Visi didieji JAV, o tuo pačiu ir likusio pasaulio sporto naujienų portalai per pastarąsias 24 valandas pasipuošė antraštėmis, kuriose vienaip ar kitaip linksniuojamas A. Daviso sprendimas pareikalauti mainų iš Naujojo Orleano „Pelicans“.

Nėra abejonės, kad pakelti sparnus iš Pelikanų lizdo siekia ir pats AD, tačiau gerai įsižiūrėjus į šią situaciją galima įžvelgti iš už plačių aukštaūgio pečių kyšančią vis labiau plinkančią LeBrono Jameso kaktą. Tiek iki šio A. Daviso karjeros taško privedusios aplinkybės, tiek šio žingsnio datos pasirinkimas liudija, kad Karalius ir jo agentūra „Klutch Sports“ šiuo metu bando atlikti tai, ką anglakalbiai vadina „Power move“ – savo galia ir įtaka paremtą ėjimą.

Pirmasis pamatas šiandien pagreitį įgavusiam scenarijui buvo paklotas šio sezono išvakarėse, kai rugsėjo 28-ą dieną A. Davisas oficialiai sudarė sutartį su nauju agentu Richu Paulu. Krepšininko interesams nuo šiol atstovaujantis agentas dirba ir su keletu kitų pirmo ryškumo NBA žvaigždžių, tarp kurių – ir su savo ilgamečiu bičiuliu LeBronu.

Šis Anthony žingsnis Naujajame Orleane buvo sutiktas kaip pabaigos pradžia. Niekam nekilo abejonių, kad R. Paulas padarys viską, kad AD artimiausiu metu taptų iki ašarų trūkstama antrąja „Lakers“ žvaigžde ir kartu su LBJ grąžintų Angelų miesto klubą į NBA Olimpą.

Agento daromas spaudimas „Pelicans“ organizacijai priimti būtent Los Andželo klubo pasiūlymą akivaizdžiai juntamas jau pačioje pirmojoje žinutėje apie A. Daviso sprendimą. Palyginimui, štai kaip pasaulis sužinojo apie kitų pastaruoju metu mainų iš savo klubų tiesiogiai ar netiesiogiai reikalavusių žvaigždžių pareiškimus:

Ir štai kokia žinutė pasiekė viso pasaulio sporto sirgalius pirmadienio popietę:

Nereikia būti detektyvu, kad pavyktų įžvelgti akivaizdų skirtumą. Kai pranešimuose apie kitus krepšininkus nė puse žodžio neužsimenama apie jų agentus, A. Daviso pavardė net nėra pirmoji žinutėje apie jo norą išvykti iš „Pelicans“! Tačiau toks agresyvus LeBrono familijos žingsnis neturėtų stebinti.

Tiesa yra ta, kad tiek „Lakers“, tiek pats L. Jamesas šiuo metu yra atsidūrę desperatiškoje situacijoje. Klubas dėjo daug vilčių į šią vasarą lauktą Paulo George‘o atvykimą ir taip stipriai tikėjo, kad buvęs „Pacers“ lyderis pasirinks Los Andželo klubą, kad net nepasivargino atlikti mainų su Indianos klubu. Savo ruožtu žaidimą Oklahomoje pamėgęs PG13 net nepasivargino šią vasarą susitikti su „Lakers“ atstovais. Priežodyje apie riziką minimas šampano butelis Magico Johnsono kabinete vis dar stovi neatkimštas.

Šią vasarą Los Andželo klubas taip pat turi visą eilę ambicingų planų. Laisvaisiais agentais taps Kawhi Leonardas, Kevinas Durantas, Klay Thompsonas, Kyrie Irvingas, Jimmy Butleris ir DeMarcusas Cousinsas bei visa aibė žemesnėje NBA žvaigždžių lentynoje išrikiuotų krepšininkų.

Visgi P. George‘o organizacijai suteikta pamoka verčia „Lakers“ kiek realistiškiau ir atsargiau vertinti savo galimybes liepos 1-ą startuosiančioje laisvųjų agentų rinkoje. Laisvos erdvės algų biudžetuose turės ir kiti didžiausiose NBA rinkose įsikūrę klubai – Bruklino „Nets“, Niujroko „Knicks“, Čikagos „Bulls“ ir tame pačiame Los Andžele savo progos laukiantys „Clippers“.

Smūgį „Lakers“ pasitikėjimui savimi sudavė ir K. Durantas, ne per seniausiai pareiškęs, kad dauguma lygos žvaigždžių nenori žaisti kartu su LeBronu. Kad ir kiek tiesos būtų šiame teiginyje, vieno fakto nuginčyti neįmanoma – žaidimas kartu su L. Jamesu ir būriu jaunų, tačiau kol kas pernelyg lėtai progresuojančių krepšininkų skamba daug mažiau viliojančiai, nei galimybė prisijungti prie LBJ ir AD bei kovoti dėl aukščiausių tikslų.

