Iškart po naujokų biržos ceremonijos generalinis „Hornets“ klubo vadybininkas Mitchas Kupchakas pranešė, jog organizacija neplanuoja artimiausiu metu pasikviesti Kulbokos į savo gretas. Identišką informaciją pateikė ir ESPN naujienų portalo naujokų biržų ekspertas Mike'as Schmitzas, prognozavęs, jog lietuvis Europoje turėtų praleisti bent du artimiausius sezonus.

Tokia perspektyva veikiausiai nuliūdino tuos sirgalius, kurie tikėjosi jau 2018-19 metų NBA pirmenybėse išvysti tris Lietuvos krepšininkus. Ir nors panašia pašaukto žaidėjo „stažuotės“ Europoje praktika pastaraisiais metais užsiima vis daugiau pajėgiausios pasaulio krepšinio lygos klubų, šis „Hornets“ žingsnis metė tamsų šešėlį ant Kulbokos galimybių vieną dieną sulaukti išsvajoto debiuto Šarlotės klube.

Iš trylikos iki šiol naujokų biržose pakviestų lietuvių keturi – Eurelijus Žukauskas, Robertas Javtokas, Renaldas Seibutis ir Artūras Gudaitis – niekada neišbėgo į aikštę oficialiose NBA rungtynėse. Neatmetant Gudaičio persikėlimo už Atlanto tikimybės, ar Kulboka taps penktuoju tokio likimo sulaukusiu mūsų tėvynainiu?

Australo nutrauktas 55-ojo šaukimo dėsningumas
Patty Millsas

Minėtajame sąraše vienintelis Javtokas buvo pakviestas būtent 55-uoju eilės numeriu. Tiesa, 2001-ųjų metų biržoje Minesotos „Timberwolves“ dėl finansinių įsipareigojimų pažeidimų neteko jiems priklausiusio 29-ojo šaukimo, tad techniškai ilgametis rinktinės kapitonas buvo pasirinktas 56-u šaukimu, tačiau jo pavardė tąnakt nuskambėjo 55-oje pozicijoje.

Šiuo numeriu pakviesti už JAV ribų gimę krepšininkai iki 2009-ųjų metų nė sykio nepravėrė NBA durų. Tokioje pat situacijoje kaip Robinho liko ir australas Benas Pepperis (1997), jugoslavas Mladenas Šekularacas (2002), Dominikos Respublikos pilietis Luisas Floresas (2004) bei nigerietis Ejike Ugboaja (2006).

Aptariamoji biržos pozicija sąlyginai nesėkminga buvo ne tik NBA legioneriams. Iš pirmųjų keturiolikos modernioje lygos istorijoje šiuo šaukimu pakviestų krepšininkų (iki 1995-ų metų lyga turėjo tik 27 komandas, kurios dviejų ratų sistemoje viso atlikdavo 54 pasirinkimus) tik septyni sugebėjo įgauti bent epizodinės žaidimo NBA patirties.

Tačiau vis įvairiatautiškesnį periodą išgyvenanti lyga prieš devynerius metus pagaliau išvydo oficialiose rungtynėse debiutuojantį pirmąjį už JAV ribų gimusį 55-ąjį šaukimą. Iki šių dienų sėkmingai NBA rungtyniaujantis „užsienietis“ ne tik įsitvirtino aukščiausiame lygyje – 2014-ais metais jis tapo lygos čempionu, o pernai pasirašė 50 milijonų JAV dolerių vertės kontraktą.

Šiuo 55-ųjų šaukimų pionieriumi tapo Portlando „Trail Blazers“ pirmuosius du karjeros sezonus praleidęs įžaidėjas Patty Millsas. Nors jo sėkmę tuomet buvo galima laikyti unikalia, po ketverių metų prie jo prisijungė ir dar vienas NBA legionerius, kurio situacija yra panašesnė į su nekantrumu į Šarlotę besižvalgančio Kulbokos.

Prancūziškos kantrybės pamokos

2013-ais metais toje pačioje biržos pozicijoje Memfio „Grizzlies“ pasirinko 211 cm ūgio prancūzą, kurio teises tą pačią naktį išsiuntė Denverio „Nuggets“ klubui. 55-ajam šaukimui taip pat buvo pateikiamos tos pačios prognozės – jaunas žaidėjas, norėdamas pakliūti į NBA, bent porą metų turėtų praleisti Europoje.

