Arčiausiai tokio skaičiaus atsidūrusiu Lietuvos krepšininku šiandien vis dar lieka Linas Kleiza, 2008-ųjų metų sausio 18-ąją dieną į Jutos „Jazz“ krepšį sumetęs 41 tašką. Jei Denverio „Nuggets“ tuomet atstovavęs žaidėjas būtų pelnęs 9 taškais daugiau, jo pavardė būtų įamžinta šalia vos dviejų pusšimčio taškų ribą NBA pirmenybėse pasiekusių europiečių.

Pirmuoju tokį pasiekimą užfiksavusiu Senojo žemyno atstovu 2004-ųjų metų gruodžio 2-ąją tapo Dalaso „Mavericks“ simbolis Dirkas Nowitzki. Vokietis tąsyk į principinių varžovų Hjustono „Rockets“ krepšį sumetė net 53 taškus.

Visgi absoliučiai rezultatyviausias rungtynes NBA istorijoje sužaidusio europiečio vardas priklauso kito Teksaso klubo atstovui. Ilgus metus San Antonijaus „Spurs“ gretose rungtyniavęs prancūzas Tony Parkeris 2008-ųjų lapkričio 5-ąją Minesotos „Timberwolves“ gynybą nubaudė 55 taškais.

Nors šie du krepšininkai 50 taškų ribą taip pat perkopė tik po vieną sykį savo karjeroje, jų pasiekimų nedera laikyti netikėtais. Tiek Nowitzki, tiek Parkerio pavardės yra žinomos visame pasaulyje, o jų iškovoti titulai bei apdovanojimai kalba patys už save.

Tarp 481 pusšimčio individualiai pelnytų taškų atvejų galime rasti ir mažiau girdėtų ar absoliučiai nepažįstamų pavardžių. Su šiais stebuklingus mačus sužaidusiais pirmenybių vidutiniokais DELFI NBA kviečia susipažinti smalsiausius pajėgiausios pasaulio krepšinio lygos gerbėjus.

Netikėčiausi individualūs pasirodymai pateikiami chronologine tvarka.

Waltas Wesley.

Waltas Wesley

Šį 1966-1976 metais NBA rungtyniavusį aukštaūgį derėtų laikyti bene netikėčiausiu šio sąrašo nariu. Sinsinačio „Royals“, Klivlando „Cavaliers“, Finikso „Suns“, „Capital Bullets“, Filadelfijos „76ers“, Milvokio „Bucks“ ir Los Andželo „Lakers“ parungtyniauti spėjęs vidurio puolėjas per 590 lygoje sužaistų rungtynių fiksavo vos 8,5 taško per rungtynes vidurkį.

Trečio ar net ketvirto aukštaūgio poziciją daugumoje komandų užėmęs Wesley neįtikėtiną pasirodymą surengė 1971-ųjų vasario 19-ąją dieną. Vos 11 pergalių per 68 rungtynes iki tos dienos tesurinkę „Cavs“ namuose priėmė „Royals“ krepšininkus, kuriems tuomet atsovavo tokios lygos legendos kaip Tiny Archibaldas, Tomas Van Arsdale'as, Samas Lacey ir Normas Van Lieras.

Įspūdinga varžovų sudėtis ne tik neišgąsdino Klivlando aukštaūgio – it įkvėptas galimybės rungtyniauti prieš naujokų biržoje jį pasirinkusį Sinsinačio klubą Wesley pataikė 20 iš 34 dvitaškių bei 10 iš 14 baudų metimų ir aikštę paliko surinkęs 50 taškų. „Cavs“ tąsyk šventė sensacingą pergalę rezultatu 125:109.

Rezultatyvumu niekada negarsėjusio žaidėjo pasiektas Klivlando klubo rekordas liko nepajudintu beveik 50 metų, kol jį pagerinti sugebėjo šią vasarą iš „Cavaliers“ į „Lakers“ persikėlęs LeBronas Jamesas.

