„Cavaliers“ gerbėjų įniršį labiausiai pakurstė K. Irvingo sprendimo metas – pasak JAV žiniasklaidos, sąlygų palikti Klivlandą gynėjas pareikalavo praėjusią savaitę, kai didžiausios mainų būdu šią vasarą komandas pakeitusios lygos žvaigždės (Jimmy Butleris, Paulas George‘as bei Chrisas Paulas) jau buvo išgraibstytos ir pristatytos naujosiose savo ekipose.
Chrisas Paulas pristatomas „Rockets“ klube

Sirgaliai savo diskusijose akcentuoja prarastą teorinę galimybę iškeisti K. Irvingą ir Keviną Love‘ą atitinkamai į C. Paulą bei P. George‘ą bei ženkliai sustiprinti Rytų konferencijoje dominuojančios ekipos branduolį.

Visgi vienareikšmiškai traktuoti šią situaciją kaip „dūrį į nugarą“ neleidžia portalo nba.com pateikiama versija, jog mainų Kyrie pareikalavo dar praėjusį mėnesį, artėjant 2017-ųjų metų Naujokų biržos nakčiai.

Būtent tą vakarą J. Butleris iš Čikagos persikėlė į Minesotą, o P. George‘o ir C. Paulo mainai įvyko dar vėliau – jau po liepos 1-ąją komandų komplektacijos veiksmus paskatinusio laisvųjų agentų rinkos atsidarymo.

Gandų sūkuryje priešingai įvykių seką nušviečia Klivlando spauda, nurodanti, jog Naujokų biržos naktį klubas svarstė apie įžaidėjo išmainymą, tačiau nieko nežinojo apie paties K. Irvingo troškimą palikti Ohajo valstiją.

Nepasitenkinimu persmelkta ne tik sirgalių bendruomenė, bet ir pati „Cavaliers“ organizacija, kurios pyktį sukėlė gynėjo įgeidžių fakto nutekėjimas į viešąją erdvę. Visai lygai paaiškėjęs žaidėjo noras išvykti neišvengiamai numušė K. Irvingo vertę potencialiuose mainuose.

Dar viena svarbia istorijos detale tampa ir komplikuota situacija Klivlando klubo valdyboje – su generaliniu vadybininku Davidu Griffinu atsisveikinę Kavalieriai vis dar neturi oficialaus jo įpėdinio, tačiau šiąnakt, praėjus kelioms valandoms po žinios apie Kyrie nusivylimą žaidimu „Cavs“ gretose, žiniasklaida ėmė skelbti, jog klubo savininkas Danas Gilbertas naująja organizacijos sprendimų galva paskirs iki šiol D. Griffino asistento pareigas turėjusį Koby Altmaną.

Vos 34-erių metų sulaukęs specialistas jau yra spėjęs užsitarnauti pagarbą tarp kitų lygos klubų valdybų narių, tačiau jau pirmuoju savo sprendimu veikiausiai bus priverstas atlikti vienus svarbiausių mainų „Cavaliers“ istorijoje.

Oficialūs šaltiniai teigia, jog pagrindine K. Irvingo sprendimo priežastimi tapo nenoras žaisti vienoje komandoje su Klivlando simboliu LeBronu Jamesu ir troškimas tapti centrine kitos ekipos figūra.
Nors toks 25-erių metų sulaukusio įžaidėjo tikslas atrodo suprantamas ir pateisinamas, keletas svarių kontrargumentų priverčia suabejoti šio sprendimo racionalumu.

Geriausią sezoną savo karjeroje sužaidęs Kyrie šiais metais užfiksavo ne vieną geriausią statistinį rodiklį nuo atvykimo į NBA lygą 2011-ais metais: žaidėjas pasižymėjo aukščiausiu rezultatyvumo vidurkiu (25,2 taško per rungtynes) bei geriausiais metimų iš žaidimo (47) ir baudų metimų (91) pataikymo procentais.

Šie skaičiai liudija krepšininko progresą, tačiau ir paskatina dar kartą apsvarstyti vadinamojo „LeBrono efekto“ įtaką. Žaisdami kartu su L. Jamesu geriausius savo sezonus užfiksavo visas būrys krepšininkų, kurių statistika smarkiai smuko persikėlus į kitas ekipas.