Jei Los Andželo klubas nesugebės įtikinti „Pelicans“, kad šie atsiųstų jiems A. Davisą, organizacija gali patirti milžinišką smūgį. Priklausomai nuo laisvųjų agentų sprendimų, legendiniai „Lakers“ gali patirti absoliutų pažeminimą ir praleisti artimiausius ketverius metus K. Duranto ir K. Leonardo vedamų „Clippers“ šešėlyje.

Tačiau toks smūgis Holivudo krepšinio klubui nė iš tolo nebūtų toks stiprus, kaip pačiam L. Jamesui. Perimti geriausio visų laikų krepšininko statusą iš Michaelo Jordano siekiantis geriausias šios kartos NBA žaidėjas tokio scenarijaus atveju ne tik būtų priverstas pamiršti šią svajonę, bet ir užsitrauktų jį amžinai lydėsiančią gėdos dėmę.

Jerry Westas, Wiltas Chamberlainas, Magicas Johnsonas, Kareemas Abdul-Jabbaras, Jamesas Worthy, Kobe Bryantas, Shaquille‘as O‘Neale‘as – visas šias „Lakers“ legendas jungia vienas ir tas pats faktas. Kiekvienas iš jų aukso ir purpuro spalvų klube iškovojo bent po vieną NBA čempiono titulą. Apie savo karjeros pėdsaką ir palikimą karštligiškai galvojantis LeBronas nesėkmės atveju Los Andželo žvaigždžių Panteone per amžius turėtų nevykėlio statusą.

Pirmojo LeBrono sezono Los Andžele eiga turi vieną itin ryškią paralelę su pirmaisiais jo sugrįžimo į Klivlandą metais. 2014-15 metų sandūroje tuometinis „Cavaliers“ lyderis užsitraukė krepšinio sirgalių nemalonę „pasiimdamas atostogas“ reguliariojo sezono metu.

Kalbėdamas apie atostogas, aš neturiu omenyje vizitine L. Jameso kortele tapusios tingios reguliariojo sezono gynybos. Nuo 2014-ų gruodžio 30-os iki 2015-ų sausio 13-os LBJ elementariai ilsėjosi ir nerungtyniavo toje atkarpoje vieną pergalę per aštuonerias rungtynes iškovojusioje „Cavaliers“ komandoje.

Nors LeBrono įtakos aikštėje tuo metu nematėme, ją buvo nesunku pajusti Klivlando klubo veiksmuose. Savotišką peržiūrą šių dviejų savaičių metu atlikusi organizacija sausio 7-ą dieną dvejų atskirų mainų metu pasipildė iš Niujorko „Knicks“ atvykusiais Imanu Shumpertu ir J. R. Smithu bei iš Denverio „Nuggets“ įsigytu Timofejumi Mozgovu.

Nors vienareikšmiškai teigti, kad pats L. Jamesas buvo tiesiogiai susijęs su šiais mainais lyg ir negalima, jo indėlis į jo atstovautų klubų sudėties komplektacijas per visą jo karjerą jam atnešė „generalinio vadybininko“ pravardę.

Sutapimas ar ne, tačiau praėjus ketveriems metams kirkšnies traumą Šventų Kalėdų dieną vykusiose rungtynėse su „Golden State Warriors“ patyręs krepšininkas dėl jos „Lakers“ komandoje nežaidė absoliučiai identišku metu. Tiesa, jo pasitraukimas šįkart užtruko kiek ilgiau. Galbūt pajėgesnėje Vakarų konferencijoje besivaržančio Los Andželo klubo problemų sprendimas pareikalavo kiek daugiau laiko.

Karaliaus Jameso įtaka iš tolo kvepiantis A. Daviso mainų pareikalavimas neatsitiktinai įvyko būtent šiuo metu. Rimčiausiais „Lakers“ konkurentais kovoje dėl Naujojo Orleano organizacijos sutikimo išsiskirti su savo žvaigžde šiandien laikomi pagrindiniai „Lakers“ oponentai kovoje dėl geriausio visų laikų NBA klubo vardo – Bostono „Celtics“.

Danny Ainge‘o vadovaujama organizacija savo dispozicijoje turi daug didesnį „mainų žetonų“ kiekį – Bostono klubas „Pelicans“ gali pasiūlyti tiek jaunų ir talentingų žaidėjų (Jaylenas Brownas, Jaysonas Tatumas, Terry Rozier), tiek ateities naujokų biržų šaukimų („Celtics“ šiųmetėje biržoje veikiausiai turės savo, „Kings“, „Grizzlies“ ir „Clippers“ pirmojo rato pasirinkimus), tiek patyrusių ir kovoti dėl respektabilumo padėti galinčių žaidėjų (Gordonas Haywardas, Alas Horfordas).