Abiems minėtiesiems klubams atstovavęs Wesley po LeBrono sprendimo sulaukė JAV žiniasklaidos dėmesio. Floridoje šiandien gyvneantis 73-ejų metų Waltas pasižymėjo gražia citata: „krepšinis šiandien toks pats, kaip ir mano laikais. Aikštėje žaidžiama penki prieš penkis. Jameso atėjimas į Los Andželą „popieriuje“ atrodo gerai, tačiau vienas krepšininkas negali iškovoti NBA čempiono žiedo“.

Dale'as Ellisas.

Dale'as Ellisas

Net septyniolika metų NBA praleidęs snaiperis anaiptol nebuvo antraplaniu krepšininku. Šiame sąraše jis atsidūrė ne dėl to, kad pasiekė 50 taškų ribą, o dėl to, kaip jam pavyko tai padaryti.

Per visą karjerą Ellisas net 113 kartų sugebėjo pelnyti bent 30 taškų, o 1988-89 metų pirmenybėse, atstovaudamas Sietlo „Supersonics“, rinko net po 27,5 taško per rungtynes. Jau kito sezono pradžioje „Sonics“ lyderis sužaidė rezultatyviausią savo susitikimą, kuriame pasiekė ir vieną sunkiai pagerintiną lygos rekordą.

1989-ųjų lapkričio 9-ąją dvi pergales per pirmuosius tris sezono susitikimus iškovojęs Sietlo klubas svečiavosi Milvokyje, kur susirėmė su vietos „Bucks“ ekipa. Sunkiai suvokiamo atkaklumo rungtynėse nugalėtojas nepaaiškėjo nei per 48, nei per 53, nei per 58, nei per 63, nei per 68 minutes!

Penkių pratęsimų pareikalavusiame mūšyje šeimininkai galiausiai triumfavo pribloškiančiu rezultatu 155:154. Vienintelį kartą savo karjeroje bent pusšimtį taškų pelnęs Ellisas viso pataikė 15 iš 32 dvitaškių, 3 iš 7 tritaškių ir 14 iš 17 baudų metimų. 53 jo surinkti taškai tapo absoliučiu jo asmeniniu, o net 69 sužaistos minutės – galbūt niekada nepagerinsimu NBA rekordu.

Nickas Andersonas.

Nickas Andersonas

Atakuojančio gynėjo pozicijoje rungtyniavęs Andersonas savo pavardę į Orlando „Magic“ klubo istoriją visiems laikams įrašė dar prieš sužaisdamas pirmąsias oficialias rungtynes savo NBA karjeroje.

1989-ųjų metų naujokų biržoje naujai įkurtas Floridos valstijos klubas snaiperį pasirinko vienuoliktuoju šaukimu. Šis sprendimas lėmė, jog dešimt sezonų „Magic“ klube vėliau praleidęs Andersonas tapo pirmuoju Orlando ekipos biržoje pasirinktu krepšininku.

Gynėjas netruko išsikovoti pakankamai aukštą aikštėje praleidžiamų minučių skaičių, tačiau pirmuosius du sezonus turėjo atkakliai grumtis dėl vietos „Magic“ starto penkete. Net ir tapęs reguliariu pirmojo penketuko nariu, Andersonas kartais jame užleisdavo vietą kitiems žaidėjams.

Tokiu scenarijumi prasidėjo ir priešpaskutinės 1992-1993 metų sezono rungtynės. Vieta starto penkete atiteko po šešerių metų su Kauno „Žalgiriu“ Eurolygos čempionu tapusiam Anthony Lee Bowie, o po 19,9 taško sezone rinkęs Andersonas susitikimą su Niudžersio „Nets“ pradėjo ant atsarginių žaidėjų suolo.

Neįtikėtinai efektyviai į žaidimą įsijungęs gynėjas viso pataikė 13 iš 18 dvitaškių, 4 iš 7 tritaškių bei visus 12 mestų baudų metimų ir sugebėjo pasiekti magiškąją 50 taškų ribą.

Per visą NBA istoriją nė vienas kitas krepšininkas niekada nesugebėjo prilygti „Magic“ snaiperiui. Andersonas yra vienintelis žaidėjas, pelnęs 50 taškų rungtynėse, kurias pradėjo ant atsarginių žaidėjų suolelio.

