarbis: 5,4 milijono JAV dolerių.

Pastaruosius ketverius metus Los Andželo „Lakers“ ekipoje praleidęs N. Youngas pratęsia didele snaiperių pasiūla pasižymintį laisvaisiais agentais tapsiančių atakuojančių gynėjų sąrašą.

Ekscentrišku elgesiu pasižymintis gynėjas iki birželio 21-osios gali pasinaudoti teise artėjančiam sezonui likti Kalifornijoje ir uždirbti 5,7 milijono JAV dolerių, tačiau su Luke‘o Waltono atėjimu atsiskleidęs krepšininkas gerokai pakėlė savo vertę.

Ilgus metus dėl atmestino žaidimo gynyboje kritikuotas tritaškių specialistas šiame sezone pirmą kartą karjeroje starto penkete pradėjo net 60 rungtynių ir sulaukė vyriausiojo trenerio pagyrų dėl ryškaus progreso stabdant varžovų atakas.

Save „Swaggy P“ vadinantis N. Youngas artėjant sezono pabaigai minėjo, jog svarstys visus įmanomus sprendimus ir neatmeta galimybės persikelti į atkrintamosiose dalyvauti planuojančią ekipą.
T. Allenas (centre).

5. Tony Allenas, 35-eri metai, 11,3 naudingumo balo.

2016-17 metų sezono uždarbis: 5,5 milijono JAV dolerių.

Reitingo viduryje sutinkame iš bendro konteksto ženkliai išsiskiriantį gynybos specialistą T. Alleną, per septynerius Memfyje praleistus metus tapusį tikru „Grizzlies“ žaidimo stiliaus simboliu. Visgi naujojo trenerio Davido Fizdale‘o atvykimas signalizuoja naujos eros Tenesio valstijoje pradžią, o ilgamečiai klubo žaidėjai nėra užtikrinti dėl savo ateities.

Kartu su T. Allenu laisvaisiais agentais šią vasarą tampą ir Zachas Randolphas, Vince‘as Carteris bei krašto puolėjas JaMychalas Greenas, o Memfio ekipa daugiau nei 74 milijonus JAV dolerių artėjančiame sezone mokės Mike‘o Conley, Marco Gasolio ir Chandlerio Parsonso trijulei.

2008-ais metais NBA čempionu su Bostono „Celtics“ tapęs T. Allenas gali sulaukti rimto susidomėjimo iš dėl titulo kitame sezone kovoti nusiteikusių komandų.

4. J.J. Redickas, 33-eji metai, 11,6 naudingumo balo.

2016-17 metų sezono uždarbis: 7,4 milijono JAV dolerių.

Dar vienai ties pokyčių slenksčiu po šio sezono stovinčiai ekipai atstovavęs J.J. Redickas šiuo metu įvardijamas kaip realiausiai Los Andželą palikti galintis ilgamečio „Clippers“ branduolio narys.
Lygos sirgalių akims krypstant į Chrisą Paulą ir Blake‘ą Griffiną atakuojantis gynėjas dėl Kalifornijos klubo finansinės situacijos turi labai mažas galimybes likti ekipoje, kurioje per pastaruosius ketverius metus starto penkete pradėjo 265 rungtynes.

Kalbas apie J.J. Redicko nepasitenkinimą esama situacija pakurstė ir karštas ginčas su C. Paulu septintųjų atkrintamųjų varžybų serijos su Jutos „Jazz“ klubu rungtynių metu. Bene paskutinį ilgalaikį kontraktą šią vasarą galintis pasirašyti krepšininkas jau spalio mėnesį turėtų vilkėti kitos ekipos marškinėlius.
K. Caldwell-Pope'as.

3. Kentavious Caldwell-Pope‘as, 24-eri metai, 12 naudingumo balų.

2016-17 metų sezono uždarbis: 3,7 milijono JAV dolerių.

Savo naujoko kontraktą baiginėjantis ir po mažiau nei mėnesio apribotu laisvuoju agentu tapsiantis „Pistons“ starto penketo narys pastaraisiais mėnesiais ne kartą sulaukė viešų klubo vyriausiojo trenerio ir krepšinio operacijų prezidento Stano Van Gundy patikinimų, jog išlaikyti gynėją Detroite bus vienas pagrindinių organizacijos vasaros prioritetų.

