Bet, kaip rašo portalas health.com, yra seksologų – profesionalų, kurie padeda žmonėms suprasti, kas trukdo patirti visišką seksualinį pasitenkinimą. Šalia tokių ekspertų nėra ko gėdintis – jie visko yra matę. „Aš – seksologė, dirbu su suaugusiais asmenimis ir poromis, esu mačiusi galybę atvejų“, – sako Meino valstijoje gyvenanti ir dirbanti seksologė Jennifer Wiessner.

Jei susidūrėte su sunkumais miegamajame, bet dar nesate pasirengę vizitui pas specialistą, siūlome pasiskaityti apie dažniausius porų sunkumus intymiame gyvenime ir patarimus, kaip problemas išspręsti.

1. Esant žemam libido, retai mylimasi

Retai jaučiate seksualinį geismą? Patikėkite – ne vien jūs. Seksologės J. Wiessner teigimu, apie 40 proc. moterų skundžiasi žemu libido, o maždaug pusė jų dėl to jaučiasi kaltos. Kokia dažna sumažėjusio libido priežastis? Vaistai.

Kai kurios antidepresantų rūšys, „kontraceptinės tabletės, antihistamininiai vaistai ir opiatai gali stipriai sumažinti moters gebėjimą jausti seksualinį geismą, seksualiai susijaudinti, – aiškina J. Wiessner. – Pasvėrus visus „už“ ir „prieš“ su savo gydytoju, išbandžius alternatyvius variantus – pvz., hormoninę spiralę, kuri saugotų nuo nėštumo, kitus antidepresantus ar kitus nuskausminamuosius, galima vėl sustiprinti libido.“

Libido silpnina ir įvairios ligos, taigi jei geismą nuslopino ne vaistai, pasitikrinkite sveikatą.

Dar viena priežastis – jūsų libido nėra žemas, tiesiog jūs tikitės beprotiškai aistringo sekso, koks buvo santykių pradžioje. „Realiame gyvenimas viskas vyksta ne taip, kaip filmuose, kuriuose seksas atrodo aistringas, spontaniškas, be apsaugos priemonių, kas kartą patiriamas orgazmas, – pabrėžia J. Wiessner. – Todėl žmonės jaučiasi nevisaverčiai, nors realybėje (jų seksualinis gyvenimas) yra normalus.“

2. Seksas tapo rutina, pasidarė nuobodus

Kad ir kaip mėgstate šokoladinius pyragėlius, jei kas vakarą valgytumėte jų vakarienei, galiausiai užsimanytumėte ko nors kito. Taip pat ir su seksu, teigia Niujorke dirbantis seksologas, daktaras Ianas Kerneris. Jo klientai dažnai kalba apie naujoves ir nuotykius.

„Galiausiai kiekviena pora sudaro sekso meniu su tam tikrų dalykų sąrašu, – aiškina specialistas. – daugelio porų sekso meniu pagrindas – lytinis aktas. Meniu gali trūkti apetitą žadinančių užkandžių įžanginių glamonių forma, o gal visi veiksmai meniu yra tik fiziologinio pobūdžio ir trūksta psichologinės dimensijos – kaip antai, seksualių žodelių, frazių mylintis.“

Kai partneriai meniu neranda to, ko iš tiesų nori, jie jaučia nepasitenkinimą seksu. Jei tai ir yra problemos priežastis, I. Kerneris prašo klientų pirmiausia papasakoti jam apie savo sekso meniu. „Aš jiems sakau: „Papasakokite, kaip pastarąjį kartą mylėjotės.“ Ir prašau jų nupasakoti, kaip viskas vyko“, – teigia seksologas.

Anot I. Kernerio, štai tada daugybė porų pripažįsta, kad neskiria laiko įžanginėms glamonėms, kad tiesiog nusirengia ir pereina tiesiai prie intymios sueities. „Nieko stebėtino, kad moteris nepatiria orgazmo, nieko keisto, kad jam sunku ejakuliuoti, – sako seksologas. – Sekso meniu trūksta įžanginių glamonių, psichologinio stimuliavimo ir klitorio stimuliavimo.“

Tokių porų tikslas – sudaryti sekso meniu, kuriame būtų keli abiem partneriams gardūs patiekalai. Prieš tai darant atvirai papasakokite apie dalykus, kurie jus jaudina, kad partneris žinotų, kas jums patinka.

3. Seksui pritrūksta laiko

Sunku jaustis seksualiai, kai reikia įdėti vaikams pietus į mokyklą, atsakinėti į darbinius elektroninius laiškus, o prieš miegą – sumokėti mokesčius. „Kai darbo reikalais skambinama ar rašoma ištisą parą, kai iš dirbančių motinų daug tikimasi, bet joms mažai padedama, kai kyla nerimo dėl finansinių reikalų, kai kyla įvairių vaikų auklėjimo klausimų, o laiko sau lieka minimaliai, moterys teigia, kad jų galvos nuolat kuo nors užimtos, užtai kūną mažai jaučia“, – sako J. Wiessner.

Darbo ir pareigų šeimai neatsisakysite, bet kai ką galima atidėti ir pabūti dviese su partneriu – pažiūrėti televizorių, kartu pasimankštinti ar tiesiog kartu pailsėti, atsipalaiduoti. Tada galima tikėtis daugiau (ir kokybiškesnio) seksualinio gyvenimo. Moterys, kurios paklauso minėtų patarimų, pastebi, kad libido sustiprėja, o seksualinis gyvenimas pagerėja.

4. Partneriai mylisi, tačiau jiems trukdo įvairūs skirtumai

„Santykių pradžioje partnerių geismas būna sinchroniškas, bet bėgant laikui atsiranda skirtumų, darosi vis svarbesni ir tokie dalykai, kaip amžiaus skirtumas, sveikatos sutrikimai, skirtingi gyvenimo būdai“, – aiškina I. Kerneris. Tokiu atveju abu partneriai nori sekso, tačiau yra tarsi skirtingose barikadų pusėse.

I. Kerneris ragina savo pacientus skirti daug laiko įžanginėms glamonėms, kurių metu abu partneriai seksualiai susijaudina. „Galite pakvailioti, paeksperimentuoti ir padaryti vienas kitam masažą ar kartu paskaityti erotinės literatūros“, – pataria seksologas.

Dar vienas variantas – skirti dienas seksui. Jei žinote, kada laukia seksas, galite vienokiu ar kitokiu būdu jam nusiteikti, tada abu būsite panašiai pasirengę seksui.

Kad ir kokį sunkumą išgyvenate, labai svarbu abiem partneriams būti empatiškiems ir kantriems vienas su kitu, pataria I. Kerneris. Priešingu atveju, kils nuoskaudų, apmaudo, o tai griauna santykius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (324)