Willie Burtonas.

Willie Burtonas

1990-ųjų naujokų biržoje aukštu devintuoju šaukimu pakviestas lengvasis krašto puolėjas pirmuosius ketverius karjeros metus praleido Majamio „Heat“ klube. Debiutiniame sezone pakankamai perspektyviai atrodęs Burtonas rinko po 12 taškų per rungtynes, tačiau tai tapo sėkmingiausiu jo etapu Majamio ekipoje.

Ketvirtais metais tik po 7 taškus besukrapštęs krepšininkas po sezono buvo atleistas ir pasirašė vienerių metų trukmės kontraktą su Filadelfijos „76ers“. Vos 24 pergales per sezoną iškovojusios komandos gretose Burtonas rinko po 15,3 taško, o sensacingiausią pasirodymą surengė 1994-ųjų gruodžio 13-ąją.

Susitikime su prieš mažiau nei pusę metų jį atleidusiais „Heat“ tuomet 26-erių metų amžiaus krepšininkas varė į neviltį visą Majamio ekipą. „76ers“ tąsyk triumfavo 105:90, o Burtonas sugebėjo surinkti daugiau nei pusę Filadelfijos klubo taškų.

Jo užfiksuota statistika šiandien išlieka absoliučiu NBA rekordu. 7 iš 11 dvitaškių, 5 iš 8 tritaškių ir net 24 iš 28 baudų metimų pataikęs bei 53 taškus surinkęs Burtonas yra vienintelis lygos žaidėjas, sugebėjęs pelnyti bent 50 taškų rungtynėse, kuriose iš žaidimo išmetė mažiau nei 20 metimų.

Cedricas Ceballosas.

Cedricas Ceballosas

Šią vasarą į „Lakers“ atvykęs LeBronas naujajame savo klube vilkės 23-iuoju numeriu pažymėtus marškinėlius. Karalius Jamesas taps penkioliktuoju Angelų miesto klubo krepšininku, pasirinkusiu būtent šį marškinėlių numerį, o tarp keturiolikos iki šiol tokį sprendimą priėmusių žaidėjų ryškiausiai išsiskiria 1994-1997 metais ekipai atstovavęs Ceballosas.

Savo debiutiniame sezone „Lakers“ gretose krašto puolėjas vidutiniškai rinko po 21,7 taško ir vienintelį kartą savo karjeroje buvo išrinktas į Visų žvaigždžių rungtynes. Prie bilieto į šį renginį gavimo ryškiai prisidėjo ir 1994-ųjų gruodžio 20-ąją jo surengtas įspūdingiausias karjeros pasirodymas.

Namuose vienus iš lygos autsaiderių Minesotos „Timberwolves“ priėmusios Los Andželo ekipos sirgaliai kraustėsi iš proto matydami žadą atimantį puolėjo žaidimą. 18 iš 26 dvitaškių, 3 iš 5 tritaškių ir 5 iš 9 baudų metimų leido Cedricui tapti vienu iš vos devynių per visą „Lakers“ istoriją 50 taškų viename susitikime pelnyti sugebėjusių krepšininkų.

Negana to, istoriniu tapusį tritaškį žaidėjas smeigė pačioje paskutinėje Los Andželo komandos atakoje. Šis metimas pakėlė ant kokjų visus legendinėje „Great Western Forum“ arenoje susirinkusius žiūrovus.

Vėlesniais metais traumų nukamuotas Ceballosas savo kelionę profesionalų krepšinyje baigė sužaidęs 609 susitikimus, kuriuose bendrai užiksavo pakankamai kuklų 14,3 pelnytų taškų vidurkį.

Dana Barrosas.

Dana Barrosas

Keturis NBA klubus per savo karjerą pakeitęs Barrosas yra ne tik vienas nerezultatyviausių (karjeros vidurkis – 10,5 taško per rungtynes), bet ir vienas žemiausių šio sąrašo narių.

