Prieš dvidešimt vienerius metus vienam sezonui į tą vasarą įkurtą Šanchajaus „Sharks“ komandą persikėlęs Saulius Štombergas šiandien su šypsena atsimena kaip jo aplankyti atvykęs vyresnysis brolis Valdas šaltu veidu dalino autografus skirtumo tarp brolių neįžvelgusiems Kinijos krepšinio gerbėjams.

Per šį laikotarpį krepšinis daugiau nei milijardą gyventojų turinčioje valstybėje tapo nepalyginamai populiaresniu, o į CBA pirmenybes atvykstantys legioneriai neretai įgauna žeme vaikščiojančių dievų statusą. Visgi vardinį Stepheno Marbury pašto ženklą išleidusioje šalyje galioja ir griežtos taisyklės, ribojančios kitataučių indėlį į vietinėse pirmenybėse rungtyniaujančių komandų žaidimą.

„Griežti, kaip kinai“: unikalios CBA taisyklės

Žvelgiant iš šalies susidaro įspūdis, jog dosniais finansiniais pasiūlymais pastaraisiais metais vis agresyviau ties atsisveikinimu su NBA pirmenybėmis balansuojančius žaidėjus atakuojantys CBA klubai siekia į Kiniją pervilioti kuo daugiau aukšto kalibro krepšininkų.

Siūlyti milijonines sumas geidžiamiems krepšininkams Kinijos krepšinio organizacijoms tenka ne tik dėl abejotinos (nors pastaruoju metu ir sparčiai augančios) žaidybinio lygio reputacijos, bet ir dėl išskirtinių lygos nuostatų, ribojančių legionierių atvykimą.

Dauguma elitinės kinų lygos klubų savo gretose gali turėti tik po du užsieniečius. Išimtimi šioje taisyklėje tampa penkias paskutiniąsias vietas reguliariajame sezone užėmusios ekipos, galinčios kitiems metams kaip trečią legionierių įregistruoti iš bet kurios kitos Azijos valstybės kilusį kitatautį, ir Kinijos armijos klubas Ningbo „Bayi Rockets“, kasmet privalantis remtis tik vietinių krepšininkų žaidimu.

Tokie limitai sąlygoja ne tik geresnes progreso sąlygas profesionaliems Kinijos žaidėjams, bet ir didesnes legioneriams siūlomų sutarčių vertes. Ir jei šis modelis pakankamai atpažįstamas daugeliui krepšinio gerbėjų, CBA turi ir dar vieną, gerokai egzotiškesnę taisyklę.

Sukirtus rankom su dviem užsieniečiais klubų atstovams tenka rungtynių metu dažnai žvalgytis į laikrodį, kadangi lyga riboja ne tik importuotų krepšininkų skaičių, bet ir jų žaidimo laiką.

Abiejų legionierių aikštėje per rungtynes praleistų minučių skaičius negali viršyti šešių žaidimo ketvirčių (72 minučių). Teise registruoti papildomą azijietį nepasinaudojusios komandos gali užsieniečius laikyti aikštėje septynis kėlinius (84 minutes), o bet kuriai ekipai susitinkant su jau minėtais „Bayi Rockets“ visi trys legionieriai negali žaisti daugiau, nei 48 minutes.

Naujoji D. Motiejūno ekipa pernai tarp dvidešimties komandų užėmė aštuntąją poziciją, tad savo gretose gali turėti tik du už Kinijos ribų gimusius žaidėjus. Lietuviui Dzinano mieste kompaniją palaikys buvęs Kauno „Žalgirio“ narys Ty Lawsonas, pernai Sakramento „Kings“ gretose pasižymėjęs 9,9 taško ir 4,8 rezultatyvaus perdavimo vidurkiais.

Nors pirmoji dėl nesaikingo alkoholio vartojimo problemų turėjusio T. Lawsono pavardę su žodžiu „kompanija“ susiejanti asociacija – pakankamai dviprasmiška, Kinijoje debiutuosiantiems žaidėjams rasti tarpusavio ryšį turėtų padėti bendra Hjustono „Rockets“ kartu praleisto 2015-16 metų sezono patirtis.
Donatas Motiejūnas ir Ty Lawsonas kovoja dėl kamuolio prieš Kostą Papanikolau

Persikėlimas iš NBA į CBA – bilietas į vieną pusę?

Nors intensyvesnį krepšininkų migravimą iš JAV į Kiniją pradėjo karjeros saulėlydžio sulaukę NBA veteranai, pastaraisiais metais tokį žingsnį atlieka vis didesnė 30-ies metų dar nesulaukusių žaidėjų banga. „Ramios pensijos“ siekiamybę pakeitus „vertės pasikėlimo“ sąvokai, sugrįžimas į elitinę lygą vis dar išlieka pakankamai retu atvjeu.

