Kūziai susitikus su susidomėjimą juo išreiškusios Los Andželo „Lakers“ organizacijos atstovais Lietuvoje nuskambėjo informacija, jog Kalifornijos klubas prašo lietuvio palaukti minėtosios dienos.

Pilną penkiolikos garantuotus kontraktus turinčių žaidėjų sudėtį subūrusi ekipa nesutiko atleisti nė vieno iš savo gretose turimų krepšininkų, tad vietos Mindaugui Los Andžele neatsirado. Tokio sprendimo priežastis paprasta – „Lakers“ siekia išlaikyti kuo didesnę laisvą erdvę kito sezono algų biudžete bei potencialiai derėtis su laisvaisiais agentais tapsiančiomis lygos superžvaigždėmis.

Laukti gruodžio vidurio Magico Johnsono vadovaujama organizacija Kuzminsko galimai paprašė neatsitiktinai. Nuo šios dienos visos lygos komandos gali įtraukti į mainus vasarą jas papildžiusius laisvuosius agentus, kurių iškeitimas į kitus klubus iki šiandienos yra draudžiamas.

Įdomiausia šioje situacijoje yra tai, jog „Lakers“ šią vasarą pernelyg stipriai neišlaidavo ir pasirašė sutartis tik su keliais žaidėjais, tarp kurių tėra tik vienas realus kandidatas potencialiai Mindaugui duris į Los Andželą atversiantiems mainams.

Kentavious Caldwell-Pope'as, Andrew Bogutas ir Tyleris Ennisas. Ilgai lauktoji data atriša Los Andželo organizacijos rankas išmainyti būtent šiuos tris žaidėjus. Klubas vasarą pasirašė trumpalaikes sutartis su Vanderiu Blue, Stephenu Zimmermanu, Briante Weberiu ir Travisu Wearu, tačiau nė vienas iš šių krepšininkų Los Andžele nesulaukė seozno pradžios.

Detroito „Pistons“ ekipos ateities krepšininku vadintas, tačiau po Avery Bradley mainų nereikalingu tapęs ir atleistas Caldwell-Pope'as šiandien žaidžia vieną geriausių karjeros sezonų ir Los Andžele renka po 14,2 taško, tritaškius mesdamas 36 procentų taiklumu.

Kentavious Caldwell-Pope'as ir Lonzo Ballas

Visas „Lakers“ rungtynes starto penkete pradėjęs atakuojantis gynėjas ne tik yra trečias taikliausias tragiškai tritaškius metančius komandos snaiperis, bet ir atitinka ilgalaikę Los Andželo klubo viziją. Šiais metais savo pirmo rato šaukimo neturinti ekipa neturi ir jokio tikslo rinkti pralaimėjimus, tad atsisveikinimas su vienu naudingiausių komandos krepšininkų neatrodo kaip logiškas žingsnis.

Ilgalaikėje perspektyvoje KCP nauda „Lakers“ pakankamai aiški. Žaidėjas šią vasarą taps laisvuoju agentu, o jo 17,7 miljionų JAV dolerių vieno sezono trukmės sutartis taps „laisvais“ pinigais, kuriuos Magicas Johnsonas ir Robas Pelinka galės siūlyti lygos LeBronams ir Paulams George'ams.

Caldwell-Pope'o išmainymas gali tapti naudingu Los Andželo klubui tik vienu atveju – jei organizacijos galvos sugebės už žaidėją išpešti pirmojo rato šaukimą. Tačiau kadangi „Lakers“ it velnias kryžiaus kratosi ilgalaikių sutarčių, kartu su šaukimu jie privalėtų priimti atitinkamos sumos vieno sezono kontraktą turintį krepšininką ar „iškišti“ KCP pakankamai laisvos erdvės algų biudžete tueinčiai organizacijai.

Nors toks scenarijus nėra neįmanomas, sunku įsivaizduoti „Lakers“ legendos Magico sprendimą sąmoningai susilpninti komandos sudėtį ir nurijus bet kokį išdidumą padovanoti vieniems iš istorinių varžovų – „Celtics“ arba „76ers“ – aukštą kitų metų biržos šaukimą.

Kitas šiame sąraše – epizodiškai rungtyniaujantis NBA čempionas Bogutas. Kaip ir KCP vieno sezono trukmės sutartį pasirašęs aukštaūgis šiais metais uždirba vos 2,3 milijono JAV dolerių, tad jei „Lakers“ siekdami atlaisvinti vietą Kuzminskui būtų planavę atsisviekinti su australu, šis jau seniai būtų elementariai atleistas.

Andrew Bogutas

Tokios aplinkybės lemia, jog galimų mainų scenarijuje telieka tik vienas žaidėjas – 23-ejų metų įžaidėjas Ennisas. Prieš trejus metus aštuonioliktuoju šaukimu pakviestas kanadietis atstovauja jau ketvirtam klubui („Suns“, „Bucks“, „Rockets“, „Lakers“), o šiame sezone viso sužaidė vos 66 minutes.

NBA namų ieškantis buvęs Sirakūzų universiteto atstovas gali padėti šiuo metu su traumomis įžaidėjų grandyje susiduriančioms komandoms, o šią vasarą jo pasirašyta sutartis per dvejus metus krepšininko kišenę papildys vos 3,2 milijono JAV dolerių.

Tyleris Ennisas

Sprendimą atlaisvinti vietą Mindaugui gali priimti ir kitos juo besidomėjusios (-inčios) ekipos. Milvokio „Bucks“ įgauna galimybę iškeisti Tony Snellą, Jasoną Terry ar Sterlingą Browną, o Čikagos „Bulls“ – Nikola Mirotičių, Cristiano Felicio bei Justiną Holiday.

Su lietuviu sieti Atlantos „Hawks“ po argentiniečio Nicolas Brussino atleidimo turi laisvą vietą savo sudėtyje ir sutartį su Kuzminsku galėtų pasirašyti be jokių papildomų komplektacijos korekcijos sprendimų.

Lemtingasis penktadienis į Jungtines Amerikos Valstijas ateis septintą ryto Lietuvos laiku. Jei „Lakers“ susidomėjimas Kuzminsku yra išties rimtas ir nenuslopo per pastarąsias savaites, jau nuo pat ryto Lietuvoje galėsime laukti žinių apie Enniso išvykimą iš Los Andželo ir jį palydėsiančią sutartį su NBA užribyje likusiu lietuviu.