Jei Naujojo Orleano klubui pavyktų įžiebti aukciono principu vyksiantį karą tarp Bostono ir Los Andželo organizacijų, „Lakers“ ilgai jame neatsilaikytų. Lonzo Ballas ir Brandonas Ingramas kol kas nepateisina antrųjų naujokų biržos šaukimų statuso, Kyle‘as Kuzma viršija lūkesčius, tačiau nėra toks talentingas, kad galėtų tapti centrine A. Daviso mainų dalimi, o JaVale‘as McGee ar Lance‘as Stephensonas nė už ką nedera viename sakinyje su žodžiu „respektabilumas“.

Tačiau „Celtics“ rankos šiame sezone yra supančiotos viena įdomia NBA taisykle. Nė vienas klubas savo sudėtyje negali turėti dviejų mainų būdu įsigytų krepšininkų, pasirašiusių šiuo metu galiojančias sutartis pagal vadinamąją „Rose‘o išimtį“. Ši išimtis leidžia žaidėjams po jų naujokų sutarčių pabaigos dėl išskirtinių pasiekimų (MVP trofėjaus, patekimo į simbolinius NBA sezono penketukus ar Visų žvaigždžių rungtynių starto penketą) pasirašyti 30 procentų pelningesnę antrąją sutartį.

Būtent tokią sutartį šiuo metu turi A. Davisas. Tokia pat išimtimi dar Klivlando „Cavaliers“ klube pasinaudojo ir K. Irvingas. Trumpai tariant – „Celtics“ šio sezono metu įsigyti AD mainų būdu gali tik tokiu atveju, jei susitarimo metu atsisveikins su Kyrie.

Nepaisant to, po šio sezono K. Irvingas turi žaidėjo teisę pratęsti sutartį dar vienam sezonui, kuria krepšininkas beveik garantuotai nepasinaudos. Tokiu atveju Bostono klubas galėtų išlįsti iš šios taisyklės gniaužtų ir atlikti mainus su „Pelicans“ bei pratęsti sutartį su Kyrie.

Egzistuoja ir dar vienas, tačiau labai mažai tikėtinas scenarijus – K. Irvingas gali sutikti pasirašyti išankstinę sutartį su „Celtics“ ir taip atrišti jų rankas A. Daviso įsigijimui. Tačiau finansinė žala, kurią tokiu atveju patirtų Kyrie, yra tokia didelė, kad šis variantas atrodo faktiškai neįmanomas.

Antakio, ar, tiksliau, jo agento R. Paulo žodžiais ištartas mainų reikalavimas eliminuoja „Celtics“ iš kovos dėl AD iki vasario 7-os truksiančio šio sezono mainų lango metu. LeBronas, Magicas ir Richas atliko taktiškai apskaičiuotą šachmatų ėjimą prieš Bostono klubą. Bet šioje partijoje prie lentos sėdi daugiau nei du žaidėjai.

Šiandien NBA lygoje lengviau rasti klubų, kurie nesidomėtų galimybe įsigyti A. Davisą, nei „Pelicans“ generalinio vadybininko Dello Dempso telefono numerį mintinai per pastarąją parą išmokusių organizacijų. Naująjį Orleaną agresyviai atakuoja „Clippers“, „Knicks“, „Nets“, „Bulls“ (jų pastangų keliamą juoką kiek sumažina faktas, kad AD užaugo Čikagoje) ir daugybė kitų komandų, tačiau itin intriguojančiai šiame kontekste atrodo dvi su Lietuva susijusios organizacijos.

Į mainus įtrauktinų jaunų žaidėjų ir veteranų kombinacija su „Celtics“, bent jau teoriškai, varžytis galėtų Artūro Karnišovo suburta Denverio „Nuggets“ komanda. Jamalas Murray'us, Gary Harrisas, Willas Bartonas, Paulas Millsapas, Masonas Plumlee, Malikas Beasley, Monte Morrisas – Naujajam Orleanui gali būti pasiūlytas turbūt bet kuris Kolorado valstijos klubo krepšininkas, kurio vardas nėra „Nikola“.

Tiesa, sunku pasakyti ar kantriai ir tikslingai per keletą sezonų naujokų biržos šaukimų pagrindu savo sudėtį subūrę „Nuggets“ ryžtųsi išardyti komandos branduolį ir rizikuoti įsigyti turbūt talentingiausią šios kartos aukštaūgį.