Iš penkiasdešimt penkių praėjusiame sezone CBA rungtyniavusių legionierių net 40 turėjo bent minimalios oficialių NBA rungtynių patirties. Nors dalis šių krepšininkų jau seniai atsisveikino su mintimis apie žaidimą stipriausioje pasaulio lygoje (Stephonas Marbury, Carlosas Boozeris, Samuelis Dalembertas, Sebastianas Telfairas ir kt.), būrys žaidėjų, žvelgiant į jų amžių, savo karjeros piką pasiekti turėtų būtent dabar.

Šiame sąraše sutinkame visą eilę pažįstamų pavardžių, tačiau arčiausiai sugrįžimo į NBA atsidūrė tik keli krepšininkai – kovo mėnesį kontraktą su Oklahomos „Thunder“ klubu iki sezono galo sudaręs Norrisas Cole'as (šiuo metu ieškantis naujos darbovietės), naujo formato sutartį šią liepą su „Raptors“ ir dukterine Toronto komanda „Raptors 905” pasirašęs Lorenzo Brownas (didžiąją sezono dalį praleisiantis G-Lygoje) bei Šarlotės „Hornets“ peržiūroje dalyvavęs Donaldas Sloanas.

Nepaisant sėkmingų sezonų Kinijoje, susidomėjimo savo paslaugomis kol kas nesulaukia 28-erių metų sulaukę aukštaūgiai J.J. Hicksonas ir DeJuanas Blairas ar net po 37,6 taško per rungtynes vidutiniškai rinkęs Jimmeras Fredette'as.
Jimmeras Fredette'as

Žvelgiant iš perspektyvos, per pastaruosius penkerius metus iš Kinijos atgal į NBA daugiau nei vienam sezonui grįžti pavyko vos dviem krepšininkams – Mindaugo Kuzminsko komandos draugu ką tik tapusiam Michaelui Beasley ir „Pelicans“ bei „Grizzlies“ atitinkamai užpernai ir pernai atstovavusiam snaiperiui Toney Douglasui.

Šį duetą trijule paversti gali sutartį su Hjustono ekipa vienam sezonui pratęsęs įžaidėjas Bobby Brownas, tačiau rezervinio krepšininko ateitis klube šiuo metu aiški tik iki treniruočių stovyklos pradžios.

Sąrašą ženkliai praturtintų „Nuggets“ puolėjo Wilsono Chandlerio ir NBA čempionu su „Cavaliers“ tapusio J.R. Smitho pavardės, tačiau šie krepšininkai Kinijoje atsidūrė ne dėl susidomėjimo jų paslaugomis stokos, o 2011-ais metais vykusio lokauto dėka.
Wilsonas Chandleris ir J.R. Smithas 2013-ais metais

Atgalinė kelionė iš CBA į NBA kol kas lieka neįmanoma užduotimi senojo žemyno atstovams. Į Aziją pasukę lenkas Maciejus Lampe ir ukrainietis Viačeslavas Kravtsovas faktiškai nebeturi vilčių dar sykį oficialiose rungtynėse atstovauti kažkuriai stipriausios pasaulio lygos ekipai, o pastarasis šį sprendimą pateisino šiais metais tapdamas Ispanijos ACB pirmenybių čempionu su Valensijos klubu.

Vienintelis europietis, sugebėjęs duotajame kontekste perskristi Ramųjų vandenyną į rytų pusę, yra prancūzas Guerschonas Yabusele. Visgi 21-erių metų puolėjo kelionė išskirtinė tuo, jog pernai vykusioje naujokų biržoje šešioliktuoju šaukimu jį pakvietęs Bostono „Celtics“ klubas į Kiniją jį išsiuntė savotiškai „stažuotei“, o atlaisvinęs vietą sudėtyje pakvietė aukštaūgį šiame sezone debiutuoti savo gretose.

Nors pastarųjų metų tendencijos D. Motiejūnui nieko gero nežada, lietuvis turi neblogus šansus tapti pirmuoju europiečiu, sugebėjusiu iš CBA grįžti į NBA pirmenybes. Tyliai optimistinę prognozę lemia net ne D-Mo įgūdžiai krepšinio aikštelėje, bet netolimos praeities sufleruojama galimybė.

Kita stotelė – Bruklinas?

Iki pat praėjusio sezono vidurio užsitęsusi naujojo Donato klubo paieška ir teisinės grumtynės su Hjustono „Rockets“ klubu mums paliko ne tik interneto folkloru tapusią frazę „Ateitis paaiškės artimiausiu metu“, bet ir šią vasarą dar labiau sustiprėjusią aukštaūgio karjeros tęsinio galimybę.