Nepaisant klubo teisės išlyginti bet kokią su kita komanda pasirašytą sutartį, KCP situacija yra daug komplikuotesnė, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Ekipos savininkas Tomas Goresas teigia, jog yra pasiryžęs reikalui esant mokėti prabangos mokestį (finansinę nuobaudą komandoms, viršijančioms nustatytą algų kepurės limitą), tačiau kontrakto pratęsimo atveju šiemet į atkrintamąsias nepatekę „Pistons“ taptų vieną didžiausių sumų šiai taisyklei atseikėjančių lygos klubų.
T. Hardaway'us.

2. Timas Hardaway‘us Jr., 25-eri metai, 12,2 naudingumo balo.

2016-17 metų sezono uždarbis: 2,3 milijono JAV dolerių.

Identiškoje karjeros stadijoje šiuo metu atsidūrė ir buvusio Šarūno Marčiulionio komandos draugo „Warriors“ klube Timo Hardaway‘aus sūnus. Iš Niujorko „Knicks“ užpernai į Atlantą atvykęs gynėjas ką tik užbaigė efektyviausią savo karjeros sezoną, kurio metu per rungtynes vidutiniškai pelnė po 14,5 taško.

Garantuotas sutartis kitiems metams su vos septyniais žaidėjais teturintys „Hawks“ išgyvena pokyčius klubo valdyboje, o sprendimų teisę iš vyriausiojo trenerio Mike‘o Budenholzerio perėmęs buvęs „Warriors“ organizacijos narys Trevisas Schlenkas jau pirmaisiais savo darbo mėnesiais susidurs su rimtomis užduotimis.

Jei Vanagai savo gretose išlaikys žaidėjo opciją kitam sezonui turintį Paulą Millsapą, T. Hardaway‘aus kontraktas taip pat viršys prabangos mokesčio ribą dar nė nepradėjus diskusijų su Ersanu Ilyasova, Krisu Humphriesu bei Thabo Sefolosha.

Kaip ir prieš tai minėtasis K. Caldwell-Pope‘as, taip ir T. Hardaway‘us šią vasarą bus siejami su jaunų ir perspektyvių krepšininkų desperatiškai ieškančia Bruklino „Nets“ ekipa, pasiryžusia galimai permokėti apribotiems laisviesiems agentams vardan realaus šanso sustiprinti silpniausia visoje lygoje tapusią sudėtį.
D. Wade'as.

1. Dwyane‘as Wade‘as, 35-eri metai, 16,4 naudingumo balo.

2016-17 metų sezono uždarbis: 23,2 milijono JAV dolerių.

Skambiausią karjeros sprendimą prieš metus priėmęs ir į gimtosios Čikagos „Bulls“ persikėlęs D. Wade‘as šią vasarą ir vėl turės pasukti galvą dėl savo ateities. Būsimasis krepšinio šlovės muziejaus narys turi teisę metams pratęsti sutartį su naująja darboviete ir kitame sezone užsidirbti 23,8 milijono JAV dolerių.

Tokios sumos rinkoje nė iš tolo tikėtis negalintis veteranas turės pasirinkti tarp finansinio saugumo ir galimybės žaisti vienoje iš lygos favoričių, kadangi kontrakto pratęsimas smarkiai suvaržytų „Bulls“ šansus prisivilioti pajėgių laisvųjų agentų.

Didžiausios įtakos Majamio legendos ateičiai gali turėti Čikagos klubo valdybos sprendimai – jei Garas Formanas ir Johnas Paxsonas galiausiai nuspręs išmainyti Jimmį Butlerį ir pradėti komandos atjauninimo procesą, ilgametis „Heat“ simbolis beveik neabejotinai ieškos kitos karjeros stotelės.

Traumų iškamuotas D. Wade‘as šiais metais įrodė, jog gali būti naudingas atkrintamųjų komandai, tačiau dėmesį patraukia faktas, jog aštuntą vietą Rytų konferencijoje užimti leidusį spurtą sezono pabaigoje „Bulls“ surengė veteranui nerungtyniaujant dėl traumos.

Straipsnyje naudojama interneto svetainėje basketball-reference.com pateikiama statistika.