Vos 180 cm ūgio įžaidėjas dviženklį pelnomų taškų vidurkį per keturiolika metų trukusią karjerą užfiksavo tik keturis kartus, tačiau 1994-1995 metų pirmenybėse sugebėjo patekti ir į Visų žvaigždžių rungtynes.

Filadelfijos „76ers“ tais metais atstovavęs Barrosas pasižymėjo puikiu tritaškių taiklumu – per rungtynes net po 5,2 tolimo metimo išmesdavęs mažylis juos realizuodavo net 46 procentų tikslumu.

1995-ųjų kovo 14-ąją vykusiame susitikime su Hjustono „Rockets“ Filadelfijos gynėjas pataikė 6 iš 8 tritaškių, 15 iš 18 dvitaškių bei abu mestus baudų metimus, viso surinkdamas 50 taškų.

Per visą NBA istoriją tik vienas žaidėjas sugebėjo pasiekti pusšimčio taškų žymą, išmesdamas mažiau baudų metimų – 2016-ųjų vasarį tą padaręs Stephenas Curry, realizavęs vienintelį tokio pobūdžio bandymą.

Tony Delkas.

Tony Delkas

It perkūnas iš giedro dangaus. Kitaip apibūdinti 2001-ųjų sausio 2-ąją pasiektą Delko karjeros rezultatyvumo rekordą tiesiog neįmanoma. Finikso „Suns“ marškinėlius tuo metu vilkėjęs įžaidėjas turėjo gynybos specialisto reputaciją, o puolime per visą karjerą nė vienai komandai neatnešė ypatingos naudos.

Rezultatyviausią savo sezoną gynėjas sužaidė būtent 2000-2001 metais, kai per rugntynes vidutiniškai pelnė po 12,3 taško, o rezultatyvius perdavimus sėkmingiausiai dalino 1998-1999 metų pirmenybėse, kuriose jų tesukrapštė vos po 2,6.

Visgi naujuosius 2001-us metus Delkas pasitiko neprilygstamu pasirodymu. Sakramente vykusiame mače su „Kings“ klubu įžaidėjas pataikė 20 iš 26 dvitaškių, prametė vienintelį mestą tritaškį bei pataikė 13 iš 15 baudų metimų. 53 taškus pelnęs gynėjas per visą karjerą daugiau nė karto nepasiekė bent 30 taškų ribos.

Šiame tūkstantmetyje bent 50 taškų nepataikę nė vieno tritaškio surinko tik keturi gynėjai – Michaelas Jordanas, Allenas Iversonas, Paulas Pierce'as ir tikrą stebuklą Sakramente sukūręs Delkas.

Andre Milleris.

Andre Milleris ir J. J. Barea

2010-ais metais jau 33-ejų metų sulaukęs Milleris buvo toli nuo jaunystėje demonstruotos įspūdingos žaidybinės formos. Iki 2008-ųjų šis įžaidėjas 13 kartų surinko bent 30 taškų, tačiau vėliau tokią ribą pasiekė tik tris sykius. Visgi vienas iš jų tapo nepamirštamu buvusio Kleizos komandos draugo rezultatyvumo sprogimu.

Atstovaudamas Portlando „Trail Blazers“ ekipai Milleris tiesiog sužvėrėjo rungtynėse su Dalaso „Mavericks“ krepšininkais. Jasono Kiddo, J. J. Barea'os ir Jasono Terry gynybą į šipulius daužęs įžaidėjas ketvirto kėlinio viduryje savo sąskaitoje turėjo 32 taškus ir artėjo prie tuometinio asmeninio rekordo, iki kurio Andrei trūko vos 5 taškų.

Neįtikėtiną šaltakraujiškumą pademonstravęs gynėjas per likusias šešias pagrindinio laiko ir penkias papildomas pratęsimo minutes savo sąskaitą papildė ištisais dvidešimčia taškų ir pasiekė ne tik asmeninį, bet ir tuometinį „Trail Blazers“ klubo rekordą.

Dar įspūdingiau šis pasiekimas atrodo atkreipus dėmesį į trejas iki šio mačo Millerio sužaistas rungtynes. Dvikovose su „Hornets“, „Jazz“ ir „Rocets“ klubais Portlando aikštės generolas buvo pataikęs vos 4 iš 25 metimų iš žaidimo.