Jaunasis aukštaūgis metus praleido Belgrado „Partizan“ klube, o po sezono sukirto rankomis su „Chimki“ ekipa. Visgi dar nesibaigus pirmajam iš dviejų naujojoje sutartyje numatytų sezonų, vasario mėnesį jis sulaukė kvietimo atvyktį į NBA lygą.

Nors šansas nedebiutavus už Atlanto iš karto po 55-uoju šaukimu vainikuotos naujokų biržos vieną dieną pakliūti į NBA atrodė miglotai, 2015-ųjų vasario 19-ą dieną Denverio „Nuggets“ pasveikino į komandą atvykusį Prancūzijos rinktinės narį Joffrey Lauvergne'ą.
Joffrey Lauvergne'as

Per tris pilnus JAV praleistus sezonus Lauvergne'as jau spėjo atstovauti net keturiems klubams – „Nuggets“, Oklahomos „Thunder“, Čikagos „Bulls“ ir San Antonijaus „Spurs“ – tačiau net ir tokiomis aplinkybėmis iš Miulūzo miesto kilęs krepšininkas spėjo įsitvirtinti aukščiausio lygio pirmenybėse.

„Karaliumi Joffrey“ Teksase praminto aukštaūgio karjeros eiga turėtų įkvėpti optimizmo ne tik pačiam Kulbokai, bet ir visiems Lietuvos krepšinio gerbėjams. Žemas ir šuolio į NBA atlikti išsyk neleidžiantis antrojo rato šaukimas anaiptol nėra nuosprendis niekados nepersikelti į nuo vaikystės svajone laikytas pirmenybes.

Optimizmo įkvepia ir dar vienas ryškėjantis dėsningumas. Skirtingai nei per pirmuosius keturiolika metų, iš dešimties paskutiniųjų iki šios savaitės 55-uoju numeriu biržose pakviestų naujokų savojo šanso NBA nesulaukė tik du – pernai pašauktas Nigelas Williamsas-Gossas ir 2015-ais pakviestas haitietis Cady Lalanne.

Galbūt Arnoldui neprireiks nė dvejų metų. Galbūt jo debiutas „Hornets“ ar kito klubo gretose įvyks dar vėliau. Tačiau žaidėjui ir jį palaikantiems sirgaliams reikia apsišarvuoti kantrybe ir nenuleisti rankų.

„Ilgos sporto salėje praleistos valandos“, „tikėjimas savimi ir savo svajone“, „šeimos narių ir draugų palaikymas“ – visos šios NBA naujokų biržos dalyvių frazės apie tikslo siekimą jas girdinčiojo ausiai jau seniai tapo standartinėmis klišėmis. Visgi visos jos atspindi „Spurs“ klubo žaidėjų filosofiją, kurią Kulboka šiandien turi paversti sava.

55-uoju numeriu biržose pakviesti krepšininkai (metai, žaidėjas, klubas):

2018Arnoldas Kulboka, Šarlotės „Hornets“.
2017Nigelas Williamsas-Gossas, Jutos „Jazz“.
2016Marcusas Paige'as, Bruklino „Nets“.
2015Cady Lallane, San Antonijaus „Spurs“.
2014Semajas Christonas, Majamio „Heat“.
2013Joffrey Lauvergne'as, Memfio „Grizzlies“.
2012Darius Johnsonas-Odomas, Dalaso „Mavericks“.
2011E'Twaunas Moore'as, Bostono „Celtics“.
2010Jeremy Evansas, Jutos „Jazz“.
2009Patty Millsas, Portlando „Trail Blazers“.
2008Mike'as Tayloras, Portlando „Trail Blazers“.
2007Herbertas Hillas, Jutos „Jazz“.
2006Ejike Ugboaja, Klivlando „Cavaliers“.
2005Lawrence'as Robertsas, Sietlo „SuperSonics“.
2004Luisas Floresas, Hjustono „Rockets“.
2003Rickas Rickertas, Minesotos „Timberwolves“.
2002Mladenas Šekularacas, Dalaso „Mavericks“.
2001Robertas Javtokas, San Antonijaus „Spurs“. Techniškai 56, bet Minesota neteko 29 šaukimo.
2000Chrisas Porteris, „Golden State Warriors“.
1999Krisas Clackas, Bostono „Celtics“.
1998Ryanas Bowenas, Denverio „Nuggets“.
1997Benas Pepperis, Bostono „Celtics“. Australas.
1996Ronnie Hendersonas, Vašingtono „Bullets“.
1995Michaelas McDonaldas, „Golden State Warriors“.