Gruodžio 2-ąją dieną mūsų šalies krepšinio gerbėjai nudžiugo išgirdę naujieną, skelbusią, jog D-Mo pasirašė ketverių metų 37 milijonų JAV dolerių vertės sutartį su Bruklino „Nets“ organizacija.
Donatas Motiejūnas Bruklino arenoje

Teksaso valstijos klubo sprendimas išlyginti apribotu laisvuoju agentu buvusio lietuvio kontrakto pasiūlymą ne tik neleido žaidėjui persikelti į generalinio vadybininko Seano Markso vadovaujamą ekipą, bet ir užkirto kelią „Nets“ per artimiausius kalendorinius metus bet kokiu būdu (sutarties ar mainų) įtraukti D. Motiejūną į savo sudėtį.

Situacija Hjustone po atšauktų mainų su Detroito „Pistons“ nepatenkintas krepšininkas nebuvo vienintelis apribotas laisvasis agentas, padėjęs parašą ant sutarties su Bruklino klubu.

Praėjusių metų tarpsezonio metu 2013-aisiais atliktų mainų su Bostono „Celtics“ nustekenta ekipa pasiekė ilgalaikius susitarimus su Majamio „Heat“ gynėju Tyleriu Johnsonu ir Portlando „Trail Blazers“ snaiperiu Allenu Crabbe'u, tačiau abu žaidėjai po sutarčių išlyginimo liko minėtųjų klubų gretose.

Visgi S. Marksas išlaikė savo susidomėjimą A. Crabbe'u ir šią vasarą atliko mainus su Portlando organizacija, leidusius praeitos vasaros taikinį pagaliau pasveikinti atvykus į Brukliną. Galimo „Nets“ plano įgyvendinti ir dar vieną praėjusio sezono tikslą hipotezę kursto keli argumentai.

Prasčiausią rezultatą visoje lygoje pernai pademonstravęs klubas ir kitų metų naujokų biržos pirmojo rato šaukimą bus priverstas atiduoti Bostono klubui. Konkurencingą ir jauną sudėtį burianti klubo valdyba šiame sezone tikisi pakilti iš absoliutaus dugno ir išugdyti bent kelis ateities branduoliu tapsiančius krepšininkus, tačiau neskuba kamšyti pagrindine skyle sudėtyje NBA analitikų vadinamos spragos.

Su rezultatyviausiu visų laikų klubo krepšininku Brooku Lopezu šią vasarą atsisveikinę „Nets“ pasižymi bene skurdžiausia vidurio puolėjų rotacija visoje lygoje. Po užpernai patirtos operacijos pareikalavusios kelio traumos taip ir neatsigavusiam Timofėjui Mozgovui šiuo metu numatoma startinio, o vos devyniolikos metų naujokui Jarrettui Allenui – atsarginio centro rolės. Šie du krepšininkai šiandien yra vieninteliai tikri aukštaūgiai Bruklino klubo sudėtyje.
Timofėjus Mozgovas

Stebėtinai atsainaus požiūrio atnešamą įspūdį sustiprina ir D. Motiejūno pasirinkimas žaisti Kinijoje, kur sezonas baigiasi daug anksčiau, nei Europoje, o ekipoms atstovavę krepšininkai po pirmenybių pabaigos gali prisijungti prie NBA komandų.

Pastarasis CBA reguliarusis sezonas baigėsi vasario 19-ą, o lygos finalo serija (į kurią „Shandong Golden Stars“ ateinančiais metais pakliūtų tik didelio netikėtumo dėka) prasidėjo kovo 19-ąją dieną.

Siekis grįžti į stipriausią pasaulio krepšinio lygą Donatui taps rimtu, tačiau įmanomu iššūkiu. Neatsižvelgiant į tai, jog realiausia tokio įvykių posūkio galimybė atsidūrė ne paties krepšininko, o „Nets“ vadybos rankose, šansas gauti daug žaidybinio laiko ir atgauti pasitikėjimą savo jėgomis lietuviui po dviejų nesėkmingų NBA sezonų turėtų vienareikšmiškai išeiti į naudą.

Artimiausiu metu su Lietuvos rinktine prakaitą liesiančio D-Mo laukia pažintis ne tik su nauja komanda, bet ir su nauja kultūra, o artėjantį karjeros periodą ir bandymą tapti pirmuoju „iš CBA į NBA“ misiją įvykdžiusiu europiečiu lydės Kinijoje populiari patarlė: „visos užduotys būna sunkios, kol netampa lengvomis“.