Tokią prielaidą paliudijančių pavyzdžių toli ieškoti nereikia. Nuo LeBrono sugrįžimo į Klivlandą 2014-ais metais organizaciją paliko trys bent kiek rimtesnę rolę rotacijoje turėję žaidėjai, it sutartinai regresavę po išvykimo iš Klivlando – Andersonas Varejao, Timofėjus Mozgovas ir Matthew Dellavedova.
Matthew Dellavedova

Negana to, svaresnę rolę puolime nei šiųmetinėje „Cavaliers“ sudėtyje K. Irvingui rasti apskritai sunku: reguliariajame sezone įžaidėjas per rungtynes vidutiniškai išmesdavo po 19,7 metimo iš žaidimo ir likęs už Russello Westbrooko, DeMaro DeRozano, Anthony Daviso, DeMarcuso Cousinso bei Damiano Lillardo nugarų tapo šeštu dažniausiai krepšį atakavusiu visos lygos krepšininku.

Dar įspūdingiau atrodo gynėjo agresyvumas atakuojant krepšį NBA superfinale. Per penkerias serijos rungtynes Kyrie viso išmetė net 123 metimus. Palyginimui, L. Jamesas krepšį atakavo 117, Kevinas Durantas 108, o Stephenas Curry – 91 kartą. Paradoksalu, tačiau didesnės rolės K. Irvingas užsigeidė vos pasibaigus NBA finalui, kuriame tapo daugiausiai metimų išmetusiu serijos krepšininku.

Įdomu ir tai, jog, pasak gandų, pats įžaidėjas pateikė Klivlando klubui sąrašą komandų, į kurias norėtų persikelti: San Antonijaus „Spurs“, Majamio „Heat“ bei Minesotos „Timberwolves“. Skirtingai nei besitęsiančioje Carmelo Anthony ir Niujorko „Knicks“ dramoje, K. Irvingas savo kontrakte neturi galimybės atšaukti jo netenkinančius mainus, tad „Cavaliers“ neturi jokių įsipareigojimų atsižvelgti į žaidėjo pageidavimus.

Sprendimas palikti visą karjerą namais laikytą organizaciją įdomus ir dar vienu aspektu. Jau kuris laikas NBA analitikų lūpose netyla gandai apie galimą L. Jameso išvykimą iš Klivlando jau kitų metų vasarą, kai puolėjas taps neapribotu laisvuoju agentu.

Kalbama, jog su abiem Los Andželo komandom siejamas LBJ taip pat yra nepatenkintas klubo sprendimų eiga bei savininko D. Gilberto veiksmais vadovaujant „Cavaliers“ organizacijai.

Žibalo į ugnį kliūstelėjo ir žinia, jog išgirdęs apie K. Irvingo reikalavimus L. Jamesas atsiribojo nuo situacijos ir ketina nesistengti įkalbėti komandos draugo likti Ohajo valstijoje.

Reguliariojo sezono viduryje viso pasaulio žiniasklaida mirgėjo pranešimais apie šlubuojančios gynybos dėka smarkiai menkstančius Klivlando klubo šansus apginti pernai iškovotą NBA čempionų titulą. Skambios antraštės apie byrančius „Cavaliers“ pasiteisino tik iš dalies – nepaisant skaudaus pralaimėjimo finalo serijoje, ekipa kaip niekada užtikrintai nušlavė visus konkurentais laikytus varžovus Rytų konferencijoje.

Šiandieninė situacija taip pat neleidžia vienareikšmiškai laidoti „Cavs“ ateities, tačiau šios nakties naujienos sudavė klubui daug skaudesnį smūgį nei kalbos apie neva neišsprendžiamas problemas savoje aikštės pusėje.

Antrajai L. Jameso žaidimo Klivlande erai artėjant prie pabaigos sirgaliai baiminasi jau kitais metais realybe galinčio pavirsti pačia tikriausia likimo ironija laikomo scenarijaus, kadangi didysis L. Jameso, K. Irvingo ir K. Love‘o trejetas gali iširti pačiu netikėčiausiu būdu.

Gandų lygmenyje ne vieną dešimtį kartų iš ekipos „iškeistas“ K. Love‘as gali likti paskutiniuoju čempioniškos „Cavaliers“ trijulės mohikanu.