Be to, nors N. Jokičiaus ir A. Daviso duetas skamba intriguojančiai, o pats AD gautų galimybę rungtyniauti savo mėgstamoje sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje, „Pelicans“ pernai pabandė kažką panašaus šalia savo lyderio pastatydami D. Cousinsą. Rezultatai nebuvo pernelyg nuviliantys, bet šeštą vietą Vakaruose užėmusi ekipa kalnų nenuvertė.

Egzistuoja ir kitas ne ką mažiau įdomus AD karjeros tęsinio variantas, kurio atveju Rytų konferencijoje potencialiai užgimtų bent vieną sezoną egzistuosianti superkomanda.

Masai Ujiri

Jeigu „Pelicans“ iš tiesų ryžtųsi iškeisti savo lyderį iki vasario 7-os – organizacija visiškai neprivalo to daryti ir gali palaukti vasarą juos pasieksiančio „Celtics“ pasiūlymo – jie gali pasekti San Antonijaus „Spurs“ pavyzdžiu ir vietoje to, kad sustiprintų savo konferencijoje rungtyniaujančius „Lakers“, išsiųsti Davisą kuo toliau nuo savęs. Netgi už JAV ribų.

Potencialių mainų diskusijose sunku pasverti į juos įtraukiamų krepšininkų vertę. Galbūt kai kurie skaitytojai karštligiškai ginčysis, tačiau L. Ballo, B. Ingramo, K. Kuzmos ar Josho Harto keliamą susidomėjimą „Raptors“, jei tokį kelią pasirinktų Masai Ujiri, galėtų nesunkiai viršyti.

Naujojo Orleano klubas mainų su Torontu atveju galėtų pasipildyti startiniu vidurio puolėju (Jonas Valančiūnas arba Serge‘as Ibaka) ir dviem perspektyviais jaunais žaidėjais (Pascalis Siakamas, O. G. Anunoby) bei ateities naujokų biržų šaukimais.

Negana to, „Raptors“ galėtų suvilioti „Pelicans“ perimdami itin finansiškai nenaudingą Solomono Hillo kontraktą, už jį į džiazo sostinę išsiųsdami Normaną Powellą ar C. J. Milesą. K. Leonardo ir A. Daviso duetas su Danny Greeno ir Kyle‘o Lowry pagalba galėtų tapti gniuždančios gynybos pamatu. Tačiau rizika, kad Kawhi gali šią vasarą palikti Torontą, o jaunuosius krepšininkus išmainę „Raptors“ tokiu atveju 2019-20 sezone taptų ne ką geresniais nei dabartiniai „Pelicans“, gali atšaldyti M. Ujiri entuziazmą.

Nors „Lakers“ hierachija savo agresyviu ėjimu sudavė smūgį „Celtics“ klubui, garantuoti, kad šis sprendimas pasiteisins, negali niekas. Viskas šiandien priklauso nuo Naujojo Orleano organizacijos, galinčios po mažiau nei 10 dienų anuliuoti bet kokį Los Andželo klubo pranašumą.

Jei „Pelicans“ nuspręs laukti vasaros, bus įdomu stebėti kokį sprendimą jie priims dėl tolimesnio AD sezono. Košmariškiausiu scenarijumi Naujajam Orleanui taptų galima ilgalaikė aukštaūgio trauma, tad egzistuoja tikimybė, kad mes jau pamatėme paskutines A. Daviso rungtynes „Pelicans“ klube.

Nesinori užbaigti šio straipsnio gąsdinančių galimybių serija, bet šioje sportinėje melodramoje jos atlieka labai svarbų vaidmenį. Dar vienas scenarijus taptų neįtikėtinu košmaru „Celtics“ organizacijai.

Prieš kelias savaites Kyrie paskambino LeBronui ir atsiprašė dėl to, kaip jis paliko „Cavaliers“ klubą. Po kelių dienų socialiniame tinkle Jamesas „prikabino“ K. Irvingą prie muzikinio kūrinio šiame kontekste itin skambiu pavadinimu – „Rewind“ („Iš naujo“).

LeBronas Jamesas, Kyrie Irvingas

Jei Los Andželo klubas sugebės atlikti mainus su „Pelicans“ ir įsigyti A. Davisą, kas gali būti garantuotas, kad šią vasarą K. Irvingas neatliks skambiausia išdavyste per daugiau nei pusšimtį metų trunkantį „Celtics“ ir „Lakers“ karą tapsiančio žingsnio ir nepersikels į Holivudą?

Galimybės, tikimybės, povandeninės srovės, pykčiai, susitaikymai, klausimai, abejonės – kam reikalingas „Netflix“, kai yra 2018-19 NBA sezonas?