Istorinio pasirodymo Dalase metu Andre pataikė 21 iš 30 dvitaškių, vienintelį mestą tritaškį ir 7 iš 8 baudų metimų.

Terrence'as Rossas.

Terrence'as Rossas

Jono Valančiūno NBA karjerą atidžiai sekantys Lietuvos krepšinio gerbėjais puikiai atsimena šį daugiau nei keturis sezonus uteniškio pašonėje rungtyniavusį krašto puolėją. Atletiškumu išsiskyręs Rossas pasižymėjo ir jo karjerą gerokai apsunkinusiu nestabilumu.

Prieš penkerius metus dėjimų konkurso čempionu tapusiam krepšininkui sėkmingiausiu tapo 2016-17 metų sezonas. Jo viduryje iš „Raptors“ į Orlando „Magic“ išsiųstas žaidėjas vidutiniškai rinko po 11 taškų per rungtynes.

Tokie statistiniai vidurkiai sugriovė Toronto gerbėjų bei klubo prezidento Masai Ujiri viltis, jog Rossas gali tapti vienu iš sunkiausiai sustabdomų lygos krepšininkų.

Nors šiandien tai atrodo kaip tolima praeitis, praėjus beveik metams po triumfo dėjimų konkurse, 2014-ųjų sausio 25-ąją, krašto puolėjas surengė apgaulingai aukštus lūkesčius jo tolimesnei karjerai sukėlusį benefisą.

Kanadoje vykusiame susitikime su Los Andželo „Clippers“ ekipa Rossas pataikė net 10 iš 17 tritaškių, 6 iš 13 dvitaškių ir 9 iš 10 baudų metimų, viso surinkdamas 51 tašką. Ironiškiausia, jog krepšininkas likus keturioms sekundėms iki rungtynių pabaigos prametė baudą, kuri būtų jam leidusi pagerinti Vince'o Carterio pasiektą „Raptors“ klubo rezultatyvumo rekordą.

Per visą NBA istoriją tik keturi krepšininkai tose pačiose rungtynėse yra pelnę bent 50 taškų ir pataikę bent 10 tritaškių: Stephenas Curry, Kyrie Irvingas, Klay Thompsonas ir Terrence'as Rossas. Orlando „Magic“ šiandien atstovaujantis žaidėjas daugiau niekada nėra pasiekęs bent 30 taškų ribos.

Corey Breweris.

Corey Breweris

Antroji 2013-14 metų sezono pusė padovanojo NBA sirgaliams du sensacingus antraplanių žaidėjų pasirodymus. Nepraėjus nė trims mėnesiams po Rosso tritaškių lietaus, savo asmeninį rekordą pasiekė tuomet Minesotos „Timberwolves“ atstovavęs krašto puolėjas Breweris.

Tik vienas iš penkerių paskutiniųjų pirmenybių rungtynių laimėjęs Mineapolio klubas netikėtą pergalę iškovojo Hjustone, kur Vilkai susirėmė su Donatu Motiejūnu ir vietos „Rockets“ krepšininkais.

Tose rungtynėse „Timberwolves“ dėl traumų negalėjo padėti Kevinas Love'as, Nikola Pekovičius ir Kevinas Martinas, o klubo lyderių netektys atrišo rankas per visą karjerą vos 8,9 taško rezultatyvumo vidurkį šiuo metu fiksuojančiam Breweriui.

Fantastišką pirmą susitikimo pusę sužaidęs Corey ją vainikavo metimu iš aikštės vidurio su antrojo kėlinio sirena, o viso pataikė 17 iš 24 divtaškių, 2 iš 6 tritaškių ir 11 iš 15 baudų metimų, taip surinkdamas net 51 tašką. Negana to, Breweris šiame mače sužibėjo perimdamas net 6 kamuolius.

Kaip ir Rossas, Oklahomos „Thunder“ pastarąjį sezoną užbaigęs Breweris daugiau niekada NBA rungtynėse nėra surinkęs net